Σε κώμα έπεσε το σκυλάκι που βρισκόταν για ώρες χτυπημένο και αιμόφυρτο στο δρόμο- Και που μόνο ένας άνθρωπος πήγε να το σώσει

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης είναι ένα παράξενο σύμπαν. Όμορφο και άσχημο. Ευχάριστο και δυσάρεστο. Ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει και για όποιον θέλει. Συχνά γίνεται και ένα ατελείωτο δικαστήριο όπου όλοι μας δικάζουμε και ξεδικάζουμε. Στα διάφορα ποστ παίρνουμε μέρος. Βάζουμε καρδούλες, likes, dislikes και διάφορα προσωπάκια ανάλογα με τη διάθεσή μας. Αποθεώνουμε ανθρώπους, τους ξε-αποθεώνουμε. Απαιτούμε, ζητάμε και ψάχνουμε εύκολα θύματα.

Ο λόγος που τα γράφουμε αυτά είναι μια ανάρτηση που δείχνει ότι όλα τα παραπάνω, τα οποία λίγο πολύ ισχύουν σε κάθε περίπτωση, σε κάθε περιστατικό.

Το περιστατικό αυτό αφορά ένα άτυχο σκυλάκι, το οποίο χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου. 

Το ζώο ήταν στο δρόμο αιμόφυρτο. Αυτός που το χτύπησε, έφυγε σαν κύριος. Όπως κάνουν σχεδόν όλοι. Χωρίς να δει τι άφησε πίσω του. Χωρίς να σκεφτεί να του σώσει τη ζωή. Ψιλά γράμματα.

Γίνεται λοιπόν μια ανάρτηση για το περιστατικό. Η ανάρτηση δείχνει σε βίντεο το δρόμο που έγινε το συμβάν και το σκυλάκι που χαροπάλευε. Μέρα βροχερή. Το ζωάκι ήταν μούσκεμα. Δίπλα του ένας αστυνομικός.

Ο άνθρωπος που έκανε την ανάρτηση ανέφερε σαν κάτι ιδιαίτερα θετικό ότι ο αστυνομικός ήταν μαζί με το τραυματισμένο ζώο στο σημείο περίπου δύο ώρες. Δύο ώρες; Τι έκανε ακριβώς δύο ώρες;

Η ανάρτηση έγινε γνωστή. Κάποιοι χρήστες επιβράβευαν τον αστυνομικό. Γιατί ακριβώς; Επειδή παρακολουθούσε μια ψυχή να βγαίνει δίχως να κάνει τίποτα; Αυτά είναι τα ατελείωτα likes του Facebook. Ουσία μηδέν.

Ποια ήταν η ουσία; Το ζώο. Και μόνο το ζώο. Κανείς για αυτό το ζώο; Ούτε ένας; Το δικαστήριο όμως των αναγνωστών της ανάρτησης είχε αρχίσει. Για ώρα. Σπατάλη χρόνου για να την πούμε ο ένας στον άλλον.

Αλλά κάποιος άνθρωπος έκανε το αυτονόητο. Σηκώθηκε από τον καναπέ του και έτρεξε εκεί μόλις είδε την ανάρτηση. Και πήγε εκεί. Για να σώσει το ζώο. Είναι η Kw Zuc Delfina,  η οποία γράφει χαρακτηριστικά στο Facebook: “Τρελάθηκα όταν είδα την αναίσθητη ανάρτηση και πήγα εκεί επί τόπου και το βρήκα ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ! Αφού πήραν τα λάικ, έφυγαν όλοι”.

Το ζώο μεταφέρθηκε από την ίδια σε κτηνιατρείο. Δεν είναι καλά. Δίνει μάχη ζωής καθώς έχει πέσει σε κώμα. Ας ενώσουμε-έστω και τώρα-την καλή μας διάθεση και ας ευχηθούμε να τα καταφέρει. Είναι το θύμα της αναλγησίας μας. Ένα από τα χιλιάδες θύματα της ανθρώπινης αναλγησίας.

Η γυναίκα που πήγε να το πάρει δεν θέλει μπράβο. Έκανε αυτό που όσοι μπορούσαν θα έπρεπε να έχουν κάνει. Από αυτόν που ανέβασε το βίντεο, που ακόμα και αν δεν γινόταν να κάνει κάτι, ένα τηλέφωνο κάπου θα μπορούσε να το κάνει, αυτόν που το χτύπησε, τον αστυνομικό που ήταν εκεί με τις ώρες, τους διερχόμενους που δεν σταμάτησαν, τους άλλους που σχολίαζαν κάτω από το ποστ. Όσοι ήταν κοντά και μπορούσαν. Δεν ήταν όλοι κοντά ούτε όλοι μπορούσαν. Αλλά σίγουρα κάποιοι μπορούσαν.

Μπράβο δεν θα πούμε σε κανέναν από αυτούς. Στην αδιαφορία δεν υπάρχει η λέξη μπράβο. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Το μπράβο αξίζει μόνο στην κοπέλα αυτή.  Που νευρίασε, εξοργίστηκε, ένιωσε θυμό. Που δεν κάθισε να κοιτάζει το βίντεο του ζώου με τις ώρες. Ούτε περίμενε να το σώσει άλλος.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Δείτε τα βίντεο:

(20+) Facebook

(20+) Facebook

(20+) Facebook

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο