Εθελοντές έφτασαν σε ακατοίκητη βραχονησίδα στο Ανατολικό Αιγαίο να σώσουν τους σκύλους που έχουν κάποιοι παρατήσει

από Μυρτώ Τζώρτζου
Αυτό που μαθαίνουμε από τους εθελοντές της ομάδας διάσωσης Alma Libre – Hellenic Animal Rescue είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Οι άνθρωποι της ομάδας ξεκίνησαν για μια απίστευτη αποστολή. Να πάνε σε μια ακατοίκητη βραχονησίδα να σώσουν ζώα που κάποιοι ξεφορτώνονται εκεί. Ναι, όπως ακριβώς διαβάσατε.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η βραχονησίδα αυτή, την οποία δεν κατονομάζουν και καλά κάνουν, είναι απομονωμένη κάπου στο Ανατολικό Αιγαίο. Τι γίνεται εκεί; Κάποιοι απάνθρωποι συνάνθρωποί μας πηγαίνουν με τις βάρκες τους και εγκαταλείπουν σκύλους. Για να πεθάνουν φυσικά από την πείνα και την έλλειψη νερού με μαρτυρικό τρόπο.
Στη συγκεκριμένη βραχονησίδα βρίσκονται παρατημένα 20 αδέσποτα σκυλιά, χωρίς φαγητό και νερό, εκτεθειμένα στον καιρό και χωρίς οδό διαφυγής.

Αποστολή της ομάδας; Η σωτηρία των ζώων αυτών. Η σίτισή τους και η παροχή πρώτων βοηθειών. Η εκκένωσή τους σε παρακείμενο κατοικημένο νησί και μεταφορά σε κτηνιατρείο για τα περαιτέρω.

Εθελοντές: 3 από Alma Libre Hellenic Animal Rescue και 4 ακόμα από 2 τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις.
Όπως αναφέρει η Alma Libre: «Ενημερωθήκαμε για βραχονησίδα στο ανατολικό Αιγαίο στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου όπου έχει εξελιχθεί σε σημείο εγκατάλειψης «ανεπιθύμητων» σκυλιών. Η βραχονησίδα είναι ακατοίκητη, δεν υπάρχουν πηγές φαγητού πέρα από σκουπίδια από περαστικούς ψαράδες, ούτε νερού πέρα από τη βροχή, ούτε κανένα καταφύγιο.
Τα ζώα αυτά απλά περιμένουν να έρθει η ώρα τους να καταβληθούν από την πείνα και τη δίψα και να ξεψυχήσουν μόνα τους. Το έγκλημά τους ώστε να αξίζουν αυτή τη μοίρα; Απλώς… σε κάποιους δεν ήταν πια χρήσιμα εργαλεία. Άλλοι πετούν τα κουτάβια τους σε κάδους σκουπιδιών, άλλοι στα βουνά. Εδώ τα ξεφόρτωσαν σε μία ακατοίκητη βραχονησίδα, ώστε να μην μπορούν να επιστρέψουν, μένοντας στην παραλία και κοιτώντας καρτερικά με το βλέμμα της προσμονής, για έναν άνθρωπο που δεν θα επέστρεφε ποτέ πίσω για αυτά. Και στο βλέμμα τους να είναι χαραγμένο βαθιά ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ…»
Πραγματικά αυτό είναι κάτι που μας ξεπερνάει. Αλλά το μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους που πάνε εκεί είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε.
H αποστολή δεν είναι εύκολη. Η βραχονησίδα, όπως μαθαίνουμε, δεν είναι τόσο μικρή και σε σημεία έχει πυκνή χαμηλή βλάστηση. Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα φοβικά και δεν πλησιάζουν άνθρωπο ενώ οι καιρικές συνθήκες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους δεν βοηθούν.
Μαζί τους έχουν όλα τα απαραίτητα υλικά παγίδευσης, έχουν την απαραίτητη εμπειρία και είναι αποφασισμένοι. Δεν θα αφήσουν τα σκυλιά αυτά να πεθάνουν μόνα τους στη βραχονησίδα. Αυτή τη φορά, όπως λένε οι ίδιοι, θα δουν ένα διαφορετικό πρόσωπο των ανθρώπων. Τα σκυλιά, αφού πιαστούν, θα μεταφερθούν σε διπλανό μεγαλύτερο νησί όπου υπάρχει κτηνιατρείο, θα τους γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, θα στειρωθούν όσα είναι αστείρωτα και θα τους δοθούν πρώτες βοήθειες αν είναι απαραίτητο.
«Ξέρουμε ότι για πολλά δεν θα φτάσουμε έγκαιρα. Ξέρουμε ότι θα βρούμε και νεκρά ζώα για τα οποία η μοίρα δεν επιφύλασσε κάτι καλύτερο. Οφείλαμε όμως να προσπαθήσουμε για αυτά, οφείλαμε να παλέψουμε να τα βρούμε και να τα πάρουμε από εκεί με κάθε τρόπο. Στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια από την τοπική φιλοζωική να μην επανενταχθούν στο δρόμο αλλά να δοθούν για υιοθεσία. Ως προς αυτό θα θέλαμε τη βοήθειά σας με μία κοινοποίηση. Σύντομα θα αναρτηθούν οι αγγελίες τους», αναφέρουν στην ανάρτησή τους.
Και κάνουν και μία έκκληση: « Για πολύ συγκεκριμένους και πολύ σοβαρούς λόγους μας ζητήθηκε να μη δημοσιοποιήσουμε ποια ακριβώς ήταν η εν θέματι βραχονησίδα. Φυσικά και θα το σεβαστούμε συνεπώς ούτε στις φωτογραφίες μας διακρίνονται γεωγραφικές λεπτομέρειες. Παρακαλούμε μη μας ρωτάτε πού πήγαμε, κι αν με κάποιο τρόπο τύχει να το μάθετε, μην το συζητήσετε δημόσια. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχει πραγματική σημασία ποια βραχονησίδα ήταν. Διότι δεν είναι ούτε η μοναδική στο πανελλήνιο, ούτε η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα ξερονήσι να εξελίσσεται σε τόπο μαρτυρίου για ατελείωτες βασανισμένες ψυχές…»
Φιλοζωικός Σύλλογος Οινουσσών ”Συζώ” Φιλοζωικός Σύλλογος Οινουσσών ”Συζώ”
Chios-Animal Welfare-Society Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου- Chios animal welfare society 
Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία. Να σώσουν όλα τα ζωάκια εκεί.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

 

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Καρναβου Ουρανία 17 Ιανουαρίου, 2022 - 10:05 μμ

Εύχομαι ολόψυχα στους υπέροχους αυτούς εθελοντές την επιτυχία για την θεάρεστη αποστολή τους.
Ευχαριστούμε από καρδιάς.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο