Ένα στα 3 Pugs υποφέρει από αστάθεια στο βήμα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Με τα παραπονεμένα και βαριεστημένα μάτια τους, το ρυτιδωτό πρόσωπό τους και τον πανέξυπνο χαρακτήρα τους, τα σκυλάκια ράτσας Pug έχουν κλέψει την καρδιά πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, με πρώτους φυσικά τους σταρ του Hollywood, οι οποίοι δυστυχώς συχνά τα έχουν σαν αξεσουάρ. Θεωρείται μάλιστα ως ένα από τα πιο δημοφιλή σκυλιά των celebrities.

Τα Pugs μεταφέρθηκαν από την Κίνα στην Ευρώπη κατά το δέκατο έβδομο αιώνα και η φήμη τους διαδόθηκε στη Δυτική Ευρώπη χάρη σε διάφορα βασιλικά κι αριστοκρατικά σπίτια της εποχής. Σκυλιά με ισχυρή θέληση, αλλά σπάνια επιθετικά, τα Pugs είναι ιδανικά για οικογένειες με παιδιά. Ανάλογα μάλιστα με τη διάθεση του ιδιοκτήτη τους μπορούν να είναι υπάκουα και ήσυχα, αλλά και ζωηρά και παιχνιδιάρικα.

Μια νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Σουηδία φέρνει στο φως μια δυσάρεστη αλήθεια που ισχύει για πολλές ράτσες σκύλων, μια αλήθεια που έχει να κάνει με την υγεία τους. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς τα Pugs εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, που συνήθως έχουν τα σκυλιά με την πλακουτσωτή μύτη (βραχυκεφαλικά ζώα), μπορούν να εμφανίσουν αστάθεια στο περπάτημα αλλά και άλλα κινητικά προβλήματα, σε ποσοστό μάλιστα 1 στα 3. Συχνά δε αυτό είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουν πολλοί ιδιοκτήτες καθώς αυτό το περίεργο περπάτημα το θεωρούν απλά ως ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό του ζώου.

Το ασταθές περπάτημα δυσκολεύει πολύ την καθημερινή ζωή του σκύλου και του δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Σύμφωνα με την έρευνα τα κινητικά προβλήματα των Pugs εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των δυο χρόνων, με πρώτα τα μπροστινά πόδια τους. Ένα μάλιστα σημαντικό ποσοστό από αυτά οδηγείται στην ευθανασία λόγω της επιδείνωσης αυτών των προβλημάτων. Η έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τα κινητικά προβλήματα στα συγκεκριμένα σκυλιά είναι περισσότερο σημαντικά από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι τώρα”.

Τα Pugs επίσης, όπως όλα τα βραχυκεφαλικά ζώα, υποφέρουν στη ζέστη και ο κίνδυνος να πάθουν θερμοπληξία είναι αυξημένος λόγω της περιορισμένης αποβολής θερμότητας από τις στενές και κοντές αεροφόρους οδούς. Έτσι λαχανιάζουν πολύ ακόμα και μετά από λίγη άσκηση. Ακόμα η φυλή αυτή είναι επιρρεπής σε κρυολογήματα το χειμώνα και καλό είναι να μην αφήνουμε το τρίχωμά τους να παραμένει υγρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέλος μια σπάνια αλλά άγνωστης αιτιολογίας ασθένεια είναι η εγκεφαλίτιδα των Pugs που προσβάλλει νεαρά ενήλικα ζώα προκαλώντας νευρολογικά συμπτώματα, με σχεδόν πάντα μοιραία κατάληξη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο