Αφγανιστάν: Άστεγοι δίνουν ηρωίνη σε σκύλους για να μένουν δίπλα τους και να τους ζεσταίνουν από το κρύο

από Μυρτώ Τζώρτζου
Είναι μερικά πράγματα που δεν μπορεί να τα συλλάβει ο νους. Όση φαντασία και να έχεις, κάποια γεγονότα, κάποιες πράξεις ξεπερνούν τα όρια.
Κάτι τέτοιο αδιανόητο ήρθε στο φως αυτές τις μέρες και αφορά την Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Σε μια περιοχή της νοτιοδυτικής Καμπούλ, όπως λέει η Daily Mail, ανάμεσα σε ανατιναγμένους τοίχους, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν χρήση ναρκωτικών στο δρόμο. Η χρήση οπιούχων, παρά την απόφαση των Ταλιμπάν να την απαγορεύσουν, είναι γεγονός. Δεν εκπλήσσει κανέναν.
Αυτό όμως που εκπλήσσει και σοκάρει φυσικά είναι το θέαμα του να δίνουν ηρωίνη στα αδέσποτα σκυλιά που βρίσκονται στην περιοχή. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό είναι άστεγοι.
Ο Αχμάντ, δεν είναι το πραγματικό του όνομα, ο οποίος έχει κάνει στο παρελθόν πολλές ληστείες, είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Συλλέγει μπουκάλια για ανακύκλωση. Βρίσκει έναν από τους αδέσποτους σκύλους που περιφέρονται εκεί και τοποθετεί στη μύτη του σκύλου ένα μπουκάλι όπου βάζει ηρωίνη. Λίγη ώρα μετά ο σκύλος δεν μπορεί να κουνηθεί και στέκεται ακίνητος.
Το ερώτημα φυσικά είναι γιατί. Οι άστεγοι δίνουν ναρκωτικές ουσίες στα αδέσποτα ώστε να εθιστούν και αυτά και να βρίσκονται συνεχώς κοντά τους για να τους ζεσταίνουν τις κρύες νύχτες. Όσο και αν φαντάζει απίθανο, είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Οι Ταλιμπάν αν εντοπίσουν στο δρόμο κάποιον που κάνει ηρωίνη, τον ξυλοκοπούν και συχνά τον σκοτώνουν. Οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά είναι στόχος τους.
Οι εικόνες έχουν κινητοποιήσει φιλοζωικές οργανώσεις του Αφγανιστάν, με τους εθελοντές να τριγυρνούν στους δρόμους για να διασώσουν όσα σκυλιά πέφτουν θύματα χρηστών ναρκωτικών.
Η μεγαλύτερη ποσότητα του οπίου στον κόσμο που χρησιμοποιείται για την ηρωίνη καλλιεργείται στα χωράφια με παπαρούνες του Αφγανιστάν. Μέρος του φυσικά δεν φεύγει ποτέ από τα σύνορα της χώρας, αλλά καπνίζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Δυστυχώς η ανεργία εκτοξεύεται καθώς οι ξένες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα και οι απελπισμένοι Αφγανοί καταφεύγουν να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους απλώς για να αγοράσουν τρόφιμα για τις οικογένειές τους. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο λιμός φαίνεται πολύ πιθανός, με εκατομμύρια να αντιμετωπίζουν την πείνα και την έλλειψη πρόσβασης σε νερό, καταφύγιο και βασική υγειονομική περίθαλψη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο