Δείτε τις σπάνιες γάτες ερήμου- Είναι είδος υπό εξαφάνιση

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τις αποκαλούν Πίτερ Παν των αιλουροειδών επειδή σε όλη τους τη ζωή διατηρούν τη νεανική τους όψη. Οι γάτες της ερήμου (Sand Cats) είναι ένα σπάνιο είδος ζώου που συναντάται στην έρημο Σαχάρα της Αφρικής, στην κεντρική Ασία και στο Πακιστάν. Είναι εξαιρετικά προσαρμοστικές στο περιβάλλον και μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες από -5 έως 52 βαθμούς Κελσίου.

Είναι οι μόνες γάτες στον κόσμο που ζουν σε τόσο ακραίες συνθήκες και είναι είδος υπό εξαφάνιση. Και μπορεί να φαίνονται αθώες αλλά είναι πολύ πιο σκληροτράχηλες από μια μέση γάτα. Είναι πολύ καλοί κυνηγοί φιδιών, με ιδιαίτερη προτίμηση στις οχιές, τις οποίες χτυπάνε πρώτα στο κεφάλι για να τις ζαλίσουν πριν τις δαγκώσουν στο λαιμό.

Το κεφάλι και το μήκος του σώματός τους κυμαίνεται από 39 έως 52 εκ., με 23,2 έως 31 εκ. τη μακριά ουρά τους. Ζυγίζουν από 1,35 έως 3,2 κιλά. Ο τρόπος που κινούνται είναι διαφορετικός: με την κοιλιά προς το έδαφος, με γρήγορο τρέξιμο και με σποραδικά άλματα. Μπορούν ξαφνικά να αυξήσουν ταχύτητα, φτάνοντας τα 30 με 40 χλμ. ανά ώρα. Έχουν καταγραφεί να κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, από 5 έως 10 χλμ. σε μια μόνο νύχτα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο