Αποσύρεται διάταξη για τη σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθησία: Χιλιάδες αρνητικά σχόλια στη διαβούλευση

από Μυρτώ Τζώρτζου
Σε απόσυρση οδηγείται διάταξη, η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία αν πρόκειται για λατρευτικούς σκοπούς.
του Γιώργου Λυκουρέντζου
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr το Μέγαρο Μαξίμου άναψε κόκκινο στην κατάθεση της διάταξης στη Βουλή έπειτα από τα χιλιάδες αρνητικά σχόλια που συγκέντρωσε το επίμαχο άρθρο 50 νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα η διάταξη, επικαλούμενη ευρωπαϊκό κανονισμό, άλλαζε το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας σφαγής ζώων, ορίζοντας ότι αν πρόκειται για λατρευτικούς σκοπούς, επιτρέπεται η σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθησία αλλά μόνο αν τελείται σε σφαγείο.
Η ρύθμιση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση φιλοζωικών σωματείων, με αποτέλεσμα στη διαβούλευση να καταγραφούν 2.822 σχόλια, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αρνητικά, όταν στα περισσότερα άλλα άρθρα τα σχόλια ήταν μονοψηφίου αριθμού.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που επικαλείται η διάταξη, ναι μεν δίνει δυνατότητα για σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία, αν πρόκειται για λατρευτικούς σκοπούς, σε άλλο άρθρο του όμως επισημαίνει ότι αν το κράτος μέλος επιθυμεί μπορεί να υιοθετήσει αυστηρότερο εθνικό κανόνα.
Σημειώνεται επίσης ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναληφθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο υπουργικής απόφασης, η οποία ωστόσο το 2021 ακυρώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως μη νόμιμη, τόσο σε θέματα τυπικά, όσο και σε θέματα ουσίας, καθώς δεν είχε σταθμίσει σωστά την υποχρέωση προστασίας των ζώων έναντι της θρησκευτικής ελευθερίας Μουσουλμάνων και Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια
Τι είχε πει το Κόμμα για τα Ζώα για αυτό: Η νομιμοποίηση της σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία δεν θα περάσει | AnimalPolitics.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο