Δείτε τα 3 βασικά λάθη που κάνουμε όταν υιοθετούμε ένα ζωάκι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το να υιοθετείς ένα ζώο είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα πλάσμα να ζήσει που την έχει πολύ ανάγκη. Μην αγοράζετε. Πάρτε κάποιο από καταφύγιο, από φιλοζωική, από εθελοντή, από το δρόμο. Υπάρχουν αμέτρητοι θησαυροί στο δρόμο, έτοιμοι να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σας. Έτοιμη να βάλουν φως στη ζωή σας. Γιατί όπως είναι και η αγαπημένη μας φράση εδώ στο site: «Τα ζώα δίνουν φως στη ζωή μας.»

Όμως συχνά υιοθετώντας ένα τετράποδο μαλλιαρό σύντροφο, κάνουμε κάποια λάθη. Σύμφωνα με τον Travis Brorsen, έναν από τους καλύτερους και πιο γνωστούς Αμερικανούς εκπαιδευτές ζώων, τρία είναι τα βασικά λάθη που κάνει κάποιος που υιοθετεί ένα ζώο.

1.  Νιώθει ενοχές για το παρελθόν του ζώου

Όσοι έχετε υιοθετήσει ένα κακοποιημένο, παρατημένο ή με άσχημο παρελθόν ζωάκι, θα έχουν υπάρξει στιγμές που ενδόμυχα θα νιώσατε ενοχές για αυτά που πέρασε. Έστω και να δεν ήταν στο χέρι σας να κάνετε κάτι. Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι τα ζώα ζουν το παρόν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν μνήμες από το παρελθόν τους.

Αν για παράδειγμα έχουν χτυπηθεί από κάποιον ψηλό, πιθανόν να φοβούνται τους ψηλούς ανθρώπους. Όμως δεν ζουν στο παρελθόν. Ζουν στο τώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν κάποια πράγματα, να έχουν κανόνες. Αν ξεκινήσετε την κοινή σας συμβίωση με το να τα κανακεύετε όλη μέρα και να μην τους χαλάτε χατίρι, σκεφτόμενοι το παρελθόν τους, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποκτήσουν κακές συνήθειες και να γίνει η  συμβίωσή σας με αυτά δυσλειτουργική. Αν, για παράδειγμα, με το που γαβγίζει ο σκύλος σας, εσείς τρέχετε να του κάνετε τις χάρες ή αν, επειδή θέλει, τον αφήνετε να ανεβαίνει παντού, τότε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποκτήσετε ένα σκύλο με κακές συνήθειες. Καλή και αρμονική συμβίωση σημαίνει ότι θα πρέπει από την αρχή να μπουν κανόνες για να υπάρχει σεβασμός.

2.  Θεωρεί ότι χωρίς κανόνες και διαχωριστικές γραμμές κερδίζονται η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός 

Οι κανόνες και οι διαχωριστικές γραμμές είναι η βάση του οικοδομήματος που λέγεται αρμονική συμβίωση και καλή σχέση, για αυτό και είναι απαραίτητες. Και μιλάμε για απλούς κανόνες. Το να παίζει, για παράδειγμα, με ένα παιχνίδι τη φορά και όχι όλα μαζί. Ή το να μην ανεβαίνει όλη την ώρα στους καναπέδες αλλά μόνο όταν πρέπει και όταν εσείς το επιτρέψετε. Ζώα που ανεβοκατεβαίνουν όλη την ώρα στα έπιπλα και εισβάλλουν στον προσωπικό σας χώρο δείχνουν ότι δεν σέβονται ούτε το χώρο αλλά ούτε και εσάς τους ίδιους. Πρέπει να βάλετε κανόνες και να τους τηρείτε. Αν τους δώσεις ένα πράγμα, αυτά θα πάρουν δέκα.

3.  Δεν βάζει το ζώο σε πρόγραμμα, σε καθημερινή ρουτίνα

Ένας σκύλος χρειάζεται μια με δύο εβδομάδες να βγει από το καβούκι του και να νιώσει άνετα με το νέο του σπίτι. Μπορεί λοιπόν να σας φαίνεται ότι είναι κουρασμένος, να μην τρώει ή να φαίνεται ότι δεν του αρέσει η νέα του ζωή. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα περισσότερα ζώα χρειάζονται ένα διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Τα σκυλιά συνηθίζουν εύκολα και προσαρμόζονται επίσης εύκολα. Όσο λοιπόν πιο γρήγορα βάλετε τους κανόνες τόσο πιο καλά θα είναι τα πράγματα. Ένα βασικό του προγράμματός τους και της καθημερινής ρουτίνας τους είναι και η άσκηση. Η έλλειψη άσκησης είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες για προβληματική συμπεριφορά στο μέλλον. Μην την ξεχνάτε και μην τη μεταθέτετε για άλλη φορά αργότερα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο