Χασιά, Πάρνηθα: Εθελόντρια ανεβαίνει στο χιονισμένο βουνό για να ταΐσει τα παρατημένα σκυλάκια

από Μυρτώ Τζώρτζου
αδέσποτα-Πάρνηθα

Η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ και παντού επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Τα αδέσποτα δυστυχώς παλεύουν να επιβιώσουν έξω στο κρύο και τον αέρα. Για αυτό τώρα περισσότερο από ποτέ έχουν την ανάγκη μας.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τα βοηθήσουμε. Να φιλοξενήσουμε κάποιο από αυτά. Ή έστω να ανοίξουμε ένα χώρο ώστε να προστατευτούν προσωρινά. Να τους βάζουμε φαγητό γιατί είναι δύσκολο να βρουν και το έχουν μεγάλη ανάγκη για να αντιμετωπίσουν το κρύο. Να τους φτιάξουμε σπιτάκια, με όποιον τρόπο μπορούμε, ώστε να μπουν μέσα. Με κουβερτούλες και χαλάκια. Και να τα προστατέψουμε από αυτούς που τα χαλάνε και τα εξαφανίζουν. Που δεν είναι και λίγοι. Όλες οι γειτονιές έχουν τέτοιους.

Δυστυχώς τις πολύ δύσκολες καταστάσεις τις αντιμετωπίζουν τα ζώα που ζουν στα βουνά. Τα παρατημένα ζώα, συχνά κυνηγόσκυλα. Αλλά και μωρά, γέρικα, άρρωστα. Παγώνουν και δυσκολεύονται να βρουν κατάλυμα και φαγητό. Κρύβονται μέσα στο δάσος για ασφάλεια.  Δύσκολη και η πρόσβαση των εθελοντών εκεί. Κάποιες φορές σχεδόν αδύνατη. Τα ζώα όμως πεινάνε και κάποιος πρέπει να τα φροντίσει.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Πάρνηθα, στη Χασιά, στο δήμο Φυλής. Αμέτρητα ζωάκια, δύσκολες συνθήκες. Τα σκυλάκια όμως εδώ είναι λίγο πιο τυχερά, για να το πούμε έτσι, από τα άλλα. Γιατί υπάρχει ο φύλακας-άγγελός τους που δεν τα ξεχνάει ποτέ. Πρόκειται για τη γνωστή εθελόντρια Κικη Γιαππαπα, η οποία πηγαίνει όλο το χρόνο να τους βάλει φαγητό και να τα φροντίσει.

Τα ζώα είναι πολλά και συχνά φοβικά. Ο αριθμός τους συνέχεια μεγαλώνει καθώς οι εγκαταλείψεις είναι συνεχείς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η εθελόντρια καταφέρνει με μεγάλο κόπο και φυσικά έξοδα και φροντίζει τις αδέσποτες εκεί ψυχούλες. Αυτές τις μέρες, παρόλο που ο δρόμος από τη Χασιά μέχρι την Πάρνηθα είναι κλειστός και υπήρχε πάγος και πεσμένα δέντρα, εκείνη μαζί με τον Takhs Giousmas-sp ανέβηκαν στο βουνό όπου φρόντισαν για άλλη μια φορά τα αδεσποτάκια.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο