Ελάτε στη διαμαρτυρία ευρωπαϊκών οργανώσεων για την αιχμαλωσία δελφινιών στο Αττικό Πάρκο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Με κεντρικό σύνθημα «The Show Must Stop» (το σόου πρέπει να σταματήσει) η γερμανική οργάνωση προστασίας θαλάσσιων κητών «ProWal» με την υποστήριξη της παγκόσμιας οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation Forum (WDSF) και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας διοργανώνει την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 από τις 10:00 έως τις 13:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα για το παράνομο δελφινάριο.

Κύριο αίτημα θα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος 4039/2012 και στην περίπτωση της επιχείρησης Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε. να σταματήσει να εκμεταλλεύεται σε παραστάσεις τα δελφίνια, τα οποία τελούν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας και εξαναγκάζονται να ζουν σε ένα περιορισμένο περιβάλλον χωρίς ηχητικά και άλλα ερεθίσματα της θάλασσας, εκτελώντας ανόητες εντολές των χειριστών τους ενώπιον κοινού – φυσικά πάντα με αντίτιμο εισιτηρίου – προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Θυμίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ProWal Ανδρέας Μόρλοκ επισκέφθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2017 τις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και το παράνομο δελφινάριο και κατέγραψε με την κάμερα του σωρεία παραβάσεων στις συνθήκες διαβίωσης των αιχμάλωτων δελφινιών. Συγκεκριμένα η ProWal σε Δελτίο Τύπου αποκάλυψε τα ακόλουθα:

«Ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας των Ζώων ProWal, επισκέφθηκε το Αττικό Πάρκο και δελφινάριο στα Σπάτα Αθήνα, και αφού κατέγραψε παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, προβαίνει σε μήνυση για εγκληματική συμπεριφορά. Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και καταγράψαμε σε βίντεο και φωτογραφίες το «πρόγραμμα επιμόρφωσης με δελφίνια» το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία σιχαμένη και απεχθής παράσταση που στοχεύει ΟΧΙ σε επιμόρφωση αλλά στο κέρδος των ιδιοκτητών του δελφιναρίου και στη ψυχαγωγία των θεατών, κάτι που ρητά απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 4039/2012, Aρ. 12)”.

Ο Ανδρέας Μόρλοκ, διευθύνων σύμβουλος της ProWal, κατέγραψε προσωπικά τις παραστάσεις των δελφινιών και δηλώνει: «Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. Όσο πιο θεαματικές είναι οι “τούμπες” και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας, σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών. Μάθαμε ότι η επίσημες ελληνικές αρχές θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά “εκπαιδευτική”, εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη αφού έχουμε καταγράψει και παρατηρήσει δελφίνια σε πάνω από 50 δελφινάρια του κόσμου. Καταγράψαμε επίσης ελλιπείς εγκαταστάσεις κράτησης των φυλακισμένων δελφινιών και διαπιστώσαμε σοβαρότατες παραβάσεις κατά την επιθεώρησή μας».

Ο Ανδρέας Μόρλοκ στη καταγραφή και αναφορά του παρατηρεί: «Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέι μπογιάς, σκουριασμένα εργαλεία, καλώδια και σύρματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ακόμα και ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στη πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα έγκλειστα δελφίνια.

Πηγή: istoriesadespoton.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο