Τι δεν πρέπει να φάει η γάτα σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μπορεί να μας φαίνεται φυσιολογικό να δώσουμε λαχταριστό τόνο ή φαγητό για σκύλους στη γάτα μας, όμως δεν είναι. Πολλές τροφές μπορούν να κάνουν κακό στη γατούλα μας χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.

Τόνος: Είναι άκρως εθιστικός για τις γάτες, αλλά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται συνέχεια και αυτό γιατί δεν έχει από μόνος του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μια γάτα. Σε υπερβολικές δόσεις μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα στο κατοικίδιό σας.

Φαγητό για σκύλους: Μπορεί να ακουστεί αστείο, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που ταϊζουν τη γάτα τους με σκυλοτροφή. Μπορεί μια στο τόσο να μην είναι κακό, αλλά η σκυλοτροφές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τη γατοτροφή που είναι ειδικά φτιαγμένη για τις ανάγκες τις γάτας (περισσότερη πρωτεΐνη και ορισμένα επιπλέον λιπαρά οξεά). Δίνοντας στη γάτα σας συνεχόμενα σκυλοτροφή, μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές στον οργανισμό της.

Συκώτι: Κάνει καλό στις γάτες, αρκεί να μην φτάσουμε σε υπερβολές. Οι μεγάλες ποσότητες συκωτιού μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα βιταμίνης Α. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα τα κόκαλα της γάτας (οστεοπόρωση).

Ωμά αυγά: Υπάρχουν δύο βακτήρια από τα οποία μπορεί να προσβληθεί η γάτα σας αν της δώσετε να φάει ωμά αυγά: σαλμονέλα και E. coli. Πέρα από αυτό, υπάρχει ένα ένζυμο στα ωμά αυγά που λέγεται αβιδίνη, η οποία δυσκολεύει την απορρόφηση της βιταμίνης Β. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα στη γάτα, καθώς και αδυναμία στο τρίχωμά της.

hungrycat

dreamstime_xxl_19004789-e1421953957328

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο