Αφγανιστάν: Εθελοντές προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασώσουν στο εξωτερικό ζώα από τα καταφύγια λόγω των Ταλιμπάν

από Μυρτώ Τζώρτζου
Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Τα πράγματα στο Αφγανιστάν, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα για τους κατοίκους της χώρας. Ο φόβος, ο τρόμος και ο πανικός κυριαρχούν στην καθημερινότητά τους.
Χιλιάδες κόσμου εγκαταλείπουν καθημερινά τη χώρα για να γλιτώσουν. Οι Ταλιμπάν μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν κάνει λίστες εξόντωσης διαφωνούντων. Και όπως έχουμε δει αυτό έχει ξεκινήσει.
Τι γίνεται τώρα με τα ζώα των καταφυγίων; Κανείς δεν γνωρίζει. Πολλοί κάτοικοι έφυγαν από τη χώρα και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους. Άλλα ζώα ήταν των Αμερικανών, είτε κατοικίδια είτε τα είχαν για τις επιδρομές (σκύλοι εργασίας). Τα ζώα αυτά βρέθηκαν στο καταφύγιο Kabul Small Animal Rescue, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την Καμπούλ.
Οι εθελοντές εκεί κάνουν σπουδαία δουλειά, έχοντας περιθάλψει και σώσει πάρα πολλά ζώα. Το καταφύγιο αυτό έχει και κτηνιατρείο.
Από την πρώτη μέρα που οι Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία, οι άνθρωποι του καταφυγίου ξεκίνησαν τεράστιες προσπάθειες να σώσουν τα ζώα εκεί. Η λύση ήταν και είναι μία. Να φύγουν στο εξωτερικό ώστε να πάνε σε ασφαλή μέρη.
Ξεκίνησε λοιπόν ένας αγώνας δρόμου να προλάβουν πριν οι Ταλιμπάν μπλοκάρουν τις αεροπορικές πτήσεις, κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές. Πολλά ζώα ευτυχώς έφυγαν. Πολλά όμως έμειναν πίσω. Οι εθελοντές συνεχίζουν ακόμα την προσπάθεια να σώσουν όσα περισσότερα γίνεται. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και αυτό το καταλαβαίνουμε. Όπως μάλιστα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα τους οι πτήσεις έχουν σταματήσει ξανά προς το παρόν, με αποτέλεσμα πολλές γατούλες να μην έχουν φύγει ακόμα και να περιμένουν.
Μέσα σε όλα αυτό το χαμό δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη Charlotte Maxwell-Jones, την Αμερικανίδα ιδρύτρια του καταφυγίου αυτού-το ίδρυσε το 2018-, η οποία βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να πείσει τους Ταλιμπάν να την αφήσουν να πάρει στην Αμερική τα ζώα του αμερικανικού στρατού αλλά και άλλα.
Η ίδια μάλιστα θα πει: “Το καταφύγιο αυτό είναι γεμάτο από ζώα και έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να το δημιουργήσω. Είμαι υπεύθυνη για το τι θα τους συμβεί. Αγαπώ αυτά τα ζωάκια. Αγαπώ αυτούς τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Τους γνωρίζω πολύ καιρό τώρα. Επομένως τους νιώθω οικογένειά μου. Και δεν είμαι προετοιμασμένη ακόμα να εγκαταλείψω την οικογένειά μου”.
Και όσο για τους Ταλιμπάν, όπως είναι γνωστό, είναι εχθρικοί με τους ανθρώπους που βοηθάνε τα ζώα καθώς τα θεωρούν βρόμικα. Στο παρελθόν είχαν απαγορέψει τα κατοικίδια.
Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους του καταφυγίου. Και φυσικά στη Charlotte. Παντού υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν είτε ανθρώπους είτε ζώα.

👁‍🗨 Όμορφο ΒΙΝΤΕΟ από το καταφύγιο στην Καμπούλ
👁‍🗨 Υπέροχοι άνθρωποι δίνουν μάχη με το χρόνο
👁‍🗨 Μαζεύοντας τροφές για το καταφύγιο. Οι μέρες είναι δύσκολες και για τα ζώα
Διαβάστε και αυτό
Καμπούλ, Αφγανιστάν: Πάνω από 100 χιλιάδες αδέσποτα ζουν πεινασμένα και άρρωστα σε άθλιες συνθήκες σε σκουπίδια και υπόνομους 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο