Εθελοντές σώζουν ουρακοτάγκους από την αιχμαλωσία στο Βόρνεο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα γλυκύτατο μωράκι ουρακοτάγκος, 7 μηνών, δείχνει την ευγνωμοσύνη του στους ανθρώπους που του έσωσαν τη ζωή. Η Vera, όπως λέγεται το ζωάκι, μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι με ανθρώπους στο Βόρνεο, αλλά μόλις είδε το φυσικό της περιβάλλον νιώθει απίστευτη έκσταση.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Η ομάδα της βρετανικής οργάνωσης International Animal Rescue θα τη φροντίσει και θα την επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον. Η κτηνίατρος Adi Irawan, υπεύθυνη της οργάνωσης στο Βόρνεο, λέει: “Χρειάζεται πολύς χρόνος και δεν είναι πάντοτε εύκολο να επιστρέψει ένα ζώο που γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας στο φυσικό του περιβάλλον. Τα μωρά ουρακοτάγκοι χρειάζονται χρόνια για να μάθουν τα βασικά της καθημερινής τους ζωής για να μπορέσουν να επιβιώσουν στην άγρια φύση, όπου ανήκουν. Και αυτό εκτός από επίπονη είναι και πολυδάπανη διαδικασία. Αυτήν τη στιγμή φροντίζουμε 108 ουρακοτάγκους στο κέντρο περίθαλψης και αποθεραπείας”.

Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν οι άνθρωποι. Μια κάτοικος ενός χωριού, η Bahiyah, παραδέχεται ότι κρατούσε ουρακοτάγκο στο σπίτι της για 3 μήνες και τον είχε σαν μωρό. Ήταν θηλυκός και τον είχε ονομάσει Vena. Και αυτή φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Η Karmele Llano Sanchez, διευθύντρια του συγκεκριμένου προγράμματος της οργάνωσης στην Ινδονησία, πιστεύει: “Έχει έρθει η ώρα που οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουμε κάποια πράγματα. Αν συνεχίσουμε να παραβαίνουμε το νόμο και να κρατάμε τα ζώα αυτά σε αιχμαλωσία ή τα πουλάμε, πολύ γρήγορα θα έρθει το τέλος αυτού τους είδους, θα εξαφανιστούν. Αν σε κάποιον προσφέρουν ή προσπαθήσουν να πουλήσουν ουρακοτάγκο, θα πρέπει να το αρνηθεί και να το καταγγείλει”.

Δυστυχώς παρά τους νόμους και τις ποινές δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν στο σπίτι τους ως pet ουρακοτάγκο. Η καταστροφή των δασών, κυρίως για το φοινικέλαιο, αφήνει τα ζώα αυτά χωρίς τροφή και χωρίς σπίτι. Έτσι περιφέρονται στα χωριά για να βρουν φαγητό και φυσικά εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους.

Κατά τη διάρκεια του 2016 η οργάνωση International Animal Rescue έσωσε 12 ουρακοτάγκους από την αιχμαλωσία ενώ αυτούς τους δυο μήνες του 17 έχει σώσει ήδη 3 που βρίσκονταν σε σπίτια ως pets. Οι μητέρες αυτών έχουν σκοτωθεί από τους ανθρώπους για να τους πάρουν τα παιδιά. Στη φύση ένα μωρό ουρακοτάγκος θα μείνει μαζί με τη μητέρα του μέχρι την ηλικία των 7- 8 χρόνων. Και μέχρι να γίνουν μεγαλύτερα εξαρτώνται από τη μητέρα τους καθώς χρειάζονται τροφή, φροντίδα και προστασία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο