Χειμώνας: Πώς να προστατέψετε τα οικόσιτα αλλά και τα αδέσποτα ζώα από το κρύο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο χειμώνας μας δείχνει πλέον τα δόντια του και σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι θερμοκρασίες είναι πολικές. Τα αδεσποτάκια αλλά και τα οικόσιτα ζώα έχουν αυτή την εποχή περισσότερη ανάγκη για προστασία. Για να δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε.

ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπως προαναφέραμε, ήδη επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε αρκετές περιοχές υπάρχουν πάγος και χιόνι. Για αυτό θα πρέπει να έχετε τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή και ζεστά και να βοηθήσετε αδέσποτα ζώα αν χρειαστεί.

ΕΞΩ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Είδατε κάποιο αδέσποτο σκύλο έξω στο κρύο να τριγυρνά απροστάτευτος; Τα σκυλιά έξω στο κρύο, χωρίς στέγη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βρίσκονται σε κίνδυνο από υποθερμία, θάνατο και κρυοπαγήματα. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο κάνουν λάθος. Επειδή όμως στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα, κάντε εσείς ό,τι μπορείτε. Αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι σας να φιλοξενήσετε ένα σκυλάκι του δρόμου τις πολύ παγωμένες μέρες, μπορείτε να του φτιάξετε σπιτάκι, έστω χάρτινο, και να βάλετε μέσα μια παλιά σας κουβέρτα. Είναι κάτι πολύ απλό. Το ξέρουμε ότι κάποιοι ενδέχεται να το πετάξουν. Εσείς φτιάξτε το πάλι και αναζητήστε αυτόν που το έκανε ώστε να του αναφέρετε το νόμο και να συζητήσετε μαζί του. Ναι, το γνωρίζουμε ότι μπορεί να το έχετε ήδη κάνει. Δυστυχώς θα πρέπει να το υπενθυμίζουμε.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:

Η παραμέληση ζώου είναι αδίκημα. Ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα στη περιοχή ευθύνης του. Μην αφήνετε ανενόχλητους σε βάρος των ζώων τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα αδέσποτα ζώα στην κάθε περιοχή. Παράλληλα επικοινωνήστε και με τη φιλοζωική της περιοχής σας ώστε να αλληλοβοηθηθείτε. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άνθρωποι της φιλοζωικής είναι εθελοντές. Δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, για όλα τα ζώα. Αυτά που κάνουν ήδη είναι πολλά. Για αυτό θα πρέπει να τηλεφωνούμε στους δήμους και να μην τους αφήνουμε στην ησυχία τους. Πληρώνονται για αυτό που οι εθελοντές κάνουν έτσι.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ

1. Το καθημερινό περπάτημα στο χιόνι ενδέχεται να βλάψει τις πατούσες του σκύλου σας. Για αυτό θέλει προσοχή.
2. Διατηρήστε επίσης τις πατούσες του ενυδατωμένες για προστασία από αλάτι και χημικά.
3. Βάλτε του παπουτσάκια για να ελαχιστοποιήσετε επαφές με τους επώδυνους κρυστάλλους αλατιού, με αντιψυκτικά και χημικά που χρησιμοποιούνται για λιώσιμο πάγου.

ΟΧΙ και ΝΑΙ

1. OXI

Μην κουρεύετε πολύ το σκύλο σας αυτή την εποχή. Το μακρύτερο τρίχωμα σημαίνει περισσότερη ζεστασιά.

2. ΝΑΙ

Στα κοντότριχα σκυλάκια βάλτε παλτό ή πουλόβερ. Πρέπει να καλύπτονται από τη βάση της ουράς και την κοιλιά για περισσότερη ζεστασιά.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ

Αν ο σκύλος σας πρέπει να κάνει μπάνιο, ρωτήστε τον κτηνίατρο. Μειώστε τη συχνότητα μπάνιου του όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το στέγνωμα μπορεί να αργεί πολύ. Με το συχνό επίσης πλύσιμο καταστρέφονται τα φυσικά έλαια και δημιουργείται ξηροδερμία. Οπότε ας είμαστε προσεχτικοί.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο