Η περιπέτεια ενός μουσικού στη ζούγκλα και το λάθος του να χαμογελάσει σε έναν γορίλα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή του μουσικού Stan Cullimore, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι την Ουγκάντα για να φωτογραφήσει τους γορίλες που ζουν στη ζούγκλα.  Η ιστορία αυτή μας διδάσκει με τον καλύτερο τρόπο ότι βρισκόμενοι στη φύση-είτε αυτή είναι άγρια είτε όχι-  θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σεβόμαστε τα πλάσματα που ζουν μέσα σε αυτή.

Με πτήση της Qatar Airways ο Cullimore προσγειώθηκε στην πόλη Entebbe, στην κεντρική Ουγκάντα, κοντά στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της χώρας, όπου έμεινε το πρώτο βράδυ στο ξενοδοχείο The Boma. Την επόμενη μέρα ταξίδεψε μέχρι τα βουνά της χώρας και έφτασε για να μείνει στο Sanctuary Gorilla Forest Camp, που είναι μια πολυτελής κατασκήνωση. Σκοπός του ήταν η εξερεύνηση της περιοχής και η περιπλάνησή του στην άγρια ζούγκλα για να συναντήσει γορίλες που ζουν εκεί και να τους φωτογραφήσει. Οι οδηγίες ήταν συγκεκριμένες καθώς η περιπλάνησή αυτή έχει πολλούς κινδύνους. Όταν θα συναντούσαν κάποιον γορίλα, θα έπρεπε να γονατίσουν, να μην τον κοιτάξουν στα μάτια και να μη δείξουν σε καμιά περίπτωση τα δόντια τους. Γιατί αυτά δηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.

Ξεκινώντας αυτό το οδοιπορικό, ο Cullimore ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Η διαδρομή θα γινόταν από ένα μονοπάτι που είχε το όνομα το “μονοπάτι το γορίλων”. Η πρώτη τους συνάντηση ήταν με ένα θηλυκό γορίλα που κρατούσε ένα μικρό γοριλάκι στην αγκαλιά του. Ο Cullimore πλησίασε σιγά σιγά, έβγαλε φωτογραφίες και έτρεξε γρήγορα να φύγει. Λίγη ώρα μετά το γκρουπ των “εξερευνητών” συνάντησε μια ομάδα από γορίλες που χαλάρωναν κοντά σε ένα δέντρο.

Ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος. Ο Cullimore άρχισε να βγάζει φωτογραφίες. Ξαφνικά κατάλαβε κάτι πίσω του. Γυρνώντας βλέπει έναν μεγάλο αρσενικό γορίλα. Χωρίς να χάσει καθόλου ώρα τον βγάζει με το κινητό του φωτογραφίες. Το ζώο ακούγοντας το κλικ της φωτογραφίας τον πλησίασε περισσότερο. Ήταν τεράστιο, δυο φορές το μέγεθός του.  Ο Cullimore πάγωσε. Σταμάτησε η καρδιά του. Έπρεπε όμως να μη χάσει την ψυχραιμία του, να παραμείνει ήσυχος και να απομακρυνθεί σιγά σιγά από το ζώο. Βλέποντας το άγχος του ο γορίλας τον κοίταξε στα μάτια. Και το λάθος έγινε. Αγνοώντας τις οδηγίες που τους είχαν δώσει ο Cullimore τον κοίταξε και εκείνος στα μάτια και του χαμογέλασε. Ο γορίλας αντέδρασε. Τον πλησίασε σε απόσταση αναπνοής και του έδωσε μια μεγάλη σπρωξιά με τον ώμο του. Στη συνέχεια τον κλότσησε. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Cullimore, ο οποίος μίλησε για το περιστατικό αυτό το ζώο δεν ήταν επιθετικό, δεν είχε πρόθεση να του κάνει κακό. Ήθελε απλά να τον διώξει από το μέρος όπου ήταν εκείνος αρχηγός. Ήθελε σεβασμό στο περιβάλλον του.

Τελικά η εξερεύνηση αυτή είχε αίσιο τέλος, όμως ο Cullimore δεν θα τις ξεχάσει ποτέ. Εκείνες οι στιγμές ήταν οι πιο δύσκολες που έχει ζήσει. Η εμπειρία αυτή μοναδική. Συμβουλεύοντας όσους θέλουν να κάνουν παρόμοια ταξίδια, τονίζει ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να σεβόμαστε το περιβάλλον που ζουν τα ζώα και φυσικά και εκείνα αυτά. Η εισβολή στο χώρο τους είναι εισβολή.

O 56 Stan Cullimore είναι Βρετανός κιθαρίστας, τραγουσιτής και δημιουργός της μπάντας The Housemartins που έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους. Το 2014 ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος παρουσιάζοντας παιδικές εκπομπές. Παράλληλα γράφει και βιβλία. Είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Λατρεύει το σκύλο του Mabel, με τον οποίο κάνει μεγάλους περιπάτους στην εξοχή.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο