Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών: Τι να κάνουμε για να προστατέψουμε τα ζώα από το ψύχος και τον παγετό

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό και χρήσιμο κείμενο δημοσιεύουν οι εθελοντές του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών ΦΟΣ Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών ΦΟΣ για το τι μπορεί να κάνουμε ώστε να προστατεύσουμε τα ζωάκια που ζουν έξω από το ψύχος και τον παγετό.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα αδέσποτα ζώα από το δριμύ ψύχος και τον παγετό. 
✅Προσφέρετε φαγητό. Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, τα ζώα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και θερμίδες για να επιβιώσουν. Αυξήστε το φαγητό που τους δίνετε ή έστω αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να ταΐσετε κάποιο αδύναμο ζωάκι που θα βρεθεί στο δρόμο σας. Προτιμήστε ξηρά τροφή, που είναι πιο οικονομική. Η υγρή τροφή μπορεί να παγώσει ή να χαλάσει αν δε φαγωθεί εγκαίρως. Υπενθυμίζεται ότι η σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρέπεται από το νόμο, αρκεί να γίνεται σε δημόσιο χώρο και να μη δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από υπολείμματα τροφών. Επίσης, αποφύγετε να δίνετε αποφάγια, καθώς τα περισσότερα ανθρώπινα τρόφιμα είναι ακατάλληλα για σκύλους και γάτες. Αλάτι, μπαχαρικά και μικρά κόκαλα ψαριών-πουλερικών είναι άκρως επικίνδυνα. Φροντίστε να υπάρχει καθαρό νερό δίπλα στην τροφή τους και βεβαιωθείτε πως δεν παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία. Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά μπολ, γιατί παγώνουν και μπορεί να κολλήσει η γλώσσα τους.
✅Φτιάξτε αυτοσχέδιο καταφύγιο. Ένα πλαστικό κουτί, ένα φορητό ψυγείο για κάμπινγκ με μια τρύπα για είσοδο, ακόμα και ένα χαρτόκουτο επενδυμένο με πλαστικό ή μονωτική ταινία, τοποθετημένο σε μια προφυλαγμένη γωνία, είναι αρκετό για να τα προστατεύσει από ανέμους και βροχές. Ιδανικά, το «σπιτάκι» μπορεί να ακουμπάει σε μια παλέτα για να μην έχει επαφή με το παγωμένο χώμα. Βάλτε μέσα φελιζόλ ή άχυρο για μόνωση, ή έστω παλιά ρούχα και κουβερτάκια, αρκεί να τα αλλάξετε αν βραχούν, γιατί αλλιώς θα παγώσουν.
✅Ανοίξτε την αυλή, την αποθήκη ή το σπίτι σας για τις πιο κρύες μέρες. Αν μένετε σε μονοκατοικία, ή αν είστε σίγουροι ότι δε θα δημιουργήσετε πρόβλημα στους υπόλοιπους γείτονες, ένα εσωτερικό ασφαλές σημείο είναι σωτήριο για αυτά τα πλάσματα. Ακόμα καλύτερα, υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζωάκι.
✅Χτυπήστε το καπό ή την κόρνα πριν βάλετε μπρος το αυτοκίνητο. Οι γάτες, και κυρίως τα μικρά γατάκια, έλκονται από τη ζέστη της μηχανής και κουρνιάζουν μέσα στη μηχανή ή πάνω στα λάστιχα του αυτοκινήτου. Κάντε θόρυβο για να τα διώξετε εγκαίρως, αλλιώς θα βρουν βασανιστικό θάνατο.
✅Ζητήστε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου για τα πολύ άρρωστα ζώα. Όσα έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό είναι πιο ευάλωτα στο κρύο. Καμιά φορά, μπορεί να χρειάζεται μια απλή θεραπεία λίγων ημερών για να σωθεί ένα ταλαιπωρημένο ζώο.
👉Τα αδέσποτα ζώα δεν είναι άγρια ζώα. Δεν έχουν επιλέξει να είναι στο δρόμο και συχνά είναι εγκαταλελειμμένα από ανεύθυνους κηδεμόνες. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δύσκολη ζωή τους λίγο καλύτερη, προσφέροντάς τους έστω το ελάχιστο που μπορούμε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο