Δεν μπορείτε να υιοθετήσετε αδεσποτάκια αλλά θέλετε να τα βοηθήσετε; Δείτε 7 τρόπους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα αδέσποτα ζώα είναι μια θλιβερή πραγματικότητα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ακόμα και στην Αμερική όπου τα πράγματα είναι πιο αυστηρά και με πολλά καταφύγια, που χωρίζονται σε αυτά που κάνουν ευθανασίες και σε αυτά που δεν κάνουν, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων είναι τεράστιος. Για παράδειγμα υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από 30 με 40 εκατομμύρια αδέσποτες ή παραμελημένες γατούλες.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Τα πράγματα στη χώρα μας είναι εξίσου θλιβερά. Έχουμε 3 με 4 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα. Χωρίς κανένα βασικό και σταθερό πρόγραμμα από το Κράτος, αμέτρητα ζώα γεννιούνται και πεθαίνουν, σχεδόν πάντα με φριχτούς τρόπους, στους αφιλόξενους δρόμους.

Οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων, σε συνεργασία με κάποιους δήμους, αλλά και αρκετοί ιδιώτες είναι οι μόνοι που βοηθούν τα αδέσποτα φροντίζοντάς τα όσο μπορούν. Είναι όμως λίγοι και τα σπίτι τους γεμάτα από ζωάκια που έχουν ανάγκη. Τα επίσης θλιβερά καταφύγια, συχνά κολαστήρια, όπως πολύ σωστά τα αποκαλούμε, είναι και αυτά ασφυκτικά γεμάτα.

Ακόμα όμως και έτσι, πάντα υπάρχει τρόπος στο να συμβάλλουμε και εμείς για να κάνουμε τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη.

Αν δεν μπορούμε να γίνουμε μέλη μιας φιλοζωικής και να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο ή αν δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιο ή ακόμα ένα παραπάνω από αυτά που ήδη έχουμε, υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Οι χαμένες βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, στην υπόθεση των αδέσποτων είναι οι γάτες. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι βοηθούμε τους σκύλους επειδή από τη μια πλησιάζουν και μας εμπιστεύονται πιο εύκολα και από την άλλη γιατί υπάρχει έντονη η πεποίθηση ότι οι γάτες τα καταφέρνουν καλύτερα. Κι όμως δεν είναι έτσι. Πεινάνε και αυτές εξίσου, διψάνε και αυτές, αρρωσταίνουν και αυτές, πονάνε το ίδιο και τέλος βιώνουν και αυτές το ίδιο επώδυνους θανάτους. Για αυτό βοηθήστε και τις γάτες. Μην τις προσπερνάτε Το έχουν ανάγκη.

Δείτε λοιπόν 7 τρόπους για να βοηθήσετε τα αδεσποτάκια της περιοχής σας και σκεφτείτε δυο πράγματα: ότι η ζωή τους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, εξαρτάται από εμάς. Και ότι εμείς (όλοι μας) είμαστε υπεύθυνοι για το ότι είναι αδέσποτα.

 1. Στειρώσεις, στειρώσεις, στειρώσεις

Σύμφωνα με όλους τους εθελοντές ένα είναι το βασικό: Να στειρωθούν όσο περισσότερα ζώα γίνεται ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των γεννήσεων. Αν οι πολίτες σε κάθε μέρος αναλάμβαναν να ασχοληθούν με τη γειτονιά τους, θα είχαμε θεαματικά αποτελέσματα. Γιατί είναι άλλο να υπάρχουν 10 γάτες που ζουν έξω από το σπίτι μας και άλλο 110.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα πιάσουμε και να τα πάμε για στείρωση. Προτεραιότητα, όπως καταλαβαίνουμε, έχουν τα θηλυκά. Η συνεργασία με κάποιους άλλους θα κοστίσει λιγότερο και σε χρήματα και σε χρόνο. Τα περισσότερα κτηνιατρεία κάνουν ειδικές τιμές για τα αδέσποτα. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο και να μάθετε τι και πώς.

Αν τώρα κάποιο αδεσποτάκι είναι φοβικό και δεν πιάνεται εύκολα, μπορείτε να του δώσετε λίγο ηρεμιστικό ώστε να μπει στο κλουβί μεταφοράς. Πάντα ρωτάμε για να μάθουμε πόση ποσότητα φαρμάκου πρέπει να πάρει το ζώο, καθώς είναι ανάλογα με τα κιλά του. Ένας άλλος τρόπος είναι οι γατοπαγίδες, όσον αφορά τις γάτες, τα κλουβάκια που βάζουμε τροφή και μόλις μπαίνει το ζώο, παγιδεύεται και δεν μπορεί να φύγει. Θα ταλαιπωρηθεί λίγο αλλά είναι για το καλό του. Μετά τη στείρωση καλό είναι να περιθάλψουμε το ζώο για μια δυο ημέρες και μετά να το επανεντάξουμε.

Απευθυνθείτε, αν θέλετε, και στη φιλοζωική της περιοχής σας ώστε είτε να μάθετε λεπτομέρειες ή ζητήστε τη βοήθειά τους. Να ξέρετε ότι και αυτοί είναι εθελοντές, όπως εσείς. Από την καλή τους την καρδιά και από την τσέπη τους κάνουν ό,τι κάνουν. Και ότι δεν φροντίζουν μόνο τη δική σας γειτονιά αλλά όλες τις γειτονιές. Για αυτό να είστε δίκαιοι και ευγενικοί μαζί τους. Δεν μπορούν πάντα να βοηθήσουν. Οι περισσότερες φιλοζωικές βρίσκονται σε απελπισία.

2. Προστασία, νερό, φαγητό 

Τα αδέσποτα εκτίθενται σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Παγώνουν το χειμώνα και σκάνε στην κυριολεξία το καλοκαίρι με τους καύσωνες. Μπορείτε όμως να τα βοηθήσετε. Σε ακραίες συνθήκες φτιάξτε τους ένα- δυο σπιτάκια, από χαρτόνια ή χαρτόκουτα με μια κουβερτούλα μέσα και βάλτε τα σε μια ήσυχη γωνιά του δρόμου ή σε ένα υπόστεγο ώστε να μπαίνουν μέσα για να προστατευτούν από τη βροχή, τον αέρα, το χιόνι ή τον καύσωνα το καλοκαίρι.

Όσο για την τροφή, δυστυχώς πετάμε τόσα πράγματα που θα μπορούσαν σιτίσουν όλες τις γατο- σκυλο-αποικίες της περιοχής μας. Βάλτε πήλινα μπολάκια για την τροφή και το νερό τους. Μην πετάτε την τροφή έτσι στο δρόμο και στα πεζοδρόμια γιατί θα τσακωθείτε με άλλους και αυτό θα είναι εις βάρος των ζώων. Αυτό είναι και το μεγάλο λάθος των ανθρώπων που φροντίζουν ζώα. Δεν διατηρούν καθαρό το μέρος που τα φροντίζουν. Ακόμα και αν τα μπολάκια σας τα πετάει κάποιος συστηματικά, κάτι πολύ σύνηθες σε όλες τις γειτονιές, εσείς βάλτε το φαγητό σε χαρτί και φροντίστε να το πετάξετε μετά στα σκουπίδια ώστε να μη μείνει κάτω και προστεθεί στα άλλα σκουπίδια.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το πιο σημαντικό από όλα είναι να έχουν νεράκι. Δυστυχώς υπάρχουν ζώα, ακόμα και στην Αθήνα, που έχουν πεθάνει σε καύσωνα επειδή δεν βρήκαν λίγο νερό. Το να μη φάνε μια μέρα δεν είναι τρομερό. Το να μη βρουν νερό να πιουν είναι.

3. Αποπαρασίτωση

Τα εξωπαράσιτα, και ιδιαίτερα οι ψύλλοι, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος των μέτρων υγιεινής. Οι ψύλλοι, πέρα από την απομύζηση του αίματος, μεταδίδουν πολλά νοσήματα. Επίσης, αποτελούν τον φορέα που μολύνει τη γάτα από μια συχνή «ταινία» του εντέρου της, το Dipyllidium caninum. Όσον αφορά τους ψύλλους, υπάρχει πλήθος κατάλληλων και αποτελεσματικών σκευασμάτων στην αγορά.

4. Φροντίστε τα νεογέννητα και βρείτε τους σπίτια

Υπάρχουν πολλοί που κάνουν ακριβώς αυτό. Σώζουν ένα ή όσα μπορούν γατάκια ή κουταβάκια από το δρόμο, τα μεγαλώνουν λίγο, τα φροντίζουν, τα κοινωνικοποιούν και παράλληλα ψάχνουν να τους βρουν μόνιμο σπίτι ώστε να γλιτώσουν από το δρόμο. Έτσι θα αδειάσει η θέση για το επόμενο. Μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο. Το βασικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν επανεντάσσουμε ένα ζώο που ήδη έχει συνηθίσει στο σπίτι. Είναι σαν να το σκοτώνουμε. Για αυτό θα πρέπει να βρίσκετε υιοθεσίες όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Πριν μεγαλώσει πολύ ένα ζώο.

5. Φροντίστε κάτι επείγον 

Ένα σκυλάκι, μια γατούλα, χτυπημένα, άρρωστα, σε κίνδυνο, μπορούν να σωθούν αν τα βοηθήσετε. Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά τους σε κτηνίατρο, όπως μια μέρα με καύσωνα, το να μείνουν για λίγο στο σπίτι σας με δροσιά και νεράκι είναι για αυτά πολύ σημαντικό.

6. Μη συμβιβαστείτε στο ότι είναι αδέσποτα

Συνήθως λένε πολλοί: «Αδέσποτα είναι, τι να κάνουμε. Αυτή είναι η φύση τους». Και τους γυρνάνε την πλάτη. Κανένα ζωάκι δεν έχει γεννηθεί για να ζει χωρίς φαγητό, νερό και με χίλιους κινδύνους-σχεδόν όλοι προερχόμενοι από τον άνθρωπο- στους δρόμους. Επίσης το ότι είναι πολλά δεν λέει απολύτως τίποτα. Μπορεί να μη σώζονται όλα αλλά ακόμα και ένα να σωθεί είναι πολύ σπουδαίο. Ποιος είπε ότι η μια ζωή δεν έχει αξία; Βοηθήστε όσα μπορείτε. Ακόμα και ένα.

7. Καταγγείλετε αυτούς που τα κακοποιούν

Τελευταίο αλλά ίσως το πιο σημαντικό από όλα. Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω, το να καταγγείλετε κάποιον που τους φέρεται άσχημα ή κάποιον που τα εξοντώνει είναι πολύ σημαντικό. Ο άνθρωπος που κακοποιεί ένα ζώο, θα κακοποιήσει ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο και όποιον είναι αδύναμος. Είναι μεγάλο λάθος να κάνουμε τα στραβά μάτια. Έχετε ακούσει για φόλες στις άλλες χώρες; Σε καθημερινή βάση που ακούμε στη χώρα μας; Όχι. Ο λόγος δεν είναι μόνο η έλλειψη παιδείας που έχουμε εμείς εδώ αλλά και γιατί οι παραβάτες εκεί τιμωρούνται. Στην Ελλάδα που επικρατεί η ανομία, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.  Στις περιπτώσεις κακοποίησης ενός ζώου οι περισσότεροι γνωρίζουν αλλά δεν μιλούν. Δεν έχει νόημα να φροντίζουμε τα αδέσποτα αλλά να μην καταγγέλλουμε κάτι που γίνεται εις βάρος τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο