Εμβόλια γάτας: Απαντήσεις σε 4 βασικά ερωτήματα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ευτυχώς για μας, υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη πολλών ασθενειών που επηρεάζουν τις γάτες. Ο εμβολιασμός της γάτας σας έχει θεωρηθεί από καιρό ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να τη βοηθήσει να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή. Όχι μόνο υπάρχουν διάφορα εμβόλια για διάφορες ασθένειες, υπάρχουν διάφοροι τύποι και συνδυασμοί εμβολίων.

Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τα κατοικίδια ζώα από ασθένειες, ο εμβολιασμός δεν είναι χωρίς κινδύνους. Πρόσφατα, υπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας και τη χρονική στιγμή του εμβολιασμού, καθώς και την ασφάλεια και την αναγκαιότητα ορισμένων εμβολίων. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη γάτα σας;

Ο εμβολιασμός είναι μια διαδικασία που έχει τους κινδύνους και τα οφέλη που πρέπει να ζυγίζονται για κάθε γάτα σε σχέση με τον τρόπο ζωής και την υγεία της. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να καθορίσει ένα καθεστώς εμβολιασμού που θα παρέχει την ασφαλέστερη και καλύτερη προστασία για την γάτας σας. Εδώ είναι οι απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σας σχετικά με τα εμβόλια:

 1. Τι ακριβώς είναι τα εμβόλια;

Τα εμβόλια βοηθούν την προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος της γάτας για την καταπολέμηση της εισβολής των παθογόνων οργανισμών. Περιέχουν αντιγόνα, τα οποία μοιάζουν με τη νοσογόνα οργανισμού για το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά δεν προκαλούν πράγματι ασθένεια. Όταν το εμβόλιο εισάγεται στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται ήπια. Εάν μια γάτα εκτεθεί στην πραγματική ασθένεια, το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι τώρα έτοιμο να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

 2. Πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια για την υγεία της γάτας μου;

Τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά για τη διαχείριση της υγείας της γάτας σας. Δεν χρειάζεται κάθε γάτα να εμβολιαστεί ενάντια σε κάθε ασθένεια. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας ένα πρωτόκολλο εμβολιασμού που είναι κατάλληλο για τη γάτα σας. Παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν περιλαμβάνουν την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν μόνο τα βασικά εμβόλια σε υγιείς γάτες.

 3. Τι είναι τα βασικά εμβόλια;

Η Αμερικανική Ένωση Ιατρών χωρίζει τα εμβόλια σε δύο κατηγορίες. Τα βασικά εμβόλια θεωρούνται ζωτικής σημασίας για όλες τις γάτες και προστασία ενάντια panleukopenia (λοιμός της γάτας), ο ιός calici αιλουροειδών, του ιού του έρπητα τύπου Ι (ρινοτραχειίτιδα) και της λύσσας.

Τα μη βασικά εμβόλια χορηγούνται ανάλογα με τον τρόπο ζωής της γάτας και είναι τα εμβόλια για τον ιό της λευχαιμίας της γάτας, Bordetella, Chylamydophila felis και του ιού της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να καθορίσει ποια εμβόλια είναι καλύτερα για τη γάτα σας.

 4. Υπάρχουν κάποια εμβόλια που απαιτούνται από το νόμο;

Κάθε κράτος έχει τους δικούς του νόμους που διέπουν τη χορήγηση του εμβολίου λύσσας. Ορισμένες περιοχές απαιτούν ετήσιο εμβολιασμό κατά της λύσσας. Άλλες χώρες που απαιτούν εμβόλια κάθε τρία χρόνια. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, η απόδειξη του εμβολιασμού κατά της λύσσας είναι υποχρεωτική.

Πηγήhttps://www.petvoice.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο