Τυφλός άντρας αποκαλύπτει πόσο άσχημα του συμπεριφέρονται όταν κυκλοφορεί στο δρόμο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μπορεί να θεωρήσαμε αδιανόητο για μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή κοινωνία αυτό που συνέβη στην Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, την οποία οδηγός λεωφορείου κατέβασε από το λεωφορείο μαζί με τον σκύλο- οδηγό της, αλλά δυστυχώς τα ίδια μπορούν να συμβούν και αλλού. Ακόμα και στις χώρες που πιστεύουμε ότι σε αυτά τα ζητήματα είναι πιο μπροστά από εμάς.

Ο 37χρονος Amit Patel είναι πρώην γιατρός που ζει στο Λονδίνο. Η ιστορία του αυτές τις μέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να θεωρούμαστε πραγματικά πολιτισμένοι.

Ο Amit είναι τυφλός. Έχασε την όρασή του πριν από τρία χρόνια σε μια επέμβαση μεταμόσχευσης αμφιβληστροειδούς για να βελτιώσει τη θολή του όραση. Εννέα μήνες μετά τη μεταμόσχευση ο οργανισμός του απέβαλε το μόσχευμα. Μετά την τύφλωσή του η μετακίνησή του στους δρόμους του Λονδίνου έγινε δύσκολη με αποτέλεσμα να πάρει ως συνοδεία ένα σκύλο-οδηγό για τυφλούς, την Kika. Αλλά δυστυχώς δεν φανταζόταν τι θα αντιμετώπιζε καθημερινά. Καταστάσεις και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ο Amit τα έχει στο Μετρό. Καθημερινά τα άσχημα που αντιμετωπίζει είναι αμέτρητα. Πολλοί συνεπιβάτες του συμπεριφέρονται με αγένεια και επιθετικότητα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τον θέλουν. Δεν θέλουν το σκύλο του και δεν θέλουν να είναι δίπλα τους.

Κάποιες φορές καταλαβαίνει ότι τον σπρώχνουν και αυτόν και την Kika, συχνά με την ομπρέλα τους. Συχνά του μιλάνε με αγένεια και ψιθυρίζουν πίσω από την πλάτη του. “Μια μέρα μια κυρία μου ζήτησε το λόγο που καθυστέρησα ελάχιστα το Μετρό και μου είπε να ζητήσω συγνώμη. Τη ρώτησα αν έπρεπε να ζητήσω συγνώμη και για το ότι ήμουν τυφλός και είπε ναι. Κάποιες άλλες φορές τρομοκρατούν την Kika και το καταλαβαίνω. Είναι φοβισμένη γιατί τη σπρώχνουν να πάει πιο πέρα. Μας σπρώχνουν ακόμα και στη σκάλα. Κάποιες φορές ταξιδεύω με τον 4 μηνών γιο μου. Μπαίνω μέσα και λέω στην Kika να μας βρει μια θέση γιατί σπάνια κάποιος μας βοηθάει”, λέει ο ίδιος ο Patel.

Αλλά και πολλοί υπάλληλοι τον αγνοούν ή κάνουν πως δεν τον βλέπουν. Δεν τον βοηθούν ή δεν τον διευκολύνουν σε κάτι που πιθανόν να χρειαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους οδηγούς ταξί που κάνουν πως δεν τον βλέπουν. Κάποια στιγμή αποφάσισε με τη γυναίκα του Seema να βάλει μια κάμερα στα πράγματα που μετέφερε. Στο τέλος κάθε εβδομάδας η γυναίκα του έβγαζε την κασέτα και έβλεπε το υλικό. Ό,τι της είχε μεταφέρει ο σύζυγός της και απίστευτα άλλα δυσάρεστα από την απαράδεκτη συμπεριφορά του κόσμου περνούσαν μπροστά από τα μάτια της. Η αγένεια πολλών ανθρώπων ξεπερνούσε κάθε όριο.

“Το να είσαι τυφλός είναι πολύ μοναχικό. Ταξιδεύω με τις δημόσιες συγκοινωνίες αλλά συχνά φοβάμαι. Κάθομαι στη γωνία σαν φοβισμένο παιδί. Η Kika, την οποία έχω από το 2014, μου έχει σώσει κάποια στιγμή τη ζωή όταν ένα αυτοκίνητο πέρασε το κόκκινο και ερχόταν πάνω μου την ώρα που περνούσαμε το δρόμο. Το αυτοκίνητο χτύπησε εκείνη και έκανε μέρες να περπατήσει” λέει ο 37χρονος.

Ο Patel είναι εδώ και καιρό εθελοντής σε μια οργάνωση που βοηθάει τους τυφλούς ανθρώπους και τους σκύλους-οδηγούς τους να αντιμετωπίσουν μαζί όσο καλύτερα μπορούν τα καθημερινά τους προβλήματα.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο