ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Δείτε ένα από τα πιο όμορφα και χαρούμενα χωριά του κόσμου

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πριν από αρκετές δεκαετίες σε ένα μικρό χωριό της Πολωνίας, το Zalipie, κάποιος ζωγράφισε ένα λουλούδι στο ταβάνι της κουζίνας του για να καλύψει ένα μικρό σημάδι από την κάπνα. Ο εξαερισμός των σπιτιών ήταν ελάχιστος, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι να τον μιμηθούν και να κάνουν το ίδιο. Μερικοί μάλιστα κάλυψαν όλο το ταβάνι με λουλούδια.

Η ιδέα ήταν καλή και εκτός από την κουζίνα ζωγραφίστηκαν και ολόκληρα τα σπίτια, μέσα και έξω. Σε λίγο καιρό το ίδιο έγινε και στις εκκλησίες, στα παγκάκια, στις γέφυρες, στο σχολείο, στην εκκλησία. Το Zalipie έγινε ένα υπέροχο χωριό.

Μετά το 1948 και κάθε Άνοιξη η κυβέρνηση της Πολωνίας ξεκίνησε ένα διαγωνισμό που ονομάστηκε Painted Cottage Competition ή Malowana Chata. Ο σκοπός του ήταν να βοηθήσει τους κατοίκους ψυχολογικά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να νιώσουν λίγη χαρά και να ξεχάσουν τις συνέπειές του.

Μια γυναίκα, η Felicja Curylowa (1904 – 1974), είχε το πρώτο σπίτι που, στο οποίο διακόσμησε τα ταβάνια τριών υπνοδωματίων του, κάνοντάς το να φαίνεται υπέροχο. Μετά το θάνατό της, το υπέροχο αυτό σπίτι της έγινε μουσείο και αποτελεί τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες.

Σήμερα το Zalipie, νοτιοανατολικά της Πολωνίας και 90 χιλιόμετρα από την Κρακοβία, είναι ένα χαρούμενο χωριό. Ένα χωριό γεμάτο χρώματα, λουλούδια και αποτελεί μια πραγματική εμπειρία να το επισκεφτεί κανείς κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο