Η ιστορία μιας κτηνιάτρου από την Ταϊβάν που έκανε ευθανασία στον εαυτό της γιατί δεν άντεχε να κάνει ευθανασίες στα καταφύγια

από Μυρτώ Τζώρτζου

H ιστορία της κτηνιάτρου Chien Chih -cheng από την Ταϊβάν είναι μια απίστευτη ιστορία που είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή. Είναι μια ιστορία αγάπης, πόνου και απελπισίας ενός ανθρώπου που αγαπούσε πολύ τα ζώα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com 

Tο να πει κάποιος με σιγουριά πόσα είναι τα αδέσποτα ζώα στην Ταϊβάν δεν είναι εύκολο καθώς η χώρα δεν έχει κάνει επίσημη καταμέτρηση για πάρα πολλά χρόνια. Η τελευταία είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Σύμφωνα λοιπόν με εκείνα τα νούμερα ο πληθυσμός των αδέσποτων γάτων και σκύλων άγγιζε τις 170,000. Σήμερα οι αρχές εκτιμούν ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή προσπάθεια με προγράμματα στειρώσεων και περίθαλψης ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους.

Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’70 ώθησε χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικίδιων να εγκαταλείψουν στους δρόμους και τα καταφύγια τα ζώα τους. Πολλοί μάλιστα είχαν αγοράσει πανάκριβες ράτσες σκύλων και γάτων από μόδα. Στη συνέχεια, όταν αυτά μεγάλωσαν, τα βαρέθηκαν.

Τα καταφύγια αδέσποτων στο νησί είναι ασφυκτικά γεμάτα και η μοίρα των περισσότερων από αυτά τα ζώα είναι η ευθανασία, καθώς οι υιοθεσίες είναι ελάχιστες. Στη χώρα γίνονται καθημερινά αμέτρητες ευθανασίες παρά τις προσπάθειες εθελοντών που κάνουν τεράστιο αγώνα να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να υιοθετήσει ένα ζωάκι που κινδυνεύει από ευθανασία.

Η Chien Chih-cheng 

Από το 2010 μέχρι το 2014 η 32χρονη κτηνίατρος Chien Chih-cheng εργάστηκε σε ένα από τα καταφύγια αδέσποτων στα περίχωρα της Taipei. Η μεγάλη της αγάπη και η αφοσίωση στα ζώα την είχαν ωθήσει στο να επιλέξει το επάγγελμα του κτηνίατρου.

Παράλληλα εργαζόταν εθελοντικά σιτίζοντας και περιθάλποντας πολλούς σκύλους και γάτες που βρίσκονταν στους δρόμους. Δεν μπορούσε όμως να αποφύγει τις ευθανασίες, καθώς αυτό δεν ήταν στο χέρι της. Η ίδια οδηγούσε στην ευθανασία εκατοντάδες ζώα, κάτι που με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να μην αντέχει.

Το 2015 η Chien έγινε υπεύθυνη του καταφυγίου. Από τη θέση της αυτή άρχισε να κάνει πιο γνωστό το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων προσπαθώντας από τη μια να πιέσει το κράτος ώστε να κάνει κάτι και από την άλλη να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους μπορούσε.

Κάποια στιγμή μάλιστα μέσω της σελίδας της στο facebook ανέφερε και τον αριθμό των ζώων που αναγκάστηκε να ευθανατώσει. Τα τοπικά μίντια άρχισαν να την αποκαλούν “όμορφη σφαγέα” όταν είπε ότι σε δυο χρόνια οδήγησε σε ευθανασία 700 σκυλιά.

Σε μια συνέντευξή της είχε πει: “Επέστρεψα σπίτι και άρχισα να κλαίω. Δεν το άντεχα με τίποτα όλο αυτό. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερο τέλος για τα αδέσποτα από το να πεθάνουν είτε από ευθανασία είτε από αρρώστιες και γηρατειά στα καταφύγια. Θα πάμε στην κόλαση για αυτό”.

Οι ευθανασίες όμως συνεχίζονταν. Στις 5 Μαίου του 2016 σε μια κίνηση συμβολική η Chien αποφάσισε να θυσιαστεί για τα ζώα των καταφυγίων. Η πράξη της σόκαρε τους πάντες και έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο, καθώς αυτοκτόνησε κάνοντας στον εαυτό της ευθανασία. Πήρε μάλιστα το ίδιο φάρμακο που έδινε στα ζώα. Ήταν μόλις 32. Το σημείωμα που άφησε πριν πεθάνει ήταν συγκλονιστικό. Σε αυτό έγραφε: “Η ζωή ενός ζώου δεν έχει λιγότερη αξία από ό,τι η ζωή ενός ανθρώπου. Εύχομαι ο χαμός μου να σας κάνει να καταλάβετε ότι και τα ζώα έχουν ζωή. Σας παρακαλώ εκτιμήστε τη ζωή”.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αρχικά προσπάθησε να δείξει πρόθυμη να κάνει κάτι. Έθεσε πάλι σε ισχύ το νόμο για την προστασία τους στο δρόμο και στα καταφύγια. Επίσης αύξησε το χρόνο παραμονής τους στα καταφύγια μήπως βρουν υιοθεσία σε περισσότερο από δυο εβδομάδες που ήταν μέχρι τότε. Η γενική όμως κατακραυγή λόγω του περιστατικού αυτού ήταν τεράστια. Έτσι λίγο καιρό  θέσπισε νόμο που απαγόρευσε την ευθανασία των αδέσποτων ζώων. Δυστυχώς έπρεπε να θυσιαστεί ένας νέος άνθρωπος για να μπορέσουν οι αρχές να δείξουν ευαισθησία στο πρόβλημα.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο