Δείτε 8 πράγματα που έχουμε στο σπίτι και μπορούν να αρρωστήσουν πολύ σοβαρά το ζωάκι μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όπως συμβαίνει ακριβώς με τους ανθρώπους, έτσι και τα κατοικίδιά μας μπορούν να κινδυνέψουν τρώγοντας διάφορα μέσα στο σπίτι. Σε πολλές δε περιπτώσεις ενδέχεται και να χάσουν τη ζωή τους. Γιατί όσο προσεκτικοί είμαστε στη βόλτα εκτός σπιτιού, μη φάνε κάτι, το ίδιο πρέπει να είμαστε και μέσα στο σπίτι. Για αυτό να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι κάτι που είναι καλό για εμάς, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερό για εκείνα. Επομένως, φροντίστε να κρατήσετε μακριά από τα ζωάκια σας τα παρακάτω:

   1. Ζύμη από ψωμί

 

Αν και ορισμένα πράγματα που φτιάχνουμε στην κουζίνα μας είναι ακίνδυνα για το σκύλο μας, εντούτοις θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με κάποια από αυτά.  Ιδιαίτερη λοιπόν προσοχή χρειάζεται όταν ζυμώνουμε ή παρασκευάζουμε ψωμί καθώς η ζύμη του είναι επικίνδυνη για αυτά. Αν την καταπιούν, μπορεί να φουσκώσει μέσα στο στομάχι τους, με αποτέλεσμα να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος και να χρειαστεί επέμβαση. Η ωμή ζύμη μαγιάς μπορεί να ζυμωθεί στο στομάχι τους και να γίνει τοξική.

  2. Λουλούδια κρίνοι          

       

Τα κρινάκια είναι από τα πιο όμορφα λουλούδια της Άνοιξης. Όμως δεν είναι και τόσο ακίνδυνα όσο φαίνονται καθώς είναι τοξικά και μπορούν να κάνουν κακό στο κατοικίδιό σας. Στις γάτες προκαλούν προβλήματα στα νεφρά ενώ στους σκύλους και στις γάτες προβλήματα καρδιάς. Τα συμπτώματα δε της τοξικής δηλητηρίασης είναι εμετός, απώλεια όρεξης, λήθαργος. Στις γάτες, αν δεν επέρθει άμεσα ο θάνατος, θα χρειαστεί να γίνει αιμοκάθαρση.

  3. Φάρμακα

Αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για τον πόνο, για το κρύωμα, βιταμίνες και διάφορες κρέμες μπορούν να βλάψουν την υγεία του κατοικιδίου σας αν έρθει σε επαφή μαζί τους. Όπως λοιπόν κάνουμε με τα παιδιά, έτσι πρέπει να κάνουμε και με τα ζώα. Να τα αποθηκεύουμε σε μέρη που δεν θα μπορούν να τα βρουν. Γιατί μπορεί αυτά τα φάρμακα να είναι καλά για την υγεία μας, είναι όμως τοξικά για εκείνα.

  4. Κόκαλα από κρέας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την ώρα που τρώνε κοτόπουλο, για παράδειγμα, δίνουν και μια φτερούγα στο σκύλο τους για να μη ζηλεύει. Αν τα κόκαλα θρυμματιστούν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το ζώο σας την ώρα που τα καταπίνει να πνιγεί. Για αυτό δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ενδώσετε, όσο και αν εκείνο σας παρακαλεί.

  5. Σοκολάτα

Μολονότι οι περισσότεροι το γνωρίζουν, εντούτοις υπάρχουν ακόμη κάποιοι που το κάνουν. Μη δώσετε σε καμιά περίπτωση σοκολάτα στα ζώα σας. Περιέχει το συστατικό θεοβρωμίνη που είναι τοξικό. Γιατί ενώ οι άνθρωποι τη μεταβολίζουν εύκολα, οι σκύλοι την επεξεργάζονται πολύ αργά επιτρέποντάς της να εξελίξει τα τοξικά της επίπεδα στο σύστημά τους. Όσο δεν πιο σκούρα είναι τόσο περισσότερο τοξική είναι.

  6. Οδοντικό νήμα

Είναι πολύ εύκολο να το καταπιεί κανείς αλλά όταν αυτό συμβεί, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Τα οδοντικά νήματα περιέχουν το φυσικό γλυκαντικό ξυλιτόλη, το οποίο είναι ασφαλές για εμάς όχι όμως και για το σκύλο μας. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να επιφέρει υπογλυκαιμία, κρίσεις, ζημιά στο συκώτι, ακόμα και θάνατο.

  7. Μπαταρίες

Οι μπαταρίες είναι πάρα πολύ επικίνδυνες καθώς μπορεί να προκαλέσουν έλκος στόματος, οισοφάγου ή στομάχου. Για αυτό να τις κρατάτε μακριά από τα κατοικίδια.

  8. Καπνός

Κρατήστε τα τασάκια με τα αποτσίγαρα μακριά από τα κατοικίδια. Η κατάποση της νικοτίνης μπορεί να επιφέρει εμετούς, τρέμουλο, λιποθυμία, ακόμα και θάνατο. Όπως δηλαδή και να το δούμε το κάπνισμα βλάπτει.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο