Γέμισαν οι δρόμοι και τα καταφύγια στην Κίνα παρατημένα ζώα λόγω του φόβου για τον κοροναϊό

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η κατάσταση στην Κίνα συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα άσχημη λόγω του κοροναϊού. Τα κρούσματα αυξάνονται και οι πολίτες βρίσκονται στην κυριολεξία σε πανικό καθώς προσπαθούν να προστατευτούν με όλους τους δυνατούς τρόπους. Στην πόλη Ουχάν (Wuhan), που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού, οι κάτοικοι συνεχίζουν και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πηγαίνοντας να ζήσουν εκτός πόλης προσωρινά. Δυστυχώς μαζί με τα σπίτια τους οι περισσότεροι αφήνουν πίσω και τα κατοικίδιά τους, τα οποία πεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα. Κάποια δε στον πανικό τους και στην προσπάθειά τους να φύγουν, έχουν παγιδευτεί. Οι λόγοι της εγκατάλειψης των ζώων είναι πρώτον ο φόβος της μετάδοσης του ιού από αυτά στον άνθρωπο, κάτι για το οποίο δεν έχουμε καμία ένδειξη, αλλά και δεύτερον γιατί εκεί που πηγαίνουν οι πολίτες να μείνουν προσωρινά δεν γίνεται να τα έχουν μαζί τους. Ο πανικός όμως είναι απίστευτος. Υπάρχουν κάποιοι που μέσα σε αυτόν τον πανικό, μόλις κάποιο μέλος της οικογένειάς τους αρρωσταίνει από τον ιό, το κατοικίδιο θανατώνεται με συνοπτικές διαδικασίες, συχνά πετώντας το από τη βεράντα, κάτι που είναι πραγματικά τραγικό.

Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι, οι νεότεροι σε ηλικία, έχουν αρχίσει να παίρνουν ζώα στα σπίτι τους ως κατοικίδια-αγοράζουν ακριβές ράτσες- ακολουθώντας και σε αυτό το δυτικό τρόπο ζωής. Έτσι ο αριθμός αυτών των ζώων, των οικόσιτων, έχει μεγαλώσει. Υπολογίζεται ότι τα κατοικίδια ζώα στην Κίνα είναι 150 εκατομμύρια. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι τα ζώα που έχουν μείνει μόνα πίσω είναι πολλά. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι και εκείνοι που τα εγκαταλείπουν και στους δρόμους μήπως καταφέρουν και επιβιώσουν.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που κάνουν τα πάντα για να σώσουν όσα περισσότερα ζώα έχουν μείνει πίσω. Είναι οι εθελοντές φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν οργανωθεί κατά ομάδες και πηγαίνουν στα σπίτια με τα παρατημένα ζώα. Σε πολλές περιπτώσεις σπάζουν πόρτες και παράθυρα για να μπουν μέσα. Ή τα μαζεύουν από τους δρόμους πριν πέσουν στα χέρια των κρατικών υπαλλήλων, που τα θανατώνουν.

Πού πάνε αυτά τα ζώα; Κάποια φιλοξενούν οι ίδιοι οι εθελοντές. Κρυφά όμως καθώς δεν επιτρέπεται πάνω από ένα ζώο σε σπίτι αυτόν τον καιρό. Τα περισσότερα όμως καταλήγουν στα άθλια καταφύγια της χώρας που πλέον δεν χωράνε άλλα. Είναι ασφυκτικά γεμάτα. Και οι εγκαταλείψεις φυσικά θα συνεχίζονται για πολύ ακόμα καιρό. Στους δρόμους εκτός από τα αδέσποτα είναι πλέον και αμέτρητα δεσποζόμενα ράτσας. Δεν υπάρχει τίποτα να φάνε. Οι εικόνες των εξαθλιωμένων αυτών ζώων που περιφέρονται ψάχνοντας φαγητό είναι λυπηρές.

Η γνωστή φιλοζωική οργάνωση Furry Angels Heaven  http://w.facebook.com/HaveCompassionForAnimals/ κάνει συνέχεια εκκλήσεις από τη σελίδα της στο Facebook για βοήθεια στη διάσωση αυτών των ζώων.

Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Here are some of the most recent rescue cases Furry Angels Haven has taken. DONATIONS: We have a Bonfire campaign. https://www.bonfire.com/buy-one-mug-save-one-life/We also have a PayPal account: FurryAngelsHaven@163.com You may wonder why I don’t post more photos/videos when on a rescue mission. It’s because many times it may put in jeopardy the rescue. We will never risk the mission just to get good photos/videos.

Δημοσιεύτηκε από Compassion For Animals στις Κυριακή, 1 Μαρτίου 2020

 

WUHAN – FACES OF THE CRISIS

WUHAN – Faces of the crisis: Here is one of our rescues. This poor dog was so scared but now this baby is safe 😊Once this crisis is over we will be trying to find him a loving home overseas.Please help us to keep rescuing animals. Consider buying a mug from our Bonfire campaign: https://www.bonfire.com/buy-one-mug-save-one-life/We also have a PayPal account to receive donations: furryangelshaven@163.com

Δημοσιεύτηκε από Compassion For Animals στις Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020

   

 

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Γέμισαν οι δρόμοι και τα καταφύγια στην Κίνα παρατημένα ζώα λόγω του φόβου για τον κοροναϊό – My Blog 26 Απριλίου, 2020 - 8:51 μμ

[…] (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.11&appId=1599113760134736'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); petpet.news […]

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο