Η 38χρονη Αμερικανίδα Tess Talley από το Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών είναι γνωστή από πολλά δημοσιεύματα για το αγαπημένο της χόμπι, που είναι να ταξιδεύει στην Αφρική και να σκοτώνει ζώα.
Πριν από 3 χρόνια τα social media πήραν φωτιά όταν ανάρτησε φωτογραφίες από ένα ζώο που σκότωσε στη Νότια Αφρική, το μεγαλύτερο ζώο της Αφρικής, μια μαύρη σπάνια καμηλοπάρδαλη. Ο λόγος που δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από αυτό; Για να δουν, όπως η ίδια είπε, οι άλλοι κυνηγοί το πώς πέτυχε αυτό το … κατόρθωμα. Εξήγησε μάλιστα στο NBC τι έγινε μετά από αυτό. Ότι έφαγε το κρέας του ζώου και από το δέρμα του έφτιαξε διακοσμητικά μαξιλάρια και μια θήκη για όπλο. “Ήταν πράγματι πολύ γευστικό”, ανέφερε. Φρόντισε μάλιστα να ενημερώσει ότι η συγκεκριμένη καμηλοπάρδαλη ήταν 18 ετών, ζύγιζε 1815 κιλά και είχε 907 κιλά κρέας και ότι ήταν περήφανη για το κατόρθωμά της. Και ότι δεν έφαγε όλο το κρέας αλλά έδωσε πολύ από αυτό σε χωριά εκεί και σε ορφανοτροφεία.
Δεν ήταν όμως αυτή η πρώτη φορά που δημοσίευσε φωτογραφίες από ζώα που έχει σκοτώσει. Το κάνει συχνά, δηλώνει ιδιαίτερα περήφανη για αυτό και ποζάρει δίπλα σε αυτά για να δείξει στους fans της- υπάρχουν δυστυχώς πολλοί-πόσο ικανή είναι σε αυτό. Ακόμα μάλιστα και αυτήν την εποχή εν μέσω πανδημίας η Talley συνεχίζει το απάνθρωπο χόμπι της λέγοντας:” Οι φωτογραφίες που βγάζουμε εμείς οι κυνηγοί είναι παράδοση. Φωτογραφιζόμαστε με το τρόπαιό μας. Αυτό είναι που κάνουμε πάντα. Και δεν είναι κάτι κακό αυτό”.
Οι αντιδράσεις φυσικά σε αυτό που κάνει ήταν και είναι πολλές. Η ίδια έχει πει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί της κάνουν κριτική.
Εκτός μάλιστα από τις φιλοζωικές οργανώσεις, υπάρχουν και επώνυμοι που την έχουν κρίνει αρνητικά, όπως η ηθοποιός Debra Messing και ο κωμικός Ricky Gervais. Η ίδια βέβαια δεν δίνει καμιά σημασία και συνεχίζει απτόητη.
“Δεν περίμενα τόσες αντιδράσεις και τόσο μίσος. Εγώ δημοσίευσα τις φωτογραφίες για εμένα, για την οικογένειά μου και τους διαδικτυακούς φίλους μου. Έλαβα άσχημα και απειλητικά mails. Αλλά και γράμματα στο σπίτι μου. Έστειλαν ακόμα και mails στη δουλειά μου ζητώντας από το αφεντικό μου να με διώξει. Έχω όμως πολύ δυνατό αφεντικό και με στηρίζει σε ό,τι κάνω. Όσο αρνητικά μηνύματα και να παίρνω, εγώ θα συνεχίσω να κυνηγάω. Είναι ευχαρίστηση αυτό που κάνω. Το αγαπάω. Είναι ένα άγριο παιχνίδι. Δεν είμαι περιβαλλοντολόγος. Είμαι κυνηγός“, θα πει χωρίς ίχνος συναισθήματος η Talley.
Το trophy hunting (κυνηγετικό τρόπαιο) είναι νόμιμο σε πολλές αφιρκανικές χώρες μεταξύ αυτών οι South Africa, Namibia, Zambia και Zimbabwe.
Εκατοντάδες μεγάλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων λιονταριών, ελεφάντων και ρινόκερων, θηρεύονται στις αφρικανικές χώρες κάθε χρόνο. Μεταξύ του 2009 και του 2013 τμήματα από 1.962 αφρικανικά λιοντάρια εισήχθησαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας των ζώων.
Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com