Γιατί οι σκύλοι ουρλιάζουν όταν ακούνε σειρήνες;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια συμπεριφορά των κατοικιδίων μας μάς έχει παραξενεύσει καθώς ήταν αδύνατο να την εξηγήσουμε. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, πώς αντιδράσατε την πρώτη φορά που είδατε το σκύλο σας να τρώει τις ακαθαρσίες του. Ή όταν έκανε σαν τρελός όταν είδε στο σπίτι μια πεταλούδα και έτρεξε πάνω της λες και είχε εισβάλει κάποιος κλέφτης. Οι ανεξήγητες συμπεριφορές των ζώων είναι πολλές. Το καλό όμως είναι ότι όλες μας όλες τελικά εξηγούνται. Ας είναι καλά η επιστήμη.

Από τις πιο παράξενες λοιπόν συμπεριφορές είναι και η αντίδραση των σκύλων όταν ακούσουν να περάσει κάποιο όχημα με σειρήνα, είτε αυτό είναι αστυνομικό αυτοκίνητο είτε ασθενοφόρο. Σε αυτήν την περίπτωση το ζώο, όπως θα έχετε δει, αρχίζει να ουρλιάζει, να κάνει δηλαδή σαν λύκος. Σίγουρα θα έχετε βρεθεί σε μια τέτοια φάση. Γιατί όμως το κάνει; Γιατί τα σκυλιά ουρλιάζουν στις σειρήνες;

Τα σκυλιά, όπως γνωρίζουμε, κατάγονται από τους λύκους. Πολλές λοιπόν συμπεριφορές βρίσκονται στα γονίδιά τους. Όταν τα μέλη μια αγέλης λύκων απομακρύνονται μεταξύ τους, αρχίζουν να βγάζουν ουρλιαχτά για να βρεθούν και πάλι μαζί. Για να μη χαθούν. Με άλλα λόγια το ουρλιαχτό αυτό είναι το GPS της φύσης. Ακόμα και αν βρίσκονται μακριά, οι λύκοι με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν και εντοπίζει ο ένας το σημείο του άλλου.

Τα σκυλιά, όπως καταλαβαίνουμε, δε γνωρίζουν ότι ένα ασθενοφόρο είναι ασθενοφόρο. Έτσι μπερδεύουν το θόρυβο αυτόν και θεωρούν ότι είναι κραυγή άλλου ζώου. Για αυτό και απαντάνε. Είναι επίσης πολύ πιθανό να εκλαμβάνουν το θόρυβο αυτόν ως κάτι μη φυσιολογικό στο περιβάλλον τους και εφιστούν την προσοχή στους αρχηγούς, σε εμάς δηλαδή.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε στα σκυλιά δεν αρέσει να ουρλιάζουν. Ο συγκεκριμένος ήχος “πληγώνει” τα αυτιά τους και δεν τον προτιμούν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αντί του ουρλιαχτού, οι σκύλοι προτιμούν άλλες αντιδράσεις, όπως τρέξιμο ή κρύψιμο. Όσο πιο πολύ ακούει ένας σκύλος το θόρυβο μιας σειρήνας τόσο περισσότερο θα αναπαράγει αυτόν τον ήχο. Η σειρήνα κάποια στιγμή σταματάει να ακούγεται καθώς το όχημα απομακρύνεται, έτσι ο σκύλος θα συνδέσει την απομάκρυνσή της με το δικό του ουρλιαχτό. Και θα κάνει το ίδιο και την επόμενη φορά που κάποια σειρήνα θα ακουστεί.

Δεν είναι όμως πάντα το ουρλιαχτό του ζώου μας φυσιολογικό. Κάποιες φορές οι σκύλοι κάνουν έτσι είτε επειδή νιώθουν μοναξιά και άγχος είτε επειδή είναι άρρωστοι. Αν το ουρλιαχτό επιμένει, θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο