Αλβανία: Στο ζωολογικό κήπο των Τιράνων πήγαιναν τα λιοντάρια και οι τίγρεις που βρέθηκαν στον Προμαχώνα- Τι είπε ο δήμαρχος Τιράνων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ξεκαθαρίζουν, όπως φαίνεται τα πράγματα, όσον αφορά το περιστατικό με τις δύο τίγρεις και τα δύο λιοντάρια που εντοπίστηκαν στο συνοριακό σταθμό Προμαχώνα αυτές τις μέρες, κλεισμένα σε μικρά κλουβιά μέσα σε ένα κλειστό φορτηγό.

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το οποίο αποδείχτηκε λάθος, ανέφερε ότι τα άγρια αυτά ζώα, τα οποία είχαν νόμιμα έγγραφα, είχαν προορισμό τη Μύκονο: « Mετά από έλεγχο… διαβατηρίου και των σχετικών εγγράφων διαπιστώθηκε η νομιμότητα της κατοχής τους και συνέχισαν το ταξίδι για το «νησί των ανέμων». Ο λόγος του ταξιδιού τους -αν δηλαδή προορίζονται για συντροφιά (!) ή για… εποχική εργασία– δεν έγινε γνωστός».

Και ξεκίνησαν φυσικά οι αντιδράσεις από το φιλοζωικό χώρο. Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, με ανάρτησή της στο Facebook ζήτησε την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα. Λογικό καθώς επρόκειτο για άγρια ζωή. Και οι νόμοι σε αυτήν την περίπτωση είναι συγκεκριμένοι.

Στη συνέχεια τα νέα μας εξέπληξαν. Ο προϊστάμενος του Τελωνείου Ευζώνων, Γιάννης Καρακασίδης, μίλησε στο iefimerida.gr λέγοντας ότι τα ζώα αυτά, που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από τη Σλοβακία, δεν είχαν προορισμό τη Μύκονο αλλά την Αλβανία. Όμως πέρασαν αναγκαστικά από την Ελλάδα γιατί δεν υπήρχε σε όλα τα συνοριακά σημεία κτηνιατρικός έλεγχος, που απαιτούνταν σε αυτή την περίπτωση. Έτσι, αναγκαστικά μπήκαν για λίγο στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα και στη συνέχεια βγήκαν από τους Ευζώνους.

Και η απορία μας εύλογη. Πού βρίσκονταν τελικά τα λιοντάρια και η τίγρη-που ήταν δύο όπως μάθαμε- τα οποία εντοπίστηκαν σε φορτηγό στον Προμαχώνα με προορισμό τη Μύκονο; 

Η εξήγηση έρχεται από την τελευταία ανάρτηση της κ. Μάρσας Δημοπούλου, Ειδική Γραμματέα για τα για τα Ζώα Συντροφιάς. Η κ. Δημοπούλου είναι μια έμπειρη και εξειδικευμένη στο Δίκαιο των Ζώων δικηγόρος αλλά και γνωστή ακτιβίστρια:

«Θέλω να τονίσω ότι τα άγρια ζώα που εντοπίστηκαν σε συνοριακό σταθμό της χώρας μας, όπως απεδείχθη, ουδέποτε είχαν ως προορισμό το νησί της Μυκόνου. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε την είσοδο τσίρκο με χρήση ζώων στο έδαφός της και, σύμφωνα με το νόμο 4830/2021, τα άγρια ζώα δεν μπορούν επ’ ουδενί να γίνουν ζώα συντροφιάς.

Πιο συγκεκριμένα, εχθές, κατόπιν επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς και επικοινωνίας με το συνοριακό σταθμό υγειονομικού – κτηνιατρικού ελέγχου Ευζώνων (ΣΥΚΕ) και τη Διευθύντρια της υπηρεσίας κυρία Στεργιοπούλου για το θέμα της εισόδου στη χώρα μας των τεσσάρων άγριων ζώων, δύο λιονταριών και δύο τίγρεων, υπήρξε ενημέρωση και διευκρινίσεις ότι ακολουθήθηκε η πάγια διαδικασία που ακολουθείται σε συναφείς περιπτώσεις.

Ήταν σε γνώση των αρμοδίων κτηνιάτρων του συνοριακού σταθμού εδώ και 20 ημέρες και είχαν αποσταλεί και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη μεταφορά των ζώων, σύμφωνα με τη σύμβαση CITES, για το σχετικό προέλεγχο.

Χώρα αποστολής των ζώων ήταν η Σλοβακική Δημοκρατία και συγκεκριμένα ο ζωολογικός κήπος της Σλοβακίας Wild Parκ, στην περιοχή Velka Lomnica, και τόπος προορισμού ο Δήμος Τιράνων στην Αλβανία.

Ελέγχθηκαν εξονυχιστικά τα έγγραφά τους και έγινε επίσης έλεγχος στο μεταφορικό μέσο. Στα ζώα δόθηκε νερό, ελέγχθηκε η κατάστασή τους και συνέχισαν για τον τελικό προορισμό τους που ήταν η Αλβανία και όχι η Ελλάδα. Η υγειονομική – κτηνιατρική υπηρεσία του τελωνείου Ευζώνων ενημερώθηκε για την ασφαλή άφιξή τους στην Αλβανία και έχει αποσταλεί και φωτογραφικό υλικό. Τα ζώα έχουν ήδη φθάσει στον προορισμό τους. Ως χώρα δεν έχουμε το δικαίωμα να εμποδίσουμε τη μετακίνηση ζώων που φέρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και η μετακίνηση και ο σκοπός της μετακίνησής τους είναι νόμιμος.»

Εμείς εδώ στο petpet.news βρήκαμε χτεσινές δηλώσεις του δημάρχου των Τιράνων Erion Veliaj στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Veliaj, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «10 μέρες μετά το άνοιγμα του νέου ζωολογικού κήπου είχαμε ρεκόρ επισκεπτών, γεγονός που δείχνει ότι κάτι έλειπε από τα Τίρανα. Μόλις φέραμε δύο νέα ζευγάρια ζώων. Ένα νεαρό ζευγάρι λιονταριών και ένα επίσης νεαρό ζευγάρι τίγρεις. Σαν πιστοποιημένο μέλος ζωολογικών κήπων της Ευρώπης, έχουμε τη δυνατότητα να μην αγοράζουμε ζώα αλλά να μπορεί να γίνεται ανταλλαγή ζώων με άλλους ζωολογικούς κήπους. Έτσι περιμένουμε και άλλα ζώα να έρθουν.»

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις τίγρεις.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο