Χαϊδεύοντας μια γάτα: Τι κάνουμε και τι όχι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όσοι ζείτε μαζί με γάτες σίγουρα θα γνωρίζετε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Τα πλάσματα αυτά είναι τόσο απόμακρα όσο και κοινωνικά, τόσο αδιάφορα και τόσο τρυφερά ταυτόχρονα, τόσο μοναδικά και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που και 10 ζωές να είχες δεν θα σου έφταναν για να τα γνωρίσεις.

Η γάτα έχει τους δικούς της κανόνες που δεν γίνεται να παραβιάσεις. Αυτό το ξέρεις από την αρχή. Αν δεν το δέχεσαι, καλύτερα να πάρεις σκύλο. Η γάτα δεν είναι για εσένα. Μέσα σε αυτούς τους κανόνες της είναι και το κεφάλαιο χάδια. Εδώ η γάτα είναι ξεκάθαρη. Ποτέ χάδια χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Πού χαϊδεύουμε 

Μια από τις πιο αστείες συνήθειες των γάτων είναι να τρίβουν τα κεφάλια τους στις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού, όπως στους καναπέδες και στις γωνίες των σαλονιών. Περνάνε και ακουμπάνε στη σειρά τα πάντα απελευθερώνοντας τη μυρωδιά τους, το στίγμα τους.

Στις γάτες αρέσει να τις χαϊδεύουμε στα μέρη που συγκεντρώνεται η περισσότερη μυρωδιά τους. Είναι τα μέρη που τρίβουν και μόνες τους στα έπιπλα. Ποια είναι αυτά τα σημεία:

👉Τα μάγουλα

👉Η βάση από το πηγούνι τους

👉Η βάση των αυτιών τους

👉Η βάση της ουράς τους, εκεί που η ουρά ενώνεται με τη σπονδυλική τους στήλη.

Όταν θα δείτε τη γάτα να ακουμπάει αυτά τα μέρη πάνω σας, σημαίνει ότι σας θεωρεί δικούς της. Και ότι σας αγαπάει.

Πού δεν χαϊδεύουμε 

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, είναι καλό να αποφεύγουμε να χαϊδεύουμε τις γάτες στην περιοχή της κοιλιάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γάτες δεν είναι σαν τους σκύλους, οι οποίοι είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους ως αρπακτικά, με αποτέλεσμα να αφήνουν την κοιλιά τους για χάδια.

Οι γάτες δεν εμπιστεύονται εύκολα καθώς είναι και οι ίδιες αρπακτικά αλλά και θύματα άλλων μεγαλύτερων αρπακτικών, όπως κογιότ. Για αυτό προστατεύουν καλά την κοιλιά τους όπου μέσα της βρίσκονται όλα τα ζωτικά τους όργανα. Για αυτό σε μια γάτα που χαϊδεύουμε για πρώτη φορά, καλό είναι να αποφεύγουμε τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πολλές επίσης γάτες δεν θέλουν με τίποτα τα χάδια στις πατούσες τους και αντιδρούν μόλις τις ακουμπήσετε εκεί.

 Με άλλα λόγια

Αν η γάτα σας αποκοιμηθεί γλυκά όσο εσείς την χαϊδολογάτε, τότε παίρνετε άριστα. Αν όσο τη χαϊδεύετε, σας κοιτάει επίμονα και έχει στραμμένα τα αυτιά της προς τα πίσω, καλύτερα να σταματήσετε καθώς τα σημάδια λένε πως είναι δυσαρεστημένη.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο