Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε σκυλίσια τροφή στη γάτα μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί από εμάς δίνουμε στη γάτα μας σκυλίσια τροφή είτε επειδή μας τελείωσε η δική τους είτε επειδή νομίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Δυστυχώς όμως κάνουμε μεγάλο λάθος καθώς σκύλος και γάτα είναι διαφορετικά βιολογικά είδη και έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.
Για αυτό πρέπει να ξέρουμε ότι:

• Οι γάτες είναι σαρκοφάγα θηλαστικά και η τροφή τους αποτελείται κυρίως από κρέας ενώ οι σκύλοι είναι παμφάγα και μαζί με το κρέας έχουν ανάγκη και λαχανικά.
• Οι γάτες έχουν ανάγκη από βιταμίνη Α ενώ οι σκύλοι μπορούν και την παράγουν από τη β-Carotene. Υπάρχουν φυσικά τροφές για σκύλους που περιέχουν βιταμίνη Α, δεν είναι όμως αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της γάτας.
• Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξί που ο σκύλος μπορεί και παράγει μόνος του ενώ η γάτα πρέπει να το πάρει από την τροφή της. Η στέρησή της μπορεί να οδηγήσει μια γάτα σε τύφλωση ή να προκαλέσει καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Η τύφλωση που προκαλείται από την έλλειψη ταυρίνης πρωτοπαρατηρήθηκε σε γάτες που τρέφονταν αποκλειστικά με σκυλοτροφή.
• Οι γάτες έχουν ανάγκη από το λιπαρό αραχιδονικό οξύ (arachidonic acid), κάτι που βρίσκεται μεταξύ άλλων και στους ιστούς των ζώων. Είναι βασικό για την υγεία τους και πρέπει να υπάρχει στην καθημερινή διατροφή τους. Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα και το παράγουν μόνοι τους και έτσι δεν περιέχεται στην τροφή τους.
• Η ανάγκη για πρωτεΐνη είναι διαφορετική για τα δυο θηλαστικά.Οι γάτες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πρωτεΐνη από τους σκύλους γιατί χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη ως πηγή ενέργειας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Είναι καλύτερα να ταΐζουμε τα κατοικίδιά μας χωριστά, σε διαφορετικούς χώρους. Προσπαθούμε να κρατούμε το σκύλο μακριά από το φαγητό της γάτας, τοποθετώντας το σε σημείο απρόσιτο για το σκύλο.

getty_rf_photo_of_cat_eating_dog_food skyloskaigata

Can-Dogs-Eat-Cat-Food

Dog and cat eating food from a bowl

Dog and cat eating food from a bowl

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο