Δείτε ένα συμπολίτη μας από τη Χαλκιδική να σώζει φώκια που πιάστηκε σε δίχτυα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η ευαισθησία και η σωστή αντίδραση ενός πολίτη, του Χρήστου Λάμπρου, έσωσε μία μικρή σε ηλικία μεσογειακή φώκια Monachus από βέβαιο θάνατο, πριν από λίγες μέρες στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Δείτε την ανακοίνωση της οργάνωσης Mom για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας,    http://www.mom.gr

“Η ευαισθησία, η ψυχραιμία και η σωστή αντίδραση του Χρήστου Λάμπου έσωσε ένα νεαρό φωκάκι από βέβαιο θάνατο! Το φωκάκι είχε μπλεχτεί άσχημα σε δίχτυα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής και με κόπο μπορούσε να βγάζει λίγο το κεφάλι του από το νερό και να παίρνει ανάσες.

Όταν ο Χρήστος κατάλαβε την κατάσταση, το πλησίασε και προσεχτικά το απελευθέρωσε από το δίχτυ. Αν η νεαρή φώκια είχε παραμείνει για περισσότερη ώρα στην κατάσταση αυτή, είναι σίγουρο ότι θα κουραζόταν και θα εγκατέλειπε τη μάχη, οπότε αναπόφευκτα θα επέρχονταν ο πνιγμός της.

Η τυχαία εμπλοκή σε δίχτυα αποτελεί μια από τις σημανικότερες αιτίες θανάτου κυρίως για τις νεαρές και άπειρες φώκιες, οι οποίες την άνοιξη, αφού έχουν απογαλακτιστεί από τις μητέρες τους, αρχίζουν τις μοναχικές εξερευνήσεις τους.

Σωτήριες αντιδράσεις σαν αυτή του Χρήστου συναντάμε ευτυχώς όλο και πιο συχνά στη χώρα μας, κάτι που μας γεμίζει χαρά αλλά και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη των πληθυσμών της μεσογειακής φώκιας που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια. Συγχαρητήρια στον Χρήστο, και καλά και πιο προσεκτικά τα ταξίδια στη μικρή μας φίλη”.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο