Γιατί ο σκύλος μου καταστρέφει τα παιχνίδια του; Δείτε τους 5 λόγους

από Μυρτώ Τζώρτζου
Μόλις αγοράσατε ένα καινούργιο παιχνίδι για τον αγαπημένο σας σκύλο. Πηγαίνετε λοιπόν στο σπίτι και με πολλή χαρά του το δίνετε. Εκείνος το παίρνει στο στόμα του και αρχίζει να παίζει. Λίγες μέρες μετά επιστρέφοντας σπίτι από το γραφείο, ανακαλύπτετε ότι το έχει καταστρέψει. Πριν στενοχωρηθείτε και τον μαλώσετε, διαβάστε το γιατί.
Γιατί μπορεί να το κατέστρεψε;
  1. Επειδή βαριέται και βαριέται και βαριέται
Μπορεί να έχουμε εκπαιδεύσει το σκύλο μας να μην καταστρέφει τα έπιπλά μας, τα παπούτσια μας ή τις κουβέρτες μας, όμως αν μένει με τις ώρες σπίτι μόνος του, θα πρέπει και αυτός να εκτονωθεί με κάποιον τρόπο, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Έτσι το υπέροχο παιχνίδι που με τόση χαρά του πήγατε θα ζήσει κάποιους μήνες. Θα ζήσει ένα χρονικό διάστημα. Μέχρι τη μέρα που θα μπείτε στο σπίτι και θα το βρείτε… κομμάτια.
Όταν συμβεί αυτό, το μόνο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να τα βάλετε μαζί του. Γιατί; Γιατί πρέπει να τα βάλετε μαζί σας. Επομένως: Σκεφτείτε πόσες ώρες μένει μόνος του τη μέρα. Και πόση προσοχή του δίνετε όταν είστε στο σπίτι. Γιατί δεν αρκεί να είστε σπίτι σαν φυσική παρουσία αλλά πρέπει και να ασχολείστε με κάποιον τρόπο μαζί του.
Να τον πηγαίνετε καθημερινά τις βόλτες του, να παίζετε, έστω και λίγη ώρα μαζί του, να τον κρατάτε με κάποιον τρόπο απασχολημένο. Να κάνετε με λίγα λόγια πράγματα μαζί ώστε να εκτονώνεται. Αυτό θα τον βοηθήσει ώστε να μη νιώθει μόνος του τις ατελείωτες ώρες που μένει στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι όλοι επιστρέφουμε σπίτι κουρασμένοι και θέλουμε να χυθούμε στην κυριολεξία στον καναπέ όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και τις δικές του ανάγκες. Αλλιώς ποιος ο λόγος να τον έχουμε;
  2. Επειδή απλά είναι το λάθος παιχνίδι
Συχνά δίνουμε στο σκύλο μας παιχνίδια που παίζουν το ρόλο της babysitter. Αυτό είναι καλό στη θεωρία, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για αυτό το ρόλο ( babysitter toy). Ένα βελούδινο παιχνίδι ή ένα άλλο από λεπτό λάτεξ δεν είναι το κατάλληλο για να εκτονωθεί όταν είναι μόνος του στο σπίτι. Ένα παιχνίδι όμως από σκληρό καουτσούκ που έχει εγγύηση ανθεκτικότητας είναι κατάλληλο για να παίξει και να δώσει όλη του την ενεργητικότητα χωρίς να διαλυθεί στα πέντε πρώτα λεπτά που θα το ακουμπήσει.
 3. Επειδή τον οδηγεί το ένστικτο
Δεν έχει σημασία πόσο υπάκουος είναι ο σκύλος σας και πόσο καλά εκπαιδευμένος. Το ένστικτο τού να κυνηγήσει και να σκοτώσει τη λεία του υπάρχει πάντα μέσα του. Και έτσι πρέπει. Όταν λοιπόν του δίνετε ένα παιχνίδι που κάνει θόρυβο, όταν το πιέζετε, βγαίνει αυτό το ένστικτο του κυνηγού, που κληρονόμησε από τους προγόνους του, και θέλει να το καταστρέψει για να ακούσει αυτό το θόρυβο (squeeze) που παραπέμπει στους ήχους του ζώου που πνίγει. Έχετε παρατηρήσει ότι μόλις το καταστρέψει και δεν ακούγεται αυτός ο θόρυβος, το παρατάει και δεν ασχολείται άλλο μαζί του; Η φύση είναι αυτή, παιδιά. Τι να κάνουμε;
 4. Επειδή εμείς είμαστε αυτοί που τα μαθαίνουμε να καταστρέφουν τα παιχνίδια τους
Εδώ τα πράγματα είναι περίπλοκα και θα πρέπει να τα καταλάβουμε. Δεν υπάρχει πιο ανόητο πράγμα από ένα μικρό κουταβάκι που προσπαθεί να κάνει το σκληρό σκύλο. Είτε γαβγίζοντας-και καλά- όταν χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού μας είτε προσπαθώντας να πιάσει ένα παιχνίδι του, συχνά παρακινούμε τους σκύλους μας να φέρονται επιθετικά. Αυτό στα μικρά σκυλάκια είναι ενάντια στη φύση τους. Όταν εμείς αντιδρούμε θετικά σε τέτοιες συμπεριφορές, τόσο τα σκυλιά μας συνεχίζουν να τις κάνουν.
Τι να κάνουμε λοιπόν; Να παίξουμε μαζί τους διαφορετικά ώστε να μην υπάρχει επιθετικότητα ή άγριος τρόπος στο παιχνίδι. Για παράδειγμα: Να κρύψουμε το παιχνίδι τους για να το βρουν και να μας το φέρουν πίσω, να παίξουμε με το φρίσμπι και άλλα παρόμοια. Όταν μάλιστα δούμε ότι αρχίζει να αντιδράει υπερβολικά και κάπως επιθετικά με το παιχνίδι του αυτό, σταματάμε και του το παίρνουμε ώστε να καταλάβει ότι δεν είναι καλό. Χρησιμοποιούμε μάλιστα κάθε φορά ένα συγκεκριμένο σήμα ώστε να καταλάβει ότι το παιχνίδι έλαβε τέλος.
5. Επειδή απλά έχει πλάκα
Τα σκυλιά τρελαίνονται να παίζουν και να χαίρονται. Αν εμείς δεν βοηθήσουμε σε αυτό, εκείνα θα βρουν τον τρόπο. Καταστρέφοντας ένα παιχνίδι, είναι μια πολύ ευχάριστη ασχολία για αυτά. Είναι ένα παιχνίδι με αρχή, μέση και τέλος φυσικά. Στην αρχή βρίσκουν την αδυναμία που έχει το παιχνίδι να αντιδράσει, στη συνέχεια ξεκινούν την καταστροφή του κομμάτι κομμάτι, που έχει για αυτά απίστευτη πλάκα, και τέλος το παιχνίδι είναι “νεκρό”. Και εκείνα απλώς μετράνε τα αποκαΐδια.
Το να διαλύσει ο σκύλος μας ένα παιχνίδι, να του βγάλει τα έντερα έξω, μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Πολλά σκυλιά καταπίνουν κομμάτια από το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να τα τρέχουμε εσπευσμένα στον κτηνίατρο για απόφραξη εντέρου. Αν δεν είμαστε όμως σπίτι; Τι γίνεται;
Για αυτό προτιμήστε κόκαλα για παιχνίδι που μπορούν να τα μασάνε χωρίς να κομματιάζονται. Να έχετε όμως πάντα στο μυαλό σας ότι οτιδήποτε και να βάλει ο σκύλος σας στο στόμα, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για εκείνον. Για αυτό είτε είναι παιχνίδι είτε κόκαλο πάντα πρέπει να τον επιβλέπουμε.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο