Εκπαιδεύοντας το σκύλο: 5 βασικά λάθη που κάνουμε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έχετε απογοητευτεί με την εκπαίδευση του σκύλου σας; Όταν του ζητάτε να κάνει κάτι, αναπηδά γύρω – γύρσαν τρελός ή απλά κάθεται εκεί, κοιτάζοντας σας με μπερδεμένη έκφραση; Πριν κατηγορήσετε τον καλύτερο φίλο σας ότι δεν προσπαθεί αρκετά, δείτε μήπως κάνετε εσείς αυτά τα 5 κοινά λάθη ενώ τον εκπαιδεύετε.

Λάθος # 1: εξάρτηση από τη λιχουδιά

Μήπως ο σκύλος σας υπακούει μόνο όταν κρατάτε μια λιχουδιά στο χέρι σας; Μπορεί κατά λάθος να τον έχετε διδάξει έτσι. Οι λιχουδιές είναι πολύ καλό δέλεαρ για να μάθει το ζώο μας συμπεριφορές, απλά πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη λιχουδιά αρκετά γρήγορα, μόλις βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας καταλαβαίνει τη συμπεριφορά!

Για παράδειγμα, κρατήστε μια λιχουδιά στο χέρι σας ώστε να μαγνητίσετε το βλέμμα του. Μετά κινήστε τη σιγά-σιγά ανάμεσα στα μάτια του και προς το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ο σκύλος σας την παρακολουθεί και ως αποτέλεσμα κάθεται. Τέλεια. Μετά από μερικές επιτυχημένες επαναλήψεις, κάντε ακριβώς την ίδια κίνηση με το χέρι, χωρίς τη λιχουδιά. Δεν ξεγελάτε το σκυλί σας. Το σκυλί σας μπορεί να μυρίζει, ξέρει ότι δεν υπάρχει λιχουδιά στο χέρι σας. Απλά του μαθαίνετε ένα συγκεκριμένο σήμα με το χέρι. Μόλις μάθει να κάθεται με το σήμα σας, τότε μπορείτε να του δώσετε τη λιχουδιά. Έτσι δεν τη χρησιμοποιείτε ως δέλεαρ αλλά μόνο ως επιβράβευση.

Λάθος # 2: Παρακάμπτουμε Βήματα

Τα σκυλιά μαθαίνουν σταδιακά, με μικρά βήματα. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων κάνουν το λάθος να προχωρήσουν πολύ γρήγορα μπροστά στους στόχους τους με την προσδοκία ότι τα σκυλιά τους θα ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας να έρχεται όταν το φωνάζετε, χρησιμοποιώντας ένα λουρί 5 μέτρα. Μια μέρα, ο σκύλος σας φεύγει από το σπίτι και ενώ εσείς τον φωνάζετε, δεν έρχεται. Ξεκινάει ένα πολύ αγχωτικό κυνηγητό.

Έχετε μεν κάνει άσκηση την ανάκληση με το λουρί σε μια ελεγχόμενη προπόνηση, αλλά χωρίς να προσθέσετε μεταβατικά βήματα, δεν μπορείτε να περιμένετε το σκυλί σας να έρχεται όταν το καλείτε και όταν δεν φοράει λουρί και είναι χωρίς όρια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προσθέσετε ενδιάμεσα βήματα για να μάθει την ανάκληση κάνοντας χρήση ενός μακριού λουριού, σε διαφορετικές τοποθεσίες και να προσθέσετε περισπασμούς. Κάθε φορά που εκπαιδεύετε το σκύλο σας, σπάστε τη συμπεριφορά σε μικρά βήματα για μεγαλύτερη επιτυχία.

Λάθος # 3: Δίνοντας πάρα πολλά ή μεικτά σήματα

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα για την εκπαίδευση των σκύλων είναι να δώσουμε μόνο μία εντολή τη φορά. Αν εκπαιδεύσετε το σκυλί σας με τη χρήση επανειλημμένων εντολών, τότε το σκυλί σας θα μάθει ότι λέτε πράγματα ξανά και ξανά πριν ανταποκριθεί.
Για να αποφευχθεί αυτό, πρώτον, διδάξτε στο σκυλί σας τη συμπεριφορά (βλέπε λάθος # 1), στη συνέχεια, προσθέστε την εντολή.

Πείτε τη μια φορά και να είστε υπομονετικοί. Δώστε στο σκυλί σας χρόνο για να απαντήσει. Αν ενεργεί μπερδεμένα ή απλά δεν εκτελεί την επιθυμητή δράση, πηγαίνετε πίσω και εξασκήστε τη συμπεριφορά λίγο περισσότερο, πριν προσπαθήσετε ξανά να προσθέσετε τη λεκτική εντολή.

Υπάρχει κι ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στο σκυλί σας. Τα σκυλιά είναι εξαιρετικά παρατηρητικά στη συμπεριφορά σας και στη γλώσσα του σώματος. Βλέπουν τα χέρια σας, τα πόδια σας, όλο το σώμα σας. Μπορούν να δώσουν προσοχή στις κινήσεις του σώματός σας αντί στη λεκτική εντολή σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να του δίνετε ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα. Για παράδειγμα, όταν καλείτε το σκυλί σας να έρθει σε σας, σκύβετε μπροστά. Μια μέρα, το φωνάζετε χωρίς να σκύψετε και αυτό δεν έρχεται. Δεν είναι πεισματάρης, απλά δεν έχει πάρει το ίδιο σήμα που αρχικά έμαθε.

Όταν εκπαιδεύετε, να παρακολουθείτε και τη γλώσσα του σώματός σας. Εκπαιδεύετε με σαφήνεια; Ελαχιστοποιώντας τα σήματα που στέλνετε; Χρησιμοποιώντας τα ίδια σήματα κάθε φορά; Αν όχι, θα μπορούσε να προκληθεί σύγχυση στο σκυλί σας.

Λάθος # 4: Τυχαία Επιβράβευση σε συμπεριφορά που δε θέλουμε

Στέλνετε στο σκυλί αντιφατικά σήματα; το αφήνετε να πηδήξει πάνω σας κάποιες φορές αλλά τον επιπλήττετε άλλες φορές; Έχετε προσπαθήσει να το εκπαιδεύσετε να περπατάει ήσυχα στο λουρί, αλλά το αφήνετε να σας τραβήξει άλλες φορές; Αν ναι, επιβραβεύετε συμπεριφορά που δεν σας αρέσει, πράγμα που σημαίνει ότι η συμπεριφορά θα συνεχιστεί. Το σκυλί σας δεν θα εκτελεί με συνέπεια τις εντολές αν δεν είστε ξεκάθαροι.

Λάθος # 5: Περιμένουμε το σκυλί μας να εκτελέσει μια εντολή χωρίς να δίνει σημασία τι συμβαίνει γύρω του

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής του σκύλου μας. Παραξενεύεστε όταν το σκυλί σας πετάγεται για να μυρίσει ένα παλιό αντικείμενο! Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τα πράγματα που εμείς δεν μπορούμε, και ακούνε πράγματα που δεν ακούμε.

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός εκεί έξω για την προσοχή του σκύλου σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε το σκυλί σας να σας ακούει μέσα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Απλά πρέπει να τον εκπαιδεύσετε. Ασκηθείτε σε ένα ήσυχο περιβάλλον αρχικά. Καθώς ο σκύλος σας μαθαίνει, αυξήστε σταδιακά τους περισπασμούς, ώστε να εκτελεί τις εντολές παρά τους πειρασμούς γύρω του.

Θυμηθείτε, τα σκυλιά δεν γεννιούνται έτοιμα να καταλαβαίνουν τις προσδοκίες μας. Πρέπει να τους διδάξουμε τι θέλουμε. Όσο καλύτερος δάσκαλος είστε, τόσο καλύτερος μαθητής θα είναι και ο σκύλος σας!

https://www.keeppet.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο