Πολλαπλές συναντήσεις της ΠΦΠΟ σε Υπουργεία, Εισαγγελία Αθηνών, Δήμους-Εκδήλωση με κ. Χρυσάκη

από Μυρτώ Τζώρτζου

Συναντήσεις της Ομοσπονδίας στα Υπουργεία Παιδείας, Μεταφορών, ΥΠΑΑΤ, με τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας και την Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων και με την Εντεταλμένη Σύμβουλο για τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων.

– Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Χρυσάκη Το Νομικό Status των Ζώων στην Ελληνική Έννομη Τάξη, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Συνεχείς συναντήσεις είχε η Π.Φ.Π.Ο στην Αθήνα κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας με τις διάφορες αρμόδιες αρχές για θέματα που άπτονται των ζώων.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Α.Καραμανλή, τον υφυπουργό κ. Γ. Κεφαλογιάννη και τον Γ. Γραμματέα Μεταφορών κ. Ν. Σταθόπουλο, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη μετακίνηση των ζώων συντροφιάς αλλά και στη μεταφορά τραυματισμένων ή ασθενών ζώων της άγριας πανίδας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα , προαστιακό, μετρό, λεωφορεία αστικά και υπεραστικά κλπ.

Με την ομοσπονδία παρίστατο και η εθελόντρια νομική σύμβουλός της κα Ν. Τηλιακού. Ο κ. Υπουργός και οι συνεργάτες του έκαναν δεκτό σχεδόν το σύνολο των προτάσεων της Ομοσπονδίας και αναμένονται κάποιες ελάχιστες διευκρινίσεις, ώστε η χώρα μας να εκσυγχρονιστεί και να αφήσει πίσω της προκαταλήψεις και απαρχαιωμένες οπτικές σχετικά με την μεταφορά των ζώων στα ΜΜΜ.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και οι απόψεις των συνομιλητών μας σύγχρονες, πολιτισμένες και ευρωπαϊκές.

Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή παρίσταντο ο Γ. Γραμματέας κ. Κ Σκιαδάς, ο σύμβουλος της Υφυπουργού κ. Θ. Θεοχαρίδης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων κ. Σ. Ντουντουνάκης.

Η Ομοσπονδία μας έθεσε καταρχήν το θέμα της επίσπευσης της μεταφοράς της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το ΥΠΑΑΤ στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ήδη έχει αποφασιστεί από τον Πρωθυπουργό, ώστε να ξεκινήσει πλέον ο ουσιαστικός διάλογος για επιμέρους τροποποιήσεις ή την εξ ολοκλήρου αλλαγή του νόμου 4039/12, ο οποίος σε πάρα πολλές διατάξεις του είναι ένας νόμος αντιφιλοζωικός.

Με τους συνομιλητές μας έγινε ένας γόνιμος διάλογος πάνω στις θέσεις της Ομοσπονδίας ότι η αλλαγή του τοπίου στη χώρα μας θα έλθει μέσα από το τρίπτυχο, παιδεία, ενημέρωση, αποτελεσματικός έλεγχος των αθρόων γεννήσεων των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και των εκτρεφόμενων. Στη συζήτηση τέθηκαν και ορισμένα άλλα θέματα άμεσης προτεραιότητας.

Στη συνάντηση με τον Γ. Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή παρίσταντο ο νομικός του σύμβουλος κ. Σ.Βαζάκας και το μέλος της γραμματείας του, η εξαιρετική Ε. Μητσοπούλου.

Με τη ομοσπονδία παρίστατο και η Ειρήνη Μακρυδάκη, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Στη συζήτηση που διήρκεσε περίπου 2 ώρες τέθηκε εκ μέρους μας η αδήριτη αναγκαιότητα στα σχολεία της αβάθμιας και ββάθμιας εκπαίδευσης να εισαχθούν μαθήματα για τον οφειλόμενο σεβασμό στα ζώα και το περιβάλλον ενώ ο Γ. Γραμματέας έβαλε στο τραπέζι τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος και πρότεινε άλλες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες και θα εξετάσουμε προκειμένου στην επιδιωκόμενη συνάντησή μας με την Υπουργό κα Ν. Κεραμέως η Ομοσπονδία να είναι σαφής και με συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό. Στη συζήτηση τέθηκαν εκ μέρους μας και τα θέματα της σφαγής των ζώων με τις μεθόδους χαλάλ και κοσέρ καθώς κα τα θέματα των σφαγών και της διαπόμπευσης των ζώων σε διάφορες χριστιανικές εορτές.

Για τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορούν στις ποινές υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία την Δευτέρα με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου.

Η Ομοσπονδία επεδίωξε και είχε συνάντηση με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας κ. Ε. Ιωαννίδη, στον οποίο επέδωσε επιστολή της σχετικά με τις δυσλειτουργίες του θεσμού του Εισαγγελέα Προστασίας των Ζώων.

Ο κ. Εισαγγελέας μας άκουσε με προσοχή και αποδεχόμενος τις ανησυχίες μας θα προχωρήσει από κοινού με την Εισαγγελέα Προστασίας των Ζώων στην έκδοση εγκυκλίου προς τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, όπου εντόπισε τον αδύναμο κρίκο.

Δυο μέρες μετά είδαμε την Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων κα Ρ. Λάλη, με την οποία είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση και για το παραπάνω θέμα αλλά και για δύο πρόσφατες και μεγάλες υποθέσεις κακοποίησης ζώων, αυτή του Μοσχάτου και του Παγκρατίου. Εκθέσαμε δε τις απόψεις μας για το τραγικό συμβάν των Γλυκών Νερών.

Η κυρία Εισαγγελέας δήλωσε αναρμόδια για την έκδοση της απόφασης για το ροτβάιλερ και μας παρέπεμψε στην Εισαγγελέα που χειρίζεται τη σχετική δικογραφία την οποία θα επιδιώξουμε να δούμε την προσεχή Δευτέρα.

Στη συνάντηση με την εντεταλμένη σύμβουλο για τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων κα Σ. Αβραμίδου, παρουσία και της εθελόντριας κας Φ. Κομμά, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπήρξαν κατά την προηγούμενη 5ετία. Υπήρξε δε ταύτιση απόψεων στα περισσότερα από αυτά.

Ο κύκλος των επαφών μας ολοκληρώθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, όπου πραγματοποιήθηκε μια σπουδαία εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Χρυσάκη “Το Νομικό Status των Ζώων στην Ελληνική Έννομη Τάξη”, το οποίο προλόγισαν η σπουδαία Άννα Λυδάκη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία και εξαιρετικών για την Ηθική των Ζώων και ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ε. Θεοφανίδης, γνωστός για τους αγώνες του κατά της βίας σε ζώα και ανθρώπους.

Η εκδήλωση είχε πρωτοφανή επιτυχία, την παρακολούθησαν περίπου 500 άτομα, καθώς και ένα πλήθος Αρχών της Κρήτης. Πλαισιώθηκε δε ζωντανά από την αισθαντική μουσική και φωνή του Λουδοβίκου των Ανωγείων που μας συγκίνησε ιδιαίτερα.

Ξεχώρισαν αρκετές ομιλίες, που έβαλαν την ηθική και φιλοσοφική πλευρά της αυταξίας των ζώων εν γένει. Ήταν μια υπέροχη από κάθε άποψη εκδήλωση προς τιμή των ζώων που άφησε πολλούς προβληματισμένους για τη βία που το είδος μας ασκεί πάνω σε άλλα είδη αυτού του πλανήτη.

Η Ομοσπονδία μας νιώθει περήφανη γιατί συνετέλεσε κομβικά στην εξέλιξη αυτή των πραγμάτων και προσδοκά το παράδειγμα του κ. Νίκου Χρυσάκη να βρει μιμητές σε όλη τη χώρα και όπως χαρακτηριστικά είπαμε. Αν είχαμε τη μαγική δυνατότητα θα τον κλωνοποιούσαμε, ώστε πολλοί “Χρυσάκηδες¨” να υπήρχαν σε όλη την αστυνομική δύναμη της χώρας.

Μετά την εκδήλωση, μέλη των φιλοζωικών φορέων που παρίσταντο σε αυτή συζητήσαμε και ανταλλάξαμε σκέψεις για την κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με τα ζώα και δηλώσαμε τη διάθεσή μας για συστράτευση προκειμένου ο αγώνας μας να γίνει πιο αποτελεσματικός.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο