Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τα ζώα πρέπει να ναρκώνονται πριν τη σφαγή τους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι στα κράτη-μέλη πρέπει τα ζώα να ναρκώνονται προτού οδηγηθούν σε σφαγή.

Οι Ενώσεις είχαν υποστηρίξει ότι το διάταγμα δεν επέτρεπε στους πιστούς να εξασκήσουν κατάλληλα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, γιατί τους εμπόδιζε να πάρουν κρέας από ζώα που σφάζονται σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αποφάσισε υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης: «Δεν μπορεί να επικαλείται η θρησκεία ως λόγος να υποφέρουν τα ζώα, ενώ υπάρχουν επιστημονικές εναλλακτικές λύσεις για να μη βασανίζονται».

Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι «η αρχή ότι ένα ζώο πρέπει να ναρκωθεί προτού θανατωθεί, ανταποκρίνεται στο βασικό στόχο της προστασίας της ευζωίας των ζώων».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου, Μόσε Κάντορ, χαρακτήρισε την απόφαση «θεμελιώδη επίθεση στα βασικά δικαιώματα της εβραϊκής θρησκευτικής έκφρασης και πρακτικής».

Το Δικαστήριο ωστόσο ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που προβλέπονται από το φλαμανδικό διάταγμα «επιτρέπουν μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στη σημασία του σεβασμού της ευζωίας των ζώων και την ελευθερία των Εβραίων και Μουσουλμάνων πιστών να εκδηλώσουν τη θρησκευτικότητά τους».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο