Υπέροχο βίντεο: Ερευνητές είδαν μικρό λυκάκι, μόλις ενός μήνα, να βγάζει τα πρώτα ουρλιαχτά του

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δυστυχώς ο λύκος είναι ένα από τα πιο κυνηγημένα ζώα. Και όμως είναι ένα ζώο που αναζητά την τροφή του, την οποία δεν βρίσκει λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος για την οποία είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος. Οι λύκοι πρόκειται για υπέροχα ζώα που ζουν σε οικογένειες, όπως εμείς, με τους γονείς να προστατεύουν με όλους τους τρόπους τα μικρά τους.

Ερευνητές του Voyageurs Wolf Project, οι οποίοι μελετούν τη συμπεριφορά των λύκων στη Βόρεια Μινεσότα, είχαν την τύχη να ακούσουν τα πρώτα ουρλιαχτά ενός μικρού λύκου, μόλις 4 εβδομάδων. Και αυτό μέσα από τις κάμερες που έχουν τοποθετήσει σε δασικές εκτάσεις όπου ζουν τα ζώα αυτά. Η δύναμη του ουρλιαχτού στα μωρά μεγαλώνει μέχρι να γίνουν ενός μήνα.

Έτσι στο βίντεο βλέπουμε και εμείς τα ουρλιαχτά του μικρού, τα οποία είναι καλέσματα στους δικούς του, γονείς και τα αρχηγικά μέλη της αγέλης, μέσα στην οποία γεννήθηκε και μεγαλώνει.

Ο Αρκτούρος αναφέρει: “Σύμβολο δύναμης κι ελευθερίας, κομμάτι ιστοριών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αλήθεια είναι πώς ο «κακός λύκος» χρειάζεται πολύ περισσότερη προστασία από ό,τι εμείς. Κάποτε ήταν το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη, καλύπτοντας σχεδόν όλο το βόρειο ημισφαίριο. Σήμερα, εξαιτίας της συστηματικής του εξόντωσης συναντάται σε μικρούς πληθυσμούς στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στις σκανδιναβικές χώρες και στα ανατολικά της Ευρώπης.

Πρόσφατα επανεμφανίστηκε στην Γαλλία, στην Ελβετία και στην Γερμανία. Στην Ελλάδα η εξάπλωσή του εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, βόρεια της Βοιωτίας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 700 άτομα σε πολλές μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες, με εντονότερη παρουσία σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.”

Αυτό που επίσης αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι ο λύκος είναι ένα κοινωνικότατο ζώο, με πυρήνα την «οικογένεια», η οποία αποτελείται από ένα κυρίαρχο αναπαραγωγικό ζεύγος, συνοδευόμενο από τους ενήλικους απογόνους του. Οι γονείς είναι όλο φροντίδα και στοργή για τα μικρά τους και αγωνίζονται να τα θρέψουν και να τα προστατέψουν.

Ο γκρίζος λύκος αποτελεί το πλέον εξειδικευμένο μέλος του γένους Canis, όπως αποδεικνύεται από προσαρμογές στη μορφολογία του, το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων και την κοινωνική φύση του.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η εξαφάνιση του λύκου θα δημιουργήσει σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες στην τροφική αλυσίδα του συνολικού βιοτόπου.

Πηγή: The Dodo – For Animal People

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο