Κάρπαθος: Βρήκαν και έσωσαν τη σκυλίτσα που ήταν δεμένη με τριχιά στην ερημιά για να κάνει το σκιάχτρο

από Μυρτώ Τζώρτζου
Μια διάσωση σκυλίτσας που την είχαν για σκιάχτρο στην περιοχή του ορεινού χωριού Σπόα της Καρπάθου κατάφεραν αυτές τις μέρες οι εθελοντές Φίλοι Ζώων Καρπάθου Animal Friends of Karpathos – Φίλοι ζώων Καρπάθου.
Αυτά τα σκυλιά λέγονται σκυλιά-σκιάχτρα. Πολλοί δεν γνωρίζουν για αυτά αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετή ενημέρωση για αυτό το θλιβερό θέμα που κρατάει δεκαετίες στη χώρα μας. Και όλο και πιο πολύς κόσμος μαθαίνει τι είναι αυτά και φυσικά σοκάρεται.
Τα ζώα αυτά τα συναντάμε περισσότερο στα νησιά. Οι άνθρωποι που τα έχουν, συνήθως βοσκοί αλλά όχι μόνο, τα κρατούν μόνιμα δεμένα στο πουθενά. Κάτω από άθλιες συνθήκες, απροστάτευτα από τις καιρικές συνθήκες, υποσιτισμένα και άρρωστα. Μπορεί και να μην τους δώσουν καθημερινά φαγητό. Για αυτό είναι όλα σκελετωμένα. Περνάνε από εκεί κάποιες μέρες την εβδομάδα και τους πετάνε μπορεί και μόνο ψωμί.
Σκυλιά-εργαλεία των βοσκών για να γαβγίζουν όταν τα πρόβατα και οι κατσίκες τους πάνε να περάσουν από τα όρια.
Ζουν έτσι δεμένα όλη τους τη ζωή, πεινασμένα, κακοποιημένα, άρρωστα, μούσκεμα από τη βροχή, στο κρύο, τη ζέστη και τον καύσωνα μέχρι να πεθάνουν. Δεμένα με την τριχιά. Όταν μεγαλώνουν ή αρρωσταίνουν, τα ξεφορτώνονται και στη θέση τους βάζουν ένα άλλο.
Η κοινωνία γνωρίζει αλλά δεν μιλάει. Όπως δεν μιλάει σε όλες τις περιπτώσεις κακοποίησης είτε έχουν να κάνουν με ζώα είτε με άνθρωπο.
Όπως αναφέρει η ομάδα Φίλοι Ζώων Καρπάθου, για το ίδιο σημείο, πριν από μερικούς μήνες, δέχτηκαν και άλλη καταγγελία για 3 σκυλάκια. Όμως την επόμενη μέρα που πήγαν στο σημείο με την αστυνομία, τα ζώα δεν ήταν εκεί. Συχνό φαινόμενο. Μόλις αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει γνωστή η περίπτωσή τους, εξαφανίζουν το ζώο.
Αυτή τη φορά όμως τα κατάφεραν. Πήγαν, βρήκαν τη σκυλίτσα δεμένη και την πήραν. Την έσωσαν από το μαρτύριό της. Την ονόμασαν Libie (που βγαίνει από το Liberty=Ελευθερία). Η Libie είναι πια ελεύθερη. Να περπατάει, να τρέχει και να παίζει.
Όλες οι διαδικασίες διάσωσης έγιναν σύμφωνα με το νόμο και με τη συνεργασία του Δήμου Καρπάθου. Έγινε μήνυση κατά αγνώστων και με αίτηση προς τον εισαγγελέα να απαγορευθεί δια βίου στον ένοχο, αν βρεθεί, να έχει ξανά στην κατοχή του σκυλάκι.
Οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου αναφέρουν:
 «Δείτε τις φωτογραφίες από τη διάσωσή της καρέ καρέ και δείτε με τα μάτια σας πώς η Libie άλλαξε μορφή σε λίγες μόνο ώρες!!
Από την απόλυτη θλίψη και παραίτηση στη συνειδητοποίησή της ότι το μαρτύριο τελείωσε.
Ότι την περιμένει μια καινούργια ζωή.
Δείτε τη να απολαμβάνει και να ρουφάει τον αέρα σαν να αναπνέει για πρώτη φορά…♥️
Καταδικάζουμε την παθητική αυτή κακοποίηση και απαιτούμε η αστυνομία και η εισαγγελία να εξαντλήσουν όλα τα μέσα ώστε να βρεθεί ο ένοχος!
Όποιος από το χωριό Σπόα έχει πληροφορίες για το περιστατικό ας επικοινωνήσει μαζί μας ανώνυμα και εμείς θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα!!» 
Μπράβο στα παιδιά της ομάδας που κατάφεραν και την έσωσαν. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί ποιος την είχε. Θα μιλήσει κάποιος; Δεν είμαστε και πολύ βέβαιοι.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο