3 καλοκαιρινές συμβουλές για αυτούς που έχουν γάτα: Συμπτώματα θερμοπληξίας και τι κάνετε αμέσως

από Μυρτώ Τζώρτζου

Tο καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και τα αγαπημένα μας κατοικίδια θα το χαρούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Όμως οι μέρες αυτές κρύβουν και κινδύνους για αυτά για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν έχετε γάτα, 3 πράγματα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας: 👉Ενυδάτωση, 👉🏻Καλλωπισμός, 👉Ενημέρωση.

Ενυδάτωση

Όπως και εμείς, έτσι και η γατούλα μας το καλοκαίρι έχει περισσότερη ανάγκη για νερό για να κρατηθεί ενυδατωμένη.

Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε μπολάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού, χωρίς να ξεχνάτε τη βεράντα, την αυλή ή τον κήπο σας. Αν θα πρέπει να φύγετε για αρκετές ώρες, βάλτε και 1-2 παγάκια στα μπολάκια ώστε να κρατήσουν δροσερό το νερό. Ένα σιντριβάνι θα ήταν επίσης μια καλή λύση.

Προσοχή σε όσους έχουν μεγάλες σε ηλικία γατούλες 

Το νερό είναι πολύ σημαντικό στα ηλικιωμένα ζώα. Αν μάλιστα έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους ή με το θυρεοειδή, το νερό είναι βασικό για αυτές.

Απομονώστε άλλα μέρη με νερό   

Ξέρουμε καλά ότι οι γάτες αν βρουν οπουδήποτε νερό, θα το πιουν. Πόσες φορές δεν τις είδατε να πίνουν από αυτό που φεύγει από τις γλάστρες ή το αυτόματο πότισμα. Το ίδιο γίνεται και με τα νερά του μπάνιου, κυρίως με αυτό της λεκάνης. Δυστυχώς όμως τα νερά αυτά έχουν διάφορα χημικά από τα καθαριστικά που βάζουμε, βακτήρια και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Κλείστε όταν δεν είστε σπίτι αυτούς τους χώρους ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό το νερό.

Επιπλέον ενυδάτωση

Στον καύσωνα βρέξτε μια πετσέτα και τυλίξτε τη γατούλα σας. Σκουπίστε τη με αυτή και μετά χτενίστε τη για να απορροφηθεί η υγρασία από το δέρμα της.

Καλλωσπίστε τη

Την Άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι η γούνα των γάτων μεγαλώνει και φουντώνει. Αυτό τις ζεσταίνει πολύ. Χτενίστε τη λοιπόν με μια ειδική βούρτσα για να φύγουν οι περιττές τρίχες. Αυτή η επιπλέον τρίχα καταπίνεται από το ζώο, δημιουργούνται οι γνωστές σε όλους τριχόμπαλες και μετά τις κάνει εμετό.

Μάθετε να εντοπίζετε πιθανά προβλήματα υγείας του ζώου σας 

Ενημερωθείτε πάνω σε αυτό από τον κτηνίατρό σας ή αναζητήστε κάποια πράγματα στο ίντερνετ. Η θερμοπληξία είναι κάτι πιθανό αυτήν την εποχή.

Τα συμπτώματά της είναι:

👉 Γρήγορη αναπνοή

👉Γλώσσα σε ανοιχτό κόκκινο χρώμα

👉Αδυναμία

👉Εμετός με αίμα

👉Κατάπτωση

👉Διάρροιες

👉Σάλια που κολλάνε

👉 Ζαλάδες

👉 Σοκ

👉  Κώμα

Αν υποψιαστείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, βάλτε της αρχικά θερμόμετρο. Η θερμοκρασία της θα πρέπει να είναι μεταξύ 37,8 και 38,4. Μια θερμοκρασία άνω των 40, είναι κακό σημάδι και πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε στη θερμοπληξία είναι να τη δροσίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Τη μετακινούμε από το μέρος που είναι και την πάμε σε πιο δροσερό. Της δίνουμε νερό-όχι παγωμένο- και τη βρέχουμε στη γούνα και το κεφάλι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά και με φειδώ παγάκια. Οι γάτες που παθαίνουν μια φορά θερμοπληξία είναι δυνατόν να πάθουν ξανά. Κάποιες μάλιστα είναι και επιρρεπείς σε αυτή, όπως η Περσική και η γάτα των Ιμαλαΐων. Για αυτό χρειάζεται ειδική προσοχή.

Δώστε λίγη προσοχή στα παραπάνω και θα περάσετε ένα υπέροχο και ασφαλές καλοκαίρι με τη γατούλα σας 🌴🩱🌴🌞⛱😺🐈

από τη Μυρτώ Τζώρτζου Myrto Tzortzou | Facebook, δημοσιογράφος, υπεύθυνη του site, myrto1@hotmail.com ή petpetmag@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο