5 σκυλιά κλέβονται καθημερινά από σπίτια στη Βρετανία για να πουληθούν σε εκτροφεία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η Rachel και ο Alex Wootton έπαιρναν το δείπνο τους σε ένα ισπανικό εστιατόριο στην πόλη  Μαρμπέλα της Ισπανίας όταν ήρθε στο κινητό τους ένα μήνυμα που τους τρόμαξε. Είχαν πάει ρομαντικό ταξίδι για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο του γάμου τους.

Το μήνυμα έλεγε ότι είχαν μπει κλέφτες στο σπίτι των γονιών της Rachel στην πόλη Γουλβερχάμπτον στην Αγγλία. Τι ήταν όμως αυτό που τους τρόμαξε; Οι κλέφτες δεν πήραν τίποτα άλλο εκτός από το δέκα μηνών σκυλάκι τους, το Herbie.

Την επόμενη μέρα το ζευγάρι ακύρωσε τις διακοπές του και επέστρεψε εσπευσμένα σπίτι του. Ποιος θα μπορούσε να κλέψει ένα σκύλο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία στη Μεγάλη Βρετανία κλέβονται καθημερινά 5 σκυλάκια. Τον περασμένο χρόνο κλάπηκαν 1,774, 19% περισσότερα από το 2014. Και δυστυχώς τα νούμερα μεγαλώνουν. Γιατί τα κλέβουν όμως; Η απάντηση είναι απλή και θλιβερή. Τα περισσότερα από αυτά πωλούνται σε puppy mills και σε puppy farms, παράνομα εκτροφεία.

Το εμπόριο των κουταβιών αποδίδει 350 εκατ. ευρώ. Τα σκυλάκια ράτσας μπορεί να πουληθούν μέχρι και 1500 ευρώ. Δυστυχώς από αυτά μόνο το ένα στα 5 επιστρέφει στο σπίτι του.

Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτά; Εκτός από εκείνα που πωλούνται στα εκτροφεία, κάποια από πωλούνται- παράνομα φυσικά- και στο διαδίκτυο. Όσα πηγαίνουν στα παράνομα και θλιβερά εκτροφεία περνούν όλη τους τη ζωή σε κλειστούς χώρους ή κλουβιά και τα χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή. Ένα επίσης μικρό ποσοστό σκυλιών “πηγαίνει” στις κυνομαχίες.

Η Rachel και ο Alex στάθηκαν τυχεροί. Τρεις εβδομάδες μετά ο Herbie βρέθηκε σε ένα χωράφι 160 χιλιόμετρα από το σπίτι του σε άσχημη κατάσταση και χωρίς να έχει φάει τίποτα για μέρες. Το ζευγάρι αφού είχε κολλήσει αφίσες παντού, στη συνέχεια όργωσε στην κυριολεξία με το αυτοκίνητό την περιοχή και είχε πάει σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη. Ο Herbie βρέθηκε από έναν άντρα τυχαία και επέστρεψε σπίτι του.

Οι διαρρήκτες κατάφεραν να μπουν στο σπίτι σπάζοντας το παράθυρο. Φυσικά γνώριζαν καλά ότι η οικογένεια έχει αυτόν το σκύλο. Και πήραν μόνο αυτόν. Φορούσαν μάλιστα γάντια, κάτι που δυσκολεύει το έργο της αστυνομίας να τους εντοπίσει.

Τα ερωτήματα όμως θα μείνουν αναπάντητα για το ζευγάρι. Ποιος τον έκλεψε; Γιατί; Τι του συνέβη; Τι μπορεί να του έκαναν; Γιατί τελικά τον παράτησαν στο χωράφι; Η Rachel θεωρεί ότι φοβήθηκαν γιατί το συμβάν είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ο σκύλος ενδέχεται να τους έφυγε και να μην μπόρεσαν να τον εντοπίσουν.

Δυστυχώς πολλοί άλλοι δεν είναι τυχεροί καθώς αναζητούν τα ζωάκια τους χωρίς αποτέλεσμα. Ένα τέτοιο ζευγάρι είναι και η 53χρονη Jacqui Millson και ο 52χρονος Steve Anderson. Τα δικά τους σκυλιά, ένα Husky και ένας γερμανικός ποιμενικός, κλάπηκαν από το σπίτι τους τρεις μέρες πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα. Αυτούς τους μήνες έκαναν τα πάντα για να τα βρουν χωρίς όμως αποτέλεσμα. “Μοιράσαμε 130 χιλιάδες αφίσες. Προσφέρουμε και 4,5 χιλιάδες ευρώ σε όποιον τα βρει. Ψάχνω στο ίντερνετ κάθε μέρα”, θα πει η Jacqui.

Η κλοπή σκύλου, σύμφωνα με το νόμο, θεωρείται κλοπή περιουσιακού στοιχείου. Η ποινή έχει να κάνει με τη ράτσα του σκύλου που έκλεψαν. Σε αυτό αντιδρούν εδώ και χρόνια οι φιλοζωικές οργανώσεις ώστε να αλλάξει ο νόμος και τα ζωάκια να θεωρούνται μέλος της οικογένειας.

Τέλος για τον εντοπισμό των κλεμμένων ζώων έχουν δημιουργηθεί εταιρείες όπου το ψάξιμο γίνεται οργανωμένα και με επαγγελματικό τρόπο. Μια από αυτές είναι η DogLost που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια. Ο υπεύθυνος μάλιστα της εταιρείας, ο Nik Oakley, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των ζώων που κλέβονται είναι μεγαλύτερος από αυτόν που λένε οι στατιστικές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο