Από τους σπόρους Chia μέχρι το trendy Kale, τα πιάτα στο τραπέζι μας έχουν αλλάξει τελείως τα τελευταία χρόνια καθώς περιέχουν τροφές που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους. Οι λεγόμενες υπερ-τροφές είναι το μεγάλο όπλο των απανταχού διατροφολόγων, οι οποίοι πλέον ορκίζονται στα ευεργετικά τους αποτελέσματα.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)
Αυτές όμως οι τροφές δεν κάνουν μόνο σε εμάς καλό αλλά, σύμφωνα με πολλούς κτηνίατρους, και στα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ο επικεφαλής κτηνίατρος του AniForte, που διαθέτει φυσικά προϊόντα για τους σκύλους, Philipp Schledorn, προτείνει ένα διαιτολόγιο για τα ζώα μας, απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει λάδι καρύδας, λιναρόσπορο, ακόμα και τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο.
Μιλώντας ο ίδιος για αυτή τη διατροφή θα πει: “Πρόσφατες έρευνες τονίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της φυσικής διατροφής των κατοικίδιων, κάτι που θα γίνει πιο επιτακτικό στο μέλλον. Βέβαια πάντα υπάρχουν τα do και τα dont’s που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Γιατί μπορεί το λάδι καρύδας και τα συμπληρώματα ω3 να είναι ευεργετικά, όμως η συνολική υγεία του ζώου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένα επίσης βασικό στη διατροφή είναι η αποφυγή της παχυσαρκίας στα κατοικίδιά μας, κάτι που είναι σύνηθες”.
Σύμφωνα με τον Dr. Philip τα κορυφαία πράγματα που είναι καλό να περιλαμβάνει η διατροφή του κατοικίδιού μας αλλά και ποια πρέπει να αποφεύγει είναι τα εξής:
DO
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας είναι ευεργετικό και για τις γάτες αλλά και για τους σκύλους καθώς συντελεί στο να γίνεται πιο λεία και πιο λαμπερή η γούνα του ζώου. Επίσης λειτουργεί απωθητικά σε κουνούπια, σκνίπες και άλλα έντομα που εμφανίζονται κυρίως όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 (όπως και τα ωμέγα-6) λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για τη συνολική υγεία του σκύλου, καθώς χτίζουν γερά κόκαλα και ενισχύουν το μεταβολισμό. Αντίθετα η έλλειψή τους μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, από αλλεργίες μέχρι καρκίνο, δερματικά, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα. Επίσης η ανεπαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συνεισφέρει σε ή να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς όπως στρες, άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και επιθετικότητα. Οι κύριες πηγές ω3 είναι το λάδι σολομού, το λάδι λιναρόσπορου, οι σαρδέλες και ο τόνος.
Καθαρό κολλαγόνο
Μια σημαντική ωφέλεια του κολλαγόνου είναι ότι βοηθάει τα κόκαλα, τις αρθρώσεις και τους τένοντες ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Πολλά σκυλιά υποφέρουν από προβλήματα που έχουν σχέση με τις αρθρώσεις και το κολλαγόνο θα τα βοηθήσει πολύ.
Υψηλή πρωτεϊνη
Οι τροφές που καταναλώνει ο σκύλος μας θα πρέπει να μην έχουν συντηρητικά, χημικά χρώματα και τεχνητά ενισχυτικά γεύσης. Τα BARF (κόκαλα και ωμή τροφή) επιλέγονται από πολλούς κηδεμόνες σκύλων επειδή έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεϊνες και επειδή ξέρουν ακριβώς τι περιλαμβάνει το γεύμα του ζώου. Επίσης δεν καταστρέφονται τα ένζυμα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά από το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία.
DONT’S
Τροφές χωρίς σιτηρά
Παρά την εξημέρωσή τους τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα, σχεδιασμένα να τρώνε κρέας, κόκαλα και εντόσθια, και δεν έχουν ανάγκη από δημητριακά που συχνά συνδέονται με διάφορες αλλεργίες (δερματικά, μολύνσεις αυτιών, διάρροιες, εμετούς) προβλήματα πέψης και άλλα. Οι περισσότερες τροφές περιλαμβάνουν σιτηρά γιατί είναι πιο φτηνά, για αυτό αναζητήστε τις κατάλληλες.
Μην τα κακομαθαίνετε
Το να δώσουμε κάτι παραπάνω στο κατοικίδιό μας είναι λογικό, αρκεί αυτό να μη γίνεται συχνά. Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων τους κακομαθαίνουν, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους. Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα ζώα η παχυσαρκία είναι επικίνδυνη. Μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει παραπάνω κιλά: όταν δεν φαίνονται τα πλευρά του και δεν είναι ορατό το κάτω μέρος της κοιλιάς του, όταν δυσκολεύεται στη βόλτα και τα παιχνίδια και όταν έχει προβλήματα με την αναπνοή του.
Πιο συχνά από λίγο
Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Ζυγίζουμε το πόσο πρέπει να φάει ο σκύλος μας σε μια μέρα και το μοιράζουμε σε αρκετές μερίδες ώστε να τρώει από λίγο περισσότερες φορές. Είναι καλύτερο να τρώει 1-3 φορές τη μέρα από το να φάει μία, κάτι που συμβαίνει συχνά, τις περισσότερες φορές λόγω δικής μας ευκολίας.