Υγεία: Οι 5 σοβαρές ασθένειες που μπορούν να εντοπίσουν οι σκύλοι

από Μυρτώ Τζώρτζου
dog

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια μελετούν κατά πόσο οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν με την ιδιαίτερη ικανότητα της όσφρησής τους κάποιες ανθρώπινες σοβαρές αρρώστιες ώστε να μπορεί έγκαιρα να υπάρξει ίαση.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν βρει μέχρι τώρα 5 είναι αυτές οι αρρώστιες:

1. Ελονοσία

Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευθούν για να «διαγνώσουν» την ελονοσία, κάτι που μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί για να συγκρατηθεί η εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να μυρίσουν την ελονοσία σε κάλτσες, τις οποίες φορούσαν παιδιά που είχαν τη νόσο, ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε ένα νέο γρήγορο και μη επεμβατικό τρόπο διάγνωσης.

Το πείραμα έγινε με σκυλιά ράτσας λαμπραντόρ. Μετά από 7 μήνες εκπαίδευσης αυτοί οι σκύλοι μυρίζοντας τις κάλτσες ενός παιδιού “διέγνωσαν” τη νόσο της ελονοσίας.

2. Καρκίνος του προστάτη

Έρευνα Ιταλών ερευνητών, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της American Urological Association, στο Ορλάντο, ανακάλυψε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίζουν τον καρκίνο του προστάτη σε δείγματα ούρων με ακρίβεια 98%.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν 2 εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίσουν οργανικές πτητικές ενώσεις συγκεκριμένες για τον καρκίνο του προστάτη, στα δείγματα ούρων 677 συμμετεχόντων. Από αυτούς, 320 είχαν καρκίνο προστάτη που κυμαινόταν από χαμηλού κινδύνου ως μεταστατικό και 357 ήταν υγιείς και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

3. Διαβήτης

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται ήδη σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 για να ειδοποιήσουν τον κηδεμόνα τους ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του είναι πολύ χαμηλά ώστε να προλάβει υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Πώς; Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν μια αλλαγή στη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος που εκλύεται στην περίπτωση που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά. Οι εκπαιδευτές μαθαίνουν τα σκυλιά να σκουντούν, να γλείφουν ή να κοιτάζουν επίμονα τον ασθενή που πάσχει από διαβήτη όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα με το σάκχαρό του. Με αυτόν τον τρόπο τον ειδοποιούν ότι πρέπει να λάβει τα φάρμακά του.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές παθήσεις αλλοιώνουν τη μυρωδιά του σώματος με αποτέλεσμα η ανίχνευση αυτής της χαρακτηριστικής οσμής που εκλύεται από το σώμα να μπορεί χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο διαβήτης και η ηπατική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση του διαβήτη π.χ. η ανάσα μπορεί να μυρίζει σαν ασετόν.

4. Πάρκινσον

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κατάφεραν να εκπαιδεύσουν σκύλους να εντοπίζουν τη ασθένεια του πάρκινσον χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί.

Το πάρκινσον είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια και αν μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

5. Καρκίνος του στήθους

Σκύλοι που εκπαιδεύτηκαν στο Ιατρικό Κέντρο του Μπάκιγχαμσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας εντυπωσίασαν με την ικανότητά τους να μυρίζουν τον καρκίνο στο στήθος από την αναπνοή της ασθενούς.

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Αφήστε ένα Σχόλιο