Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι σκύλοι ζουν πιο λίγο από τους ανθρώπους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί γιατί τα αγαπημένα μας ζωάκια ζουν τόσο λίγα χρόνια. Αφού και αυτά, όπως εμείς, έχουν καρδιά, πνεύμονες και όλα τα άλλα ζωτικά όργανα.

Η σύντομη ζωή του αγαπημένου μας φίλου μας λυπεί πολύ. Δεν προλαβαίνουμε να ζήσουμε μαζί του, να τον χαρούμε και εκείνος έχει ήδη συμπληρώσει τον κύκλο της ζωής του και φεύγει… Δεν είναι άδικο;

Αυτή όμως είναι η φύση. Οι επιστήμονες πολλά χρόνια τώρα μελετούν το προσδόκιμο της ζωής των ζώων, έχοντας καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Το πόσα χρόνια θα ζήσει ένα ζώο εξαρτάται από το μέγεθός του. Τα μεγαλύτερα ζώα ζουν περισσότερο από τα μικρόσωμα.

Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού τους. Ο ρυθμός του μεταβολισμού σημαίνει με άλλα λόγια πόση βενζίνη καίει ένα αυτοκίνητο. Τα αυτοκίνητα που κινούνται έτσι ώστε να καίνε λίγη βενζίνη διαρκούν περισσότερο από τα άλλα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα. Τα μεγαλόσωμα ζώα έχουν μικρότερο ρυθμό μεταβολισμού από τα μικρόσωμα για αυτό και ζουν περισσότερο.

Το θέμα όμως είναι ότι αυτό δεν λειτουργεί έτσι για όλα τα ζώα. Κάποιοι, για παράδειγμα, παπαγάλοι έχουν γρήγορο ρυθμό μεταβολισμού, όμως ζουν πάνω από 80 χρόνια. Ο μεταβολικός ρυθμός συνδέεται με το ρυθμό της καρδιάς και μερικοί παπαγάλοι έχουν καρδιακό ρυθμό που ξεπερνάει τους 800 χτύπους το λεπτό ( η ανθρώπινη καρδιά έχει 70 με 100 χτύπους το λεπτό).

Και τα σκυλιά όμως είναι από τα ζώα που δεν ακολουθούν τον πιο πάνω βασικό κανόνα.

Γιατί τα σκυλιά δεν υπάγονται σε αυτόν τον κανόνα; 

Όλοι γνωρίζουμε ότι με τα σκυλιά συμβαίνει το αντίθετο. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά ζούνε λιγότερο από τα μικρόσωμα. Ένας Μεγάλος Δανός ζει περίπου 8 χρόνια ενώ ένα μικρόσωμο τσιουάουα μπορεί να ζήσει πάνω από 10 χρόνια. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς γιατί αυτό συμβαίνει. Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι οι μεγαλόσωμες φυλές αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τις μικρόσωμες και αυτός είναι ο λόγος που ζουν λιγότερο. Δύο κιλά βάρους ισοδυναμούν περίπου με ένα μήνα ζωής.

Όλα έχουν να κάνουν με την επιβίωση

Εντούτοις οι ειδικοί μιλώντας για αυτό κάνουν λόγο και για τη φύση της επιβίωσης. Τα μεγαλόσωμα, για παράδειγμα, ζώα, όπως είναι οι ελέφαντες ή οι φάλαινες, είναι λιγότερο πιθανό να δεχτούν επίθεση στην άγρια φύση από μικρόσωμα ζώα, όπως, για παράδειγμα, ποντίκια. Και έτσι επιβιώνουν.

Το καλό, όσον αφορά τα κατοικίδιά μας, είναι ότι τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο της ζωής τους έχει διπλασιαστεί.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο