Κρήτη: Οι άνθρωποι μιας φάρμας διάσωσης γαϊδουριών, λόγω κρύου, έβαλαν ρουχαλάκια στα ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Στην Αγία Μαρίνα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, υπάρχει για όσους δεν γνωρίζουν μια ιδιωτική φάρμα διάσωσης γαϊδουριών, το Donkey Sanctuary Agia Marina Donkey Rescue. Ο Φάνης από την Κρήτη και η Νεοζηλανδή σύζυγός του Βαρβάρα Δουλγεράκη είναι ένα αγαπημένο ζευγάρι που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση αυτών των ζώων. Σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων τα περιποιούνται, τα φροντίζουν, τα ποτίζουν, τα ταΐζουν, και τους προσφέρουν ένα μέρος για να ζήσουν τον τελευταίο κύκλο της ζωής τους. Στο κτήμα αυτό υπάρχουν και πολλά άλλα ζώα που συμβιώνουν αρμονικά.
Το καταφύγιο άνοιξε τις πόρτες του το 2006. Ξεκίνησε με την περίθαλψη ενός γαϊδουριού. Και μετά, οι άνθρωποί του, καθώς περνούσαν τα χρόνια, αφιερώθηκαν σε αυτά τα υπέροχα αλλά τόσο ταλαιπωρημένα πλάσματα. Που όταν δεν τα χρειάζονται πλέον, τα αφήνουν στη μοίρα τους. Τα πετούν ακόμα και σε γκρεμούς προκειμένου να τα ξεφορτωθούν. Ναι, δυστυχώς, συμβαίνει χρόνια στη χώρα μας και αυτό.
Η οικογένεια που έχει το καταφύγιο μαζεύει τα άτυχα αυτά ζώα. Άρρωστα, γέρικα, κακοποιημένα γαϊδουράκια που αφέθηκαν στην τύχη τους για να πεθάνουν. Και τα παίρνουν στη φάρμα τους. Εκεί υπάρχει περίθαλψη, τροφή, φροντίδα και μεγάλη αγάπη για αυτά. Κανένα δεν θα φύγει από το χώρο. Όλα θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους εκεί. Με ασφάλεια και έχοντας ό,τι χρειάζονται.
Αυτή την εποχή οι θερμοκρασίες, ακόμα και στην Κρήτη, είναι πολύ χαμηλές. Τα ζώα, παρόλο που είναι προστατευμένα, κρυώνουν. Έτσι οι άνθρωποι της φάρμας σκέφτηκαν να τα ζεστάνουν όσο μπορούν. Και τα έντυσαν με ρουχαλάκια για να νιώθουν καλύτερα, πιο ζεστά. Αγάπη να υπάρχει και βρίσκεται ο τρόπος.
Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά συγκινητικές. Τα ζωάκια αυτά σώθηκαν χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους. Που με την αγάπη τους τους πρόσφεραν μια αξιοπρεπή ζωή. Και όταν είναι να πεθάνουν, να έχουν έναν αξιοπρεπή θάνατο. Όπως αξίζει σε όλα τα πλάσματα στη γη.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο με τα υπέροχα αυτά ζωάκια

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο