Γυναίκα έφτιαξε ένα υπέροχο καταφύγιο με ζώα φάρμας που διασώζει όπου πηγαίνουν για θεραπεία κακοποιημένα παιδάκια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όταν ακούμε τη λέξη καταφύγιο, στο μυαλό μας έρχονται εκείνες οι θλιβερές και άσχημες εικόνες από τα καταφύγια όπου τα ζώα είναι κλεισμένα μέσα σε κλουβιά. Σε παγωμένα και μικρά κλουβιά από τα οποία βγαίνουν ελάχιστα ή και καθόλου. Και αναρωτιόμαστε τι είδους διάσωση, τι είδους ζωή μπορεί να είναι αυτή: Να σώζεις ένα ζώο από έναν κίνδυνο και να το πετάς-συχνά για όλη του τη ζωή-σε ένα κλουβί.

Κάποια όμως ζώα δεν θα ζήσουν έτσι. Κάποια ζώα είναι πολύ τυχερά. Πρόκειται για τα ζώα που διασώζει η Brenda Bronfman και τα οποία ζουν σε έναν επίγειο παράδεισο 50 στρεμμάτων που λέγεται Wishing Well Sanctuary, ένα διαφορετικό καταφύγιο.

Το Wishing Well Sanctuary βρίσκεται στο Μπράντφορντ (Bradford) του Οντάριο, στον Καναδά, και είναι ένας χώρος όπου έρχονται να ζήσουν κυρίως διασωσμένα παραγωγικά ζώα, ζώα φάρμας. Το καταφύγιο αυτό άνοιξε τις πόρτες του το 2012 και από τότε έχουν περάσει από εδώ αμέτρητες ψυχές. Ζώα που προορίζονται να σφαχτούν για το πιάτο μας, κακοποιημένα ζώα, ζώα που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Όλα αυτά έχουν μια θέση στον παράδεισο της Brenda, η οποία τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Θυμάται με αγάπη πότε τα πρώτα διασωθέντα ζώα έφτασαν στο σπίτι τους. «Ήταν μια κρύα φθινοπωρινή μέρα. Τα ζώα κατέβηκαν από το φορτηγό –εννιά αγελάδες και πέντε πρόβατα– και έκλαιγα. Αυτά τα πλάσματα μπήκαν στη μάντρα και ξαφνικά η ενέργεια ολόκληρου του τόπου μετατοπίστηκε. Αυτές οι πολύτιμες ψυχές είχαν φτάσει. Ήταν φανταστικό», θα πει η ίδια.

Το μέρος πλημμυρίζει από αγάπη και ειρήνη. Στο κέντρο βρίσκεται μια επιγραφή που γράφει «Μακάρι να επικρατήσει η ειρήνη στη γη», γραμμένο σε πολλές γλώσσες μεταξύ αυτών τα σανσκριτικά και τα εβραϊκά.

«Πάντα ένιωθα μια σύνδεση με τα ζώα. Είχαμε σκυλιά όταν ήμουν μικρή. Τα σκυλιά ήταν η πρώτη μου αγάπη. Αρχικά ασχολήθηκα με τοπικά ζητήματα προστασίας των ζώων. Εντάχθηκα στην Ανθρωπιστική Εταιρεία του Τορόντο ως εθελόντρια στο εκπαιδευτικό τμήμα. Λατρεύω τα παιδιά και την εκπαίδευση. Είναι ζωτικής σημασίας να εκπαιδεύσουμε τους άλλους προκειμένου να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο», λέει η Brenda, η οποία αναφέρεται στα ζώα της σαν να είναι μέλη του σπιτιού της. Το καθένα είναι ξεχωριστό. Έχει τη δική του ιστορία, το δικό του δύσκολο παρελθόν.

Ο Έκτορας, η αγαπημένη γαλοπούλα της, περιφερόταν σε μια γειτονιά παρατημένος. Λίγο πριν τη μέρα των Ευχαριστιών γίνει φαγητό η Brenda τον έσωσε. Και πλέον ζει μαζί της. «Ο Έκτορας είναι ένας υπέροχος πρεσβευτής των πουλιών σαν αυτόν. Έχει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, κάτι διαφορετικό. Δεν είναι φαγητό, είναι ζωντανά πλάσματα, όπως ακριβώς και εμείς», θα πει η ίδια.Κάθε ζώο που πηγαίνει εκεί έχει την ιστορία του. Πολλά έρχονται όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά κακοποιημένα. Και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουν να βοηθηθούν και να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα.

Ο Jinx, το μεγαλύτερο ζώο στο καταφύγιο, είναι μια κατσίκα που την έσωσε από κακοποίηση. Στην αρχή ήταν εσωστρεφής, όμως με τον καιρό έγινε πολύ στοργικός με τα άλλα ζώα.

Το Wishing Well Sanctuary όμως δεν είναι μόνο αυτό, ένα υπέροχο καταφύγιο. Είναι και ένα μέρος για ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, με δύσκολη ζωή, ένα μέρος κυρίως για κακοποιημένα παιδιά.

Μέσα από ειδικά θεραπευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις, ομιλίες, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και εργαστήρια, μπορούν άνθρωποι με διάφορα συναισθηματικά προβλήματα, παιδάκια κυρίως, να επισκεφτούν το καταφύγιο και να έρθουν σε επαφή με τα ζώα αλλά και με άλλους ανθρώπους. Να βρουν εδώ γαλήνη και συναισθηματική ηρεμία. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της δημιουργίας του. Ηρεμία, ειρήνη και γαλήνη για ζώα και ανθρώπους.

Ειδικά προγράμματα που γίνονται εδώ έχουν σαν σκοπό να ενθαρρύνουν κακοποιημένα και παραμελημένα παιδάκια να αλληλεπιδρούν με επίσης κακοποιημένα και παραμελημένα ζώα, τα οποία έχουν αναμφισβήτητα θεραπευτική επίδραση πάνω τους. Να γίνονται ένα με τα ζώα που έχουν και αυτά περάσει τα ίδια.

«Αυτός είναι ο στόχος μου», θα πει η Brenda. «Να βοηθήσω ζώα και ανθρώπους. Να έρθουν οι άνθρωποι σε επαφή και να νιώσουν μια σύνδεση με άλλους ανθρώπους και με ζώα. Και με τη σειρά τους να βοηθήσουν και αυτοί άλλους. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον πλανήτη».

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο