Καλοκαίρι και σκύλος

από Μυρτώ Τζώρτζου

To καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η πιο δύσκολη αλλά και η πιο επικίνδυνη εποχή για τους μικρούς μας φίλους. Ο ήλιος, η ζέστη, η αφυδάτωση, οι ψύλλοι, η καυτή άσφαλτος αλλά και η καυτή άμμος στη θάλασσα μπορούν να αποβούν μοιραία ακόμα και για τη ζωή του. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα για να προστατέψουμε όχι μόνο το κατοικίδιό μας αλλά και τα αδεσποτάκια που αυτήν την εποχή έχουν τόσο πολύ την ανάγκη μας.

Συμβουλή πρώτη: Δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο μας στο αυτοκίνητο για να πάμε εμείς να κάνουμε τα ψώνια μας, κάτι που δυστυχώς το βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα. Το ζωάκι, όπως γνωρίζουμε, ζεσταίνεται πολύ τους θερμούς μήνες και μπορεί να αποκτήσει προβλήματα αναπνοής, ακόμη και να πάθει ασφυξία αν μείνει πολλή ώρα μέσα. Ακόμα και αν αφήσετε λίγο ανοιχτό το παράθυρο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην μπαίνει μέσα αρκετός αέρας. Το να έχετε κλειστά τα παράθυρα έστω και για λίγα λεπτά είναι εγκληματικό και δεν το συζητάμε καθόλου.

Συμβουλή δεύτερη: Τα σκυλιά δεν είναι φυσικοί κολυμβητές παρόλο που πολλοί μη σχετικοί ισχυρίζονται το αντίθετο. Επομένως ποτέ δεν αφήνουμε το ζώο μας να κολυμπάει μόνο του, πόσο περισσότερο να κολυμπάει βαθιά. Όπως δεν θα αφήναμε ένα μικρό παιδί, έτσι δεν πρέπει να αφήσουμε και το σκύλο μας. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να πνιγεί.

Συμβουλή τρίτη: Να έχετε πάντα το ζωάκι σας καλά ενυδατωμένο. Το καλοκαίρι όλα τα ζώα χρειάζονται διπλάσια ποσότητα νερού αλλά και ένα μέρος με σκιά για να αράζουν. Υπάρχουν πολλοί ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που αφήνουν τα σκυλιά τους κάτω από τον ήλιο, συχνά δεμένα στα χωράφια, κάτι που γίνεται στην επαρχία αλλά και στην Αθήνα. Είναι πολύ εύκολο να πάθει ηλίαση και θερμοπληξία. Επίσης δεν φροντίζουμε το δικό μας ζώο και αφήνουμε στην τύχη του το αδέσποτο. Τα αδέσποτα βασανίζονται στην κυριολεξία το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Βάλτε έξω από το σπίτι ένα μπολάκι με νερό (εννοείται και λίγο φαγητό) και φροντίστε να είναι πάντα γεμάτο. Δεν θα σας πάρει πάνω από 1 λεπτό και μπορεί να του σώσετε τη ζωή.

Συμβουλή τέταρτη: Οι δρόμοι το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστοί και το ίδιο ισχύει και για την άμμο της θάλασσας. Το αποτέλεσμα είναι να καίγονται τα πατουσάκια του και το ζωάκι να βασανίζεται. Προσοχή λοιπόν τις ώρες που θα βγάλετε βόλτα το σκύλο σας. Στον καύσωνα προτιμήστε τα πάρκα.

Συμβουλή πέμπτη: Μην παίρνετε μαζί σας αυτήν την εποχή το κατοικίδιό σας σε συναυλίες κλπ. Τα μεγάλα επίπεδα θορύβου, το πλήθος και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι επικίνδυνα για το ζώο. Για το καλό του είναι καλύτερα να μείνει για λίγες ώρες στο σπίτι, ακόμα και μόνο του.Dog%20in%20car%20-%20Pixabay%20-%20160601-68473 383430_10150798264127725_946387199_n adespota-skylakia-kalokairi-nero-650 DOGS-KATHARO-NERO-INGOLDEN.GR_ summer-with-dog

summer-dogs-14-1024x640

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο