Γνωρίστε τον Τζόναθαν, την πιο μεγάλη χελώνα στον κόσμο, που μόλις έκλεισε τα 190 χρόνια

από Μυρτώ Τζώρτζου
χελώνα

Τα 190 χρόνια ζωής συμπλήρωσε αυτές τις μέρες ο Τζόναθαν, η μεγαλύτερη σε ηλικία χελώνα στον κόσμο που ζει στο νησί της Αγίας Ελένης. Και φυσικά όλοι όσοι τον ξέρουν γιόρτασαν με χαρά τα γενέθλιά του.

Ο Τζόναθαν στις αρχές του έτους συμπεριλήφθηκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, αφού είναι το γηραιότερο εν ζωή ζώο της ξηράς.

Από το 1882 ζει στη νήσο Αγία Ελένη και η φωτογραφία που τραβήχτηκε όταν έφτασε στο νησί δείχνει ότι τότε ήταν πάνω από 50 ετών.

Σήμερα, τυφλός πια, χωρίς όσφρηση αλλά με πολύ καλή ακοή, ζει στον κήπο της κατοικίας του κυβερνήτη, μαζί με άλλες τρεις, νεότερες χελώνες, τον Ντέιβιντ, την Έμμα και τον Φρεντ.

«Τον ακούω τακτικά στο γρασίδι να κάνει σκανδαλιές με την Έμμα. Αλλά πρέπει να τους προσέχω όταν περνούν στην πράξη επειδή οι χελώνες μπορεί να αναποδογυρίσουν και να μην μπορούν να επανέλθουν. Αυτό δεν το είχαν συμπεριλάβει στην περιγραφή των καθηκόντων μου!» είχε δηλώσει το 2017, με χιούμορ, η τότε κυβερνήτρια του νησιού, Λάιζα Φίλιπς.

Την Κυριακή που μας πέρασε οι κάτοικοι του νησιού του πρόσφεραν μια ειδική «τούρτα» γενεθλίων σε ένα πάρτι που κράτησε τρεις μέρες. Και φυσικά του έδωσαν και όλες τις αγαπημένες του λιχουδιές.

«Μπορεί να είναι μεγάλος στην ηλικία αλλά έχει ακόμα ερωτική επιθυμία. Συχνά τον βλέπουμε με την Έμμα αλλά και με τον Φρεντ, κάτι που είναι σύνηθες στα ζώα», θα πει ο κτηνίατρος που τον γνωρίζει.

Πιστές στις βρετανικές παραδόσεις, οι Αρχές της Αγίας Ελένης τίμησαν τον Τζόναθαν βάζοντας την εικόνα του σε μια σειρά από γραμματόσημα.

Ο Τζόναθαν αριστερά. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1882

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο