Γνωρίστε τη Rosie, τη σκυλίτσα-θεραπείας, και μάθετε για το σπουδαίο έργο της

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η σκυλίτσα Rosie ή Rosabella ή Rosadoodle, ένα πανέμορφο μίνι labradoodle, δεν είναι ένα απλό σκυλί καθώς ο ρόλος της είναι κάτι παραπάνω από το να κρατάει συντροφιά στους κηδεμόνες της. Η Rosie έχει μια σημαντική δουλειά να βγάλει εις πέρας καθώς είναι σκυλί θεραπείας. Κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και αυτό είναι το μεγάλο της προσόν. Αν κάποιος σε ένα νοσοκομείο, σε ένα σχολείο ή οπουδήποτε αλλού τη χρειαστεί, εκείνη θα είναι εκεί για αυτόν.

Η Rosie και η “μαμά” της, η Shana Horn, μένουν στο Νιου Τζέρσεϊ και συχνά χρειάζεται να πάρουν τη συγκοινωνία για το κέντρο της Νέας Υόρκης, το Μανχάταν. Τα ζώα στα λεωφορεία, όπως στα αεροπλάνα και τα τρένα, μπορούν να μεταφερθούν μέσα στα ειδικά σπιτάκια. Όχι όμως και η Rosie. Γιατί η νομοθεσία επιτρέπει τα σκυλιά θεραπείας να μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς όπως οι άνθρωποι.

Τη χρονιά που μας πέρασε οι δυο τους επισκέφτηκαν πολλά νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία και ψυχιατρεία. Έδωσαν χαρά σε πολλούς ανθρώπους και τους πήραν ένα μέρος από το άγχος τους.

Τα οφέλη που παρέχουν οι σκύλοι θεραπείας είναι πολλά. Η στήριξή τους είναι κυρίως συναισθηματική (π.χ επισκέπτονται ηλικιωμένους ανθρώπους και τους δείχνουν ότι τους αγαπούν). Σε άλλες περιπτώσεις ενθαρρύνουν να κάνουν κινήσεις (π.χ ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, θα πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους για να τα χαϊδέψουν) ενώ σε άλλες ενθαρρύνουν ψυχικά (επικοινωνία-ομιλία, χαμόγελο,  χαλάρωση). Η θεραπευτική επαφή με ζώα βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ευθύνης, μειώνει τη κατάθλιψη, το άγχος και τέλος προσφέρει ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας.

Σκύλοι θεραπείας υπάρχουν σε οποιοδήποτε μέγεθος, φύλο, ράτσα και ηλικία. Η προσωπικότητα του σκύλου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιλογή του ως σκύλος θεραπείας. Θα πρέπει να του αρέσουν οι άνθρωποι, να είναι ήρεμος, φιλικός, σταθερός χαρακτήρας και με καλή σωματική υγεία. Δεν πρέπει να φοβάται εύκολα από παράξενα αντικείμενα ή δυνατούς θορύβους. Θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος και, φυσικά, μη-επιθετικός. Θα πρέπει επίσης να ελέγχεται τακτικά από κτηνίατρο.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο