Save a Greek Stray: Φέρνει σε επαφή αδέσποτα και γυναίκες από τις αγροτικές φυλακές Ελαιώνα και αλλάζει η ζωή τους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένας από τους βασικούς στόχους της Save a Greek Stray, είναι να μπορέσει να αποδείξει έμπρακτα το όφελος της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και ζώων για το κοινωνικό σύνολο.

Το Αγροτικό τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θήβας πληροί όλες τις προϋποθέσεις και συγκεντρώνει τις ιδανικές συνθήκες της Save a Greek Stray, ώστε να μπορέσει να αναδείξει την ουσία του βασικού της στόχου.

Δυο κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, οι φυλακισμένες και τα αδέσποτα ζώα, ενώνονται, ζουν μαζί, εκπαιδεύονται ταυτόχρονα και αναζητούν νέες ευκαιρίες για το μέλλον.

Το πρόγραμμα «Saved by a Greek Stray» αδειοδοτήκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συντελείται με επιτυχία από τον Μάρτιο του 2018, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 7 σκύλους και 4 κρατούμενες.

Γυναίκες έγκλειστες, με περιορισμένες δυνατότητες δημιουργικής και ψυχοθεραπευτικής απασχόλησης, ζουν, εκπαιδεύουν και προσφέρουν την αγάπη τους σε αυτά, που την έχουν επίσης στερηθεί, όσο οι ίδιες.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, αισθάνονται την ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, μειώνονται τα επίπεδα στρες και τα συναισθήματα κατάθλιψης που δημιουργεί ο εγκλεισμός και ταυτόχρονα αποκτούν τα εφόδια για μια διέξοδο επαγγελματικής απασχόλησης, μετά την αποφυλάκισή τους.

«Με τα σκυλιά στο χώρο μας η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει. Έχουμε ένα σκοπό μέσα στην ημέρα μας. Εγώ εκπαιδεύω τη Λολίτα και μέσα από αυτό νιώθω χρήσιμη, νιώθω ότι κάνω κάτι ουσιαστικό, προσφέρω με τον δικό μου τρόπο στο κοινωνικό σύνολο. Όλο αυτό λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία για μένα, με χαλαρώνει πολύ», αναφέρει κρατούμενη.

Τα σκυλιά που επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια θεωρούνται «προνομιούχα», καθώς έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ανθρώπους, που τους προσφέρουν την αποκλειστική προσοχή και φροντίδα τους.

Εκπαιδεύονται σε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και βασικές εντολές, ζουν σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος και μπορούν να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αναστολές τους, να εμπιστευτούν και πάλι τους ανθρώπους, μακριά από τις στρεσογόνες συνθήκες του καταφυγίου.

Ο εκπαιδευτής, Αλέξανδρος Παράσχης, φροντίζει ώστε οι κρατούμενες να αποκτούν τη γνώση των μεθόδων που θα καταστήσουν τα ζώα αυτά ευτυχισμένα και συνεπώς, πιο εύκολα υιοθετήσιμα.

Η πρόληψη του στιγματισμού, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και η παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης υπήρξαν τα εφαλτήρια και η κινητήριος δύναμη της Save a Greek Stray για να δουλέψει σκληρά και να καταφέρει να εισάγειε στην κρατική δομή μία δράση, χωρίς πανευρωπαϊκό προηγούμενο.

Η Save a Greek Stray θέλοντας να κάνει τον κάθε πολίτη κοινωνό της τεράστιας αυτής προσπάθειας, αλλά και των αποτελεσμάτων της, συνεργάστηκε με το Rise TV και αποτύπωσε το όλο εγχείρημα σε ένα ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί το Νοέμβριο και θα παρουσιάζει την εξελικτική πορεία ανθρώπων και ζωών, τόσο σε μαθησιακό όσο και ψυχολογικό επίπεδο.

«Αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στις κρατούμενες, όπως αξίζει και στα σκυλιά μας. Ελπίζουμε να τη βρουν μαζί» (Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια της Save a Greek Stray).

Δείτε περισσότερα εδώ:
https://saveagreekstray.org/…/programma-ekpaideyshs-stis-g…/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο