Οι 5 λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να πεινάει συνέχεια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στην όρεξη της γατούλας σας τον τελευταίο καιρό, η οποία έχει γίνει ξαφνικά γκρινιάρα και θέλει να τρώει συνέχεια; Αν ναι, δείτε τι μπορεί να συμβαίνει και κανονίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Γιατί ένα ζώο που πεινάει συνέχεια ενώ το ταϊζετε κανονικά, και όπως πάντα, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα.

  1. Έχει σκουλήκια

Τα σκουλήκια στο στομάχι κάνουν τη γάτα να είναι συνέχεια πεινασμένη επειδή παίρνουν όλες τις ουσίες από το φαγητό πριν τις πάρει ο οργανισμός του ζώου. Μια γάτα με σκουλήκια φαίνεται παχιά και με πρησμένη την κοιλιά της. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στα μικρά γατάκια που ζουν στο δρόμο, τα οποία συχνά έχουν πρησμένη κοιλιά ενώ κατά τα άλλα είναι αδύνατα.

2. Η τροφή της δεν περιλαμβάνει τα σωστά συστατικά

Το ίδιο δεν συμβαίνει και με εμάς; Αν φάμε junk food, θα πεινάσουμε πολύ γρήγορα. Μη δίνετε ό,τι εσείς νομίζετε στο ζώο σας αλλά συμβουλευτείτε για αυτό τον κτηνίατρό σας. Η σωστή τροφή στη γάτα μας, ακόμα και αν είναι απολύτως υγιής, είναι βασικό.

3. Έχει υποθυρεοειδισμό ή διαβήτη

Και τα δυο προκαλούν πείνα. Στον υποθυρεοειδισμό ο μεταβολισμός καίει πολλές θερμίδες ενώ στο διαβήτη το σώμα δεν μετατρέπει τη ζάχαρη σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται η τροφή. Η ασθένεια εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ορμόνη υπεύθυνη για τη χρήση της γλυκόζης από τους ιστούς. Όταν η συγκέντρωση της ινσουλίνης μειώνεται, η συγκέντρωση της γλυκόζης αυξάνεται. Αν λοιπόν η γάτα σας τρώει συνέχεια, πίνει πολύ νερό και χάνει κιλά, θα πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο έναν κτηνίατρο.

4. Είναι μόνη ή βαριέται

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους έτσι και οι γάτες όταν μένουν πολλή ώρα μόνες και δεν έχουν τι να κάνουν, το ρίχνουν στο φαγητό. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ασχολείστε μαζί της όσο μπορείτε περισσότερο και να της έχετε διάφορα παιχνίδια για να παίζει και να ασχολείται με κάτι όσο θα λείπετε. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχει μια παρέα, μια άλλη γάτα ή σκύλο που δεν θα έχουν πρόβλημα να είναι μαζί.

5. Έχει κατάθλιψη 

Η κατάθλιψη είναι μία νόσος που δεν εκδηλώνεται μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα, με τις γάτες να το δείχνουν καθαρά και να το εκφράζουν μέσα από το σώμα τους. Ένα μάλιστα από τα συμπτώματα που δείχνουν κάτι τέτοιο είναι και η όρεξη για φαγητό χωρίς μέτρο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το χάδι, το άγγιγμα, η αγκαλιά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση των συμπτωμάτων του ζώου. Ασχοληθείτε με τη γατούλα σας όπως παλιά, δώστε της σημασία και κάντε τη να νιώσει ότι είστε εκεί για εκείνη.

Επίσης έχει αποδειχθεί πως η κατάθλιψη ενός ιδιοκτήτη ζώου που με πολύ μεγάλη δυσκολία το φροντίζει, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το ίδιο. Η διάθεση αυτή, η μελαγχολία και η έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν πολύ ευχάριστες, μεταφέρονται σταδιακά και στο ζώο.

Μην ξεχνάτε ότι το στομάχι της γάτας σας είναι υπερβολικά μικρό. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τρώει ατελείωτα. Το πόσο θα φάει είναι συγκεκριμένο και ανάλογα με την ηλικία της, τα κιλά της και τη ράτσα της.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο