Παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο ζωολογικός κήπος θα συνεχίσει να φιλοξενεί άγρια ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Άγρια ζώα θα εξακολουθήσει να φιλοξενεί ο Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης, παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προ διετίας, για τη μετατροπή του σε Κήπο Οικόσιτων Ζώων.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου, κτηνίατρος Μάξιμος Πετρακάκης, παρουσιάζοντας τη σχετική μελέτη ανάπλασης σε ημερίδα διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τον Ιούνιο του 2015 τη μεταφορά των αρκούδων και λύκων που διαβιούσαν στον Ζωολογικό Κήπο, στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου» και την αλλαγή φυσιογνωμίας του χώρου με τη σταδιακή απομάκρυνση της άγριας πανίδας (θηλαστικών που συμπεριλαμβάνονται στο “Κόκκινο Βιβλίο Απειλουμένων Ζώων της Ελλάδος”), όπως τα ελάφια και τα πλατώνια.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε Κήπο Οικόσιτων Ζώων είχε βασιστεί σε τριετή έρευνα που διενήργησε το «Πανευρωπαϊκό δίκτυο Οργανώσεων για την εξάλειψη της αιχμαλωσίας των αγρίων ζώων» (ENDCAP), σύμφωνα με την οποία οι ζωολογικοί κήποι σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.

Ωστόσο, παρουσιάζοντας σήμερα τη μελέτη ανάπλασης, ο κ.Πετρακάκης τόνισε ότι «δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά ο χαρακτήρας του Ζωολογικού Κήπου, γιατί θα περιέλθει στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου», καθώς βρίσκεται στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης.

«Αν φύγουν τα άγρια ζώα και αντικατασταθούν με οικόσιτα, δεν θα ισχύει πλέον το σχετικό παραχωρητήριο στον δήμο» εξήγησε ο κ.Πετρακάκης. Στην κατεύθυνση αυτή, τα περίπου 70 άγρια θηλαστικά όπως ελάφια, πλατώνια και αγριοπρόβατα που ζουν στον χώρο και μάλιστα, αναπαράγονται, θα παραμείνουν και θα γίνει προσπάθεια τα θηλυκά να μπουν σε διαφορετικά κλουβιά για να ελεγχθούν οι γέννες.

Πηγή: http://www.petsonly.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο