Ανθρώπινες τροφές και σκύλος

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που αντί για την ειδική τροφή δίνουν στα σκυλάκια τους αυτό που τρώνε εκείνοι ή μαγειρεύουν για αυτά. Μπήκαμε στο site της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης  http://zeil.gr και βρήκαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο πάνω σε αυτό.

Οι ανθρώπινες τροφές κάνουν κακό στην υγεία του σκύλου μας και απαγορεύονται. Δώστε προσοχή σε αυτά που δεν επιτρέπονται:

-Όχι παγωμένο ή καυτό φαγητό (μπορεί να αρρωστήσει ή να δημιουργήσει στομαχικό πρόβλημα).
-Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους: Η λακτόζη που περιέχεται μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί γάλα σε μορφή σκόνης ειδικό για κουτάβια.
-Κόκαλα κοτόπουλου, αρνιού γιατί μπορεί να πνιγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Η περιτονίτιδα αλλά και ο θάνατος από κόκαλο είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένα στα σκυλιά.
-Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα: Είναι άχρηστη τροφή που απλώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσπεψία.
-Κρεμμύδια: Περιέχουν κάποια τοξική ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
-Χόρτα: Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. Ο σκύλος επιλέγει από μόνος του να φάει χόρτα, μόνο όταν έχει πρόβλημα δυσπεψίας και το κάνει για να προκαλέσει εμετό.
-Σταφύλια: Προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.
-Σοκολάτα: Περιέχει «θειοβρωμίνη», μια τοξική για τα σκυλιά ουσία που μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
-Γλυκά γενικότερα: Ο σκύλος από μόνος του έχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης. Κινδυνεύει λοιπόν από ζάχαρο, διαβήτη, υπερκινητικότητα, αλλά και πέτρα στα δόντια.
-Αλμυρά: Παρότι είναι καλό να προσθέτουμε λίγο αλάτι στη μαγειρευτή τροφή του σκύλου, τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα -ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές- διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και τη στροφή στομάχου.
-Πολύ λιπαρά: Η πέτσα του κοτόπουλου το μόνο που προσφέρει είναι «κακές» θερμίδες, ενώ συχνά προκαλεί διάρροια.
-Καφές: Η καφεΐνη πιθανόν να προκαλέσει καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα.
-Αλκοόλ: Προκαλεί καρδιακά προβλήματα και προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
***Ο σκύλος χρειάζεται το προσωπικό του, ξεχωριστό φαγητό – δεν είναι σκουπιδοτενεκές! Το να ταΐζουμε το σκυλί μας με τα αποφάγια μας (είναι πολύ συνηθισμένη η νοοτροπία ότι «αυτό έχουμε, αυτό θα φάει») αποτελεί ό,τι χειρότερο μπορούμε να του κάνουμε. Εξίσου βέβαια λάθος είναι να ταΐζουμε τον σκύλο μας με ό,τι του αρέσει.

1370930959

 

dogfood-slider getty.medium

USA, Illinois, Metamora, Close-up of bowl full of dog food

dog bowl hungry meal eating

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο