Ιμάμης σε χωριό της Τουρκίας ανοίγει τις πόρτες του τζαμιού για να βρουν καταφύγιο το χειμώνα οι αδέσποτες γάτες

από Μυρτώ Τζώρτζου
Στην Τουρκία, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει από πολλά χρόνια μια ιδιαίτερη αγάπη στις γάτες. Οι άνθρωποι εκεί, σε κάθε γειτονιά, φροντίζουν τις αδέσποτες, με φαγητό και νερό αλλά και τοποθετώντας αυτοσχέδια καταλύματα για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.
Ένα επίσης που μας έκανε εντύπωση είναι το ότι πολλοί ιμάμηδες ανοίγουν τις πόρτες της εκκλησίας τους ώστε να προστατευτούν κάποια ζωάκια. Ή τα φροντίζουν έξω από αυτές και τους παρέχουν ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσουν. Και συχνά φωτογραφίζονται και με αυτές, κάτι που δεν θα το συναντήσουμε στη χώρα μας.
Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο ιμάμης Hüseyin Koçak, ο οποίος διορίστηκε σε ένα τζαμί στο χωριό Ahmetçe της βορειοδυτικής Τουρκίας. Εκεί στην αυλή του τζαμιού του βρήκε κάποια μικρά γατάκια, χωρίς μητέρα, που έτρεμαν μέσα στο κρύο, μια χειμωνιάτικη μέρα. Τα πήρε και άρχισε να τα φροντίζει. Το ίδιο άρχισε να κάνει και ο κόσμος που πήγαινε να εκκλησιαστεί.
Τα γατάκια, όπως και άλλα, που εμφανίζονται κατά καιρούς βρίσκουν καταφύγιο και μέσα στο τζαμί, μαζί με τον κόσμο που προσεύχεται. Συχνά μπερδεύονται και στα πόδια του ιμάμη την ώρα της λειτουργίας.
Ο Hüseyin Koçak αναφέρει στο Anadolu Agency (AA): «Η φροντίδα και η αγάπη μας για τα ζώα πηγάζουν από τη συμπάθεια και τη στοργή που έδειξε ο Προφήτης μας προς τα ζώα όπως είδαμε από τα Χαντίθ του. Είναι ζωντανά όντα, όπως οι άνθρωποι, και ο Αλλάχ τους αποκαλεί «βουβούς υπηρέτες». Δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά καταλαβαίνουμε τα δεινά τους. Γνωρίζουμε ότι πεινούν, διψούν και χρειάζονται ένα ζεστό μέρος. Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος με συνείδηση».
Ο Koçak διαφωνεί με το μύθο ότι οι γάτες είναι αχάριστες και λέει ότι είναι πολύ πιστές στους ανθρώπους: «Τους αρέσει να βρίσκονται γύρω από ανθρώπους κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών προσευχών. Είναι αμοιβαίο. Όταν δείχνεις την αγάπη σου, δείχνουν τη δική τους», είπε.
Ο Koçak και οι άνθρωποι του χωριού αγοράζουν τροφή για τις γάτες. Όπως και τοπικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που άρχισαν επίσης να προσφέρουν τροφή για ζώα όταν άκουσαν για την ιστορία των γατών.

Kırklareli’nin Ahmetçe köyünde imam Hüseyin Koçak, görev yaptığı caminin kapılarını sadece cemaat için değil, kedilere sıcak bir yuva olması için de açıyor. Bazen ezan okurken imamın yanına gelen, namaz kılan cemaatin yanında dolaşan kediler, bazen de caminin içinde oyunlar oynuyor. ( Özgün Tiran – Anadolu Ajansı )

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο