10 λόγοι για να καταγγείλεις μια κακοποίηση ζώου

από Μυρτώ Τζώρτζου
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Πριν από ένα περίπου χρόνο και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2020 η Βουλή ψήφισε τη μετατροπή της κακοποίησης ζώων σε κακούργημα, κάτι το οποίο απαιτούσε χρόνια τώρα η φιλοζωική κοινότητα.
Η χώρα μας δυστυχώς και στο ζήτημα της κακοποίησης ζώου έχει άλλη μία αρνητική πρωτιά. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν γίνεται αυτό που γίνεται εδώ. Που ο καθένας βγαίνει έξω από το σπίτι του και κάνει ό,τι θέλει: Πυροβολεί ζώα με καραμπίνες-μάστιγα πλέον αυτές οι καραμπίνες, πετάει φόλες, φτιάχνει αυτοσχέδια δηλητήρια βάζοντας μέσα γυαλιά, καρφιά και ό,τι του έρθει στο άρρωστο μυαλό του, χτυπάει επίτηδες αδέσποτα με το αυτοκίνητο, κακοποιεί και πάει λέγοντας.
Μια χώρα χωρίς παιδεία, χωρίς πολιτισμό και χωρίς ευαισθητοποίηση πάνω σε αμέτρητα θέματα, μεταξύ αυτών και στα θέματα του περιβάλλοντος και των ζώων.
Οπότε το να γίνει η κακοποίηση ζώου κακούργημα ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη. Αλλά εδώ δυστυχώς γελάμε. Τι έγινε ένα χρόνο μετά; Αμέτρητες κακοποιήσεις και τιμωρία καμιά. Και μιλάμε για αύξηση των κακοποιήσεων. Όλο τον εγκλεισμό και την υποχρεωτική καραντίνα τον βγάλαμε πάνω στα ζώα. Ξεσπάσαμε τα νεύρα μας σε αυτά. Όχι δηλαδή ότι πριν δεν ξεσπούσαμε. Αλλά λέμε τώρα.
Ε, δεν έχει κανένα νόημα τότε η αυστηροποίηση των ποινών. Εσείς βλέπετε κάποιο; Για να λέμε ότι η κακοποίηση ζώου είναι κακούργημα; Έτσι να κάνουμε κουβέντα;
Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους. Στην ερώτηση ποιος φταίει για αυτό, που δεν συλλαμβάνονται και δεν τιμωρούνται οι δράστες δηλαδή, οι περισσότεροι θα απαντούσαμε το Κράτος. Το Κράτος μας φταίει για όλα. Μήπως να σκεφτόμασταν ότι εμείς είμαστε το Κράτος; Ε, βρε παιδιά, πώς να το κάνουμε; Δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας. Ας κουνήσουμε και εμείς λίγο το χεράκι μας. Τα θέλουμε όλα έτοιμα στο πιάτο.
Τι σημαίνει κουνώ το χεράκι μου;  Καταγγέλλω, μιλάω, ανοίγω το στόμα μου. Δείχνω το δράστη, τον κακοποιητή. Πώς θα πιαστεί και θα πληρώσει αν δεν ανοίξω το στόμα μου; Αν δεν σταματήσω να λέω “Πού να μπλέξω τώρα;” Γιατί δεν μπορούν οι Αρχές να βρίσκουν τα πάντα. Δεν βρίσκουν που δεν βρίσκουν τίποτα σχετικά με τα ζώα. Να τους σπρώξουμε και εμείς λίγο.
Είμαι σίγουρη ότι πολλοί δεν έχουν σκεφτεί ότι από τη δική μας παρότρυνση το Κράτος μπορεί να κουνηθεί. Το ακούνητο Κράτος κουνιέται όταν εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση.
Για αυτό πέρα από τους προφανείς λόγους του να μιλήσουμε και να καταδείξουμε ποιος το έκανε, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα έπρεπε να καταγγέλλουμε όταν γνωρίζουμε. Σημαντικοί για κάποιους. Ασήμαντοι για άλλους. Υπάρχουν όμως.
Φτιάξαμε λοιπόν αυτούς τους 10 λόγους που πρέπει να καταγγέλλουμε μια κακοποίηση και σας ζητάμε να τους σκεφτείτε. Ποιος ξέρει; Κάτι μπορεί να αλλάξει.
   1. Η ανομία πρέπει να τιμωρείται
Ένα και ένα κάνει δύο. Το να κακοποιήσεις είτε άνθρωπο είτε ζώο είναι ποινικά κολάσιμο. Και πρέπει να λογοδοτήσεις για αυτό. Δεν έχει μα, δεν έχει μου. Τι να κάνουμε; Έτσι είναι η ζωή. Όποιος δεν θέλει νόμους ας φτιάξει τη βαλίτσα του και ας πάει στη ζούγκλα να κάνει παρέα στον Ταρζάν.
  2. Είναι και ζήτημα ηθικής-σε όποιον πιστεύει στην ηθική
Αν πιστεύετε στις λέξεις ηθικό-ανήθικο-είναι πολλοί που δεν πιστεύουν- σκεφτείτε το. Πόσο ανήθικο είναι να πάρεις τη ζωή ή να κάνεις να πονέσει ένα αδύναμο πλάσμα; Πόσο ανήθικο κάθαρμα πρέπει να είσαι για να προκαλέσεις μια δυστυχία; Πώς μπορεί να ικανοποιείσαι με κάτι τόσο άρρωστο; Δεν πρέπει να σε σταματήσουμε; Δεν πρέπει να λογοδοτήσεις;
 3. Είναι και θέμα πρόληψης
Τις περισσότερες φορές που κάποιος δεν τιμωρείται για μια πράξη εις βάρος ενός ζώου την επαναλαμβάνει. Μια και δύο το έχουμε δει αυτό; Και την πληρώνει άλλο ένα πλάσμα. Και άλλο και άλλο. Ε, δεν θέλετε να το σταματήσετε αυτό; Να σπάσετε την αλυσίδα; Γιατί δέχεστε τους serial killers να δρουν ανενόχλητοι. Και να μας κοροϊδεύουν κατά βάθος. Μην πείτε ότι δεν θα το ξανακάνει. Γιατί θα το ξανακάνει. Το μόνο σίγουρο. Αν συλληφθεί, τιμωρηθεί, πληρώσει κτλ κτλ, θα το ξανασκεφτεί. Σώστε άλλες ζωές που μπορεί να έχουν την ίδια κατάληξη.
 4. Προστατεύεις και τους ανθρώπους έτσι
Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, έχουν γίνει εδώ και χρόνια πολλές έρευνες που λένε το απλό: Ο δολοφόνος ή αυτός που θα κακοποιήσει άνθρωπο, έχει ξεκινήσει σχεδόν πάντα με ζώο. Ο δολοφόνος θα πειραματιστεί αρχικά με ζώο. Να δει. Πώς είναι; Θα τον πιάσουν; Θα βγάλει όλο τον άρρωστο κόσμο του πρώτα σε ένα αδύναμο πλάσμα. Και μετά έρχεται και η δική μας σειρά. Σταματήστε τον. Διαβάστε προσεκτικά τις ειδήσεις φόνων. Οι περισσότεροι δράστες κακοποιούσαν ζώα.
 5. Υπερνικάς το φόβο
Ο φόβος είναι κάτι που σου δυσκολεύει τη ζωή. Σε πηγαίνει πίσω. Το να φοβάσαι να καταγγείλεις επειδή είναι γείτονας, συγγενής, φίλος, σε κάνει έναν φοβισμένο άνθρωπο. Θες να είσαι φοβισμένος; Φοβάσαι γιατί δηλαδή; Για σκέψου το. Μη χαλάσεις τη σχέση σου με αυτόν; Θες σχέση με κάποιον που κακοποιεί και σκοτώνει ζώα; Φοβάσαι μήπως σε εκδικηθεί; Μήπως σταματήσει να σου μιλάει; Μήπως παρεξηγηθεί; Μήπως σε δείρει; Μήπως τι;
 6. Δείχνεις στους ιθύνοντες ότι υπάρχεις 
Είπαμε και πιο πάνω. Αν δεν σπρώξεις τις Αρχές, δεν θα κουνηθούν. Αυτό είναι η Ελλάδα, τώρα θα το μάθουμε; Σκότωσε κάποιος ένα ζώο. “Ε, και;” Αυτό λένε οι περισσότεροι υπεύθυνοι. “Ένα ζώο ήταν μωρέ. Μην το κάνουμε και θέμα.” Πόσες φορές δεν έχετε πάρει στην αστυνομία για κακοποίηση και σας έγραψαν κανονικά; Γιατί είτε δεν ήθελαν να ασχοληθούν είτε γιατί δεν γνώριζαν το νόμο. Παρένθεση. Και για τα δύο πρέπει να γίνεται αναφορά στον ανώτερό τους.
Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουμε. Διεκδικούμε. Απαιτούμε να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους ψηφίσαμε και πληρώνονται. Αν εμείς είμαστε μούγκα, αυτοί θα προτιμήσουν να είναι στο Facebook την ώρα που λίγα μέτρα πιο εκεί ένα ζώο σφαδάζει από τους πόνους επειδή κατάπιε κρέας με καρφιά μέσα. Τους δείχνουμε λοιπόν ότι πρέπει να κουνηθούν. Και δεν τους αφήνουμε σε ησυχία. Το να κάνουν τη δουλειά τους βέβαια, θα μου πείτε, είναι στα αυτονόητα. Ε, καλά τώρα. Πού ζείτε;
 7. Σπας την ομερτά
Όλα είναι αλυσίδα, συγκοινωνούντα δοχεία. Σήμερα εγώ, αύριο εσύ. Τι θέλω να πω με αυτό. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή. Αν τολμήσω εγώ και καταγγείλω και δω αποτέλεσμα, τότε θα τολμήσει και κάποιος άλλος την επόμενη φορά. Ο ένας με τον άλλον, που λέμε. Κάποιος, βρε παιδιά, πρέπει να κάνει την αρχή. Πώς λέμε ανοίγει ένα στόμα σε κάποιο συμβάν και μετά σιγά σιγά ξεκινούν να ανοίγουν και άλλα; Ε, αυτό.
 8. Για την ψυχή του ζώου, ρε γαμώτο
Και εδώ αυτό αφορά αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής. Το σκοτώνεις, το κακοποιείς, το ταλαιπωρείς. Χάνει τη ζωούλα του. Τη μία και μοναδική. Ε, δεν σε πιάνει ενοχή που ξέρεις ποιος το έκανε και δεν μιλάς; Μίλησε, ρε παιδί μου. Για την ψυχή αυτή του πλάσματος. Για μια δικαίωση, ας το πούμε έτσι. Για το γαμώτο.
 9. Γίνεσαι συνένοχος
Δυστυχώς η αλήθεια είναι μία. Όταν ξέρουμε κάτι κακό και δεν μιλάμε ώστε να τιμωρηθεί αυτός που το έκανε δεν είμαστε φιλήσυχοι πολίτες αλλά συνένοχοι. Συνένοχοι στην πράξη αυτή, στην κακοποίηση. Θες να είσαι συνένοχος; Υποτίθεται ότι αγαπάς τα ζώα και πονάς για αυτά. Μη συμμετέχεις σε αυτό.
 10. Όχι, δεν είσαι ούτε καταδότης ούτε ρουφιάνος
Και όμως σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι-ευτυχώς ελάχιστοι, που θα πουν ότι η πρακτική της καταγγελίας είναι ρουφιανιά. Επιλεκτική ευαισθησία τη λέω εγώ. Ευαίσθητοι στο δράστη, αναίσθητοι στο θύμα. Τι, είναι του Κράτους δουλειά να βρει το δράστη; Ναι, σε οργανωμένα Κράτη που έχουμε κάποιες κακοποιήσεις. Όχι χιλιάδες. Στις χιλιάδες κακοποιήσεις της χώρας μας, αν δεν ανοίξουμε εμείς το στόμα μας, είναι αδύνατον να βρεθούν οι χιλιάδες δράστες όσο και να το θέλει το Κράτος. Για αυτό αφήστε τα αυτά τα δήθεν.
Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μιλάμε. Να απαιτούμε δικαιότερες κοινωνίες και να θέλουμε να γίνονται λιγότερα άσχημα σε βάρος των ανθρώπων και των ζώων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικότερο όλων. Το κάθε πλάσμα, είτε λέγεται άνθρωπος, είτε λιοντάρι, είτε κότα, είτε πουλί έχει μια και μόνο ζωή. Δεν έχει κανείς μα κανείς δικαίωμα να του τη στερήσει. Και όλες οι ζωές είναι ζωές.

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Δήμος 22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:10 μμ

Κουρτίδου 34 απέναντι από το σχολείο στα Κάτω Πατήσια.
Σκύλος φυλάει μια μάντρα με αυτοκίνητα,και είναι σε μαύρο χάλι,και με μια φωνή βραχνιασμενη να το λυπάσαι.
Τους έκανα σύσταση,και μου απάντησαν είναι σκύλος,τι θες να τον έχουμε στο σαλόνι;
Παρακαλώ οι φιλοζωικές ας το προσέξουν.
Τον έχουν μέσα στην Μάντρα κλεισμένο,και μου απαγόρευσαν να μπω να τον βγάλω φωτογραφίες.

Reply
Μυρτώ Τζώρτζου 1 Νοεμβρίου, 2021 - 3:18 μμ

Μιλήστε με τη φιλοζωική της περιοχής Φιλοζωικη Μανδρας Αττικης (έτσι θα τους βρείτε στο fb)

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο